AB'nin hatalı harcama tutarı 10 milyar euroyu aştı
Avrupa Birliği (AB) bütçesinden yapılan harcamalardaki hata oranı, yüzde 5,6 seviyesine yükseldi.
AB fonlarının kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla kurulan ve merkezi Lüksemburg'da bulunan Avrupa Sayıştayı, Birliğin geçen yıl yaptığı harcamalarda 10 milyar avronun üzerinde hata tespit etti.
Avrupa Sayıştayı, AB bütçesi ve fonlarının denetiminden sorumlu kurum olarak, 2023 yılı harcamalarına ilişkin yıllık raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, AB bütçesindeki harcamaların hata oranında ciddi bir artış olduğu belirtildi.
Geçen yıl yapılan harcamalardaki hatalı işlem oranı 2021 yılında yüzde 3, 2022 yılında ise yüzde 4,2 iken, bu oran 2023'te yüzde 5,6'ya çıktı. AB’nin 191,2 milyar avroluk toplam harcamasının yaklaşık 10,7 milyar avrosunun hatalı olduğu bildirildi.
Ayrıca, AB’nin Kovid-19 salgını sonrası ekonomik toparlanma fonundan yaptığı 48 milyar avroluk harcamalarda da bazı usulsüzlükler saptandı. Ödeme süreçleri ve denetim mekanizmalarında zayıflıklar tespit edildi.
AB bütçesi üzerindeki baskılar da arttı. 2022 yılında 452,8 milyar avro olan ödenmemiş yükümlülükler, 2023 yılı sonunda 543 milyar avroya ulaşarak rekor bir seviyeye çıktı. Aynı dönemde, AB’nin toplam borcu da 348 milyar avrodan 458,5 milyar avroya yükseldi.
Yüksek enflasyonun AB bütçesi üzerindeki olumsuz etkileri de gözlemlendi. Enflasyon nedeniyle AB bütçesinin 2025 yılı sonuna kadar satın alma gücünde yaklaşık yüzde 13 oranında bir kayıp yaşanacağı öngörülüyor.
Buna ek olarak, AB'nin Ukrayna'ya sağladığı mali yardımların geri ödemelerinde oluşabilecek riskler, bütçe üzerindeki baskıyı daha da artırdı. Ukrayna’ya yapılan yardımlar, 2023 yılında bir önceki yıla göre iki katından fazla artış göstererek 33,7 milyar avroya ulaştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yüksek emekli maaşı alabilmek için bu detaya dikkat! Uzman isimden emeklilik hazırlığı yapanlara kritik uyarı...
İslam Memiş 2025 yılı tahminini açıkladı! Altın yeniden yükselecek mi?
ASGARİ ÜCRET | 2025 asgari ücret zammı için geri sayım başladı! Masada hangi rakamlar var?
BİM AKTÜEL ÜRÜNLER 19 KASIM 2024! Yarın BİM kataloğu ürünleri neler?
Hacizli araç satışında yeni dönem! İkinci el piyasası bu durumdan nasıl etkilenecek?