hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Apple 10 yıl süren davayı kaybetti!

    Apple 10 yıl süren davayı kaybetti
    expand

    Avrupa'nın en üst mahkemesi, Apple'ın İrlanda'daki vergi anlaşmazlıklarıyla ilgili yaklaşık 10 yıldır süren hukuk mücadelesinde, Apple'ın aleyhine bir karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, 2014 yılında Apple’ın İrlanda’daki vergi ödemeleriyle ilgili bir soruşturma başlatmıştı. O dönemde Apple, AB içindeki merkezi olan İrlanda'da faaliyet gösteriyordu. Yaklaşık iki yıl süren soruşturmanın ardından Komisyon, İrlanda'nın Apple'dan 13 milyar euroya kadar vergi borcunu tahsil etmesini emretti. Komisyon, Apple'ın İrlanda'dan yasadışı vergi avantajları elde ettiğini öne sürdü.

    Avrupa'nın en üst mahkemesi, Apple'ın İrlanda'daki vergi davasında yaklaşık 10 yıllık hukuk mücadelesinde Apple'ın aleyhine karar verdi.

    DAVA AVRUPA ADALET DİVANI’NA TAŞINDI

    CNBC'nin haberine göre, Apple ve İrlanda, 2019 yılında Komisyon'un kararına itiraz etti ve 2020’de AB Genel Mahkemesi Apple’ın lehine karar verdi. Mahkeme, Komisyon'un İrlanda'nın Apple’a vergi avantajı sağladığını kanıtlayamadığını belirterek 2016’daki kararı iptal etti. Ancak, Komisyon bu karara itiraz ederek davayı Avrupa Adalet Divanı’na taşıdı.

    Bu dava, AB ile ABD'li teknoloji devleri arasındaki uzun süredir devam eden çatışmalardan biri olarak öne çıkıyor. AB, özellikle veri koruma, vergi ve rekabet karşıtı uygulamalar gibi alanlarda Apple gibi şirketlerin faaliyetlerini düzenlemeye çalışıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Apple’ın AB ile yaşadığı bu vergi anlaşmazlığı, teknoloji devinin karşılaştığı tek sorun değil. Mart ayında, Avrupa Komisyonu Apple’a, müzik akış uygulamalarıyla ilgili rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle 1,8 milyar euro (1,99 milyar dolar) para cezası verdi.

    Ayrıca, AB’nin Dijital Piyasalar Yasası, Apple, Alphabet ve Meta gibi büyük teknoloji şirketlerine yönelik yeni soruşturmalar başlatılmasına yol açtı ve bu yasayla şirketlerin Avrupa’daki uygulamalarını değiştirmeleri zorunlu hale geldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow