hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'nin borcu rekor seviyeyi gördü!

    ABDnin borcu rekor seviyeyi gördü
    expand

    Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da seçim öncesi yeni bütçe tartışmaları yaşanırken ülkenin brüt borcu tarihinde ilk kez 35 trilyon doları aştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son yıllarda uygulamaya konulan federal programların maliyetlerinin beklenenden yüksek olması nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nde borçlar hızla artıyor. Başkan adayları, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump, kampanyaları sırasında ülkenin açıkları hakkında konuşmaktan kaçınıyor. New York Times'a göre, bu durum, ekonomik sorunların önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşeceğine işaret ediyor. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki derin politika farkları ve her iki tarafın da Sosyal Güvenlik ve Medicare'de kesinti yapmaya direnmesi, borçlanmayı azaltmayı zorlaştıran başlıca etkenler arasında yer alıyor.

    Kongre Bütçe Ofisi geçen ay yaptığı açıklamada, artan harcamalar ve faiz giderlerinin vergi gelirlerini aşmasıyla ABD'nin ulusal borcunun 2034 yılına kadar 56 trilyon doları aşmasının beklendiğini belirtti. Yüksek faiz oranları, ABD'nin borç yükünü yönetmesini zorlaştırıyor. Pandemi sırasında başlatılan bazı federal programlar, dolandırıcılık ve kötüye kullanım nedeniyle bütçe uzmanlarının tahmin ettiğinden daha maliyetli oldu. Ayrıca, 2022 Enflasyonu Azaltma Yasası kapsamında sunulan vergi kredilerine olan yoğun talep de yıllık açıkları artırdı.

    BORÇLANMA VE HARCAMA POLİTİKALARI

    Hazine Bakanlığı, Nisan-Haziran aylarında 234 milyar dolar borçlandığını ve bu miktarın beklenenden düşük olduğunu açıkladı. Temmuz-Eylül döneminde ise 740 milyar dolar borçlanmayı öngördüklerini belirtti. Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin borç yükünün ekonominin büyüklüğü dikkate alındığında makul olduğunu ve faiz maliyetlerini sabit tutmaya odaklandıklarını ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biden yönetimi, en son bütçesinde yüksek gelirli bireyler ve şirketlerden alınan vergileri artırarak, on yıl içinde 3 trilyon dolarlık bir açık azaltımı önerdi. Beyaz Saray, Cumhuriyetçilerin iktidara gelmesi halinde ulusal borcun daha da artacağını savundu. Beyaz Saray sözcüsü Jeremy Edwards, "Kongre Cumhuriyetçileri, Sosyal Güvenlik, Medicare ve Uygun Bakım Yasası’nı keserek çalışan ailelerin bedelini ödeyecek 5 trilyon dolarlık daha fazla Trump vergi kesintisiyle borcu tekrar artırmak isterken, Başkan Biden'ın bütçesi milyarderlerin ve büyük şirketlerin adil paylarını ödeyerek açığı 3 trilyon dolar azaltacaktır" dedi.

    GELECEK POLİTİKALAR VE BEKLENTİLER

    Cumhuriyetçiler ise Beyaz Saray'dan gelen yorumlara itiraz ediyor. Teksas'tan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi Başkanı Jodey Arrington, Cumhuriyetçi liderliğin gelecek yıl "çok geç olmadan mali sorumluluğu yeniden sağlamak için son en iyi umut" olduğunu ifade etti.

    Bütçe Ofisi, yıllık faiz maliyetlerinin 2034 yılında 892 milyar dolardan 1.7 trilyon dolara yükseleceğini tahmin ediyor. Bu durumda ABD, Medicare'e yaptığı harcama kadar faiz ödemelerine de harcamış olacak. Gelecek Ocak ayında, Kongre'deki milletvekilleri, geçen yıl Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki harcama öncelikleri konusundaki uzun süren anlaşmazlığın ardından geçici olarak askıya alınan ülkenin borç limitini tekrar artırmanın bir yolunu bulmak zorunda kalacaklar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kongre ayrıca, Trump’ın 2017'de yürürlüğe koyduğu ve sona eren vergi indirimleriyle ilgili ne yapacağına karar vermek zorunda kalacak. Trump, vergi indirimlerinin uzatılmasını talep ederken, bütçe uzmanları bu uzatmanın on yıl içinde yaklaşık 4 trilyon dolara mal olacağını belirtiyor. Demokratlar ise orta sınıfa fayda sağlayan vergi indirimlerini koruyup, şirketlere ve zenginlere yönelik vergileri artırmayı planlıyorlar.

    NY Times'a göre Harris, henüz ekonomik bir plan açıklamadı ve politika önceliklerinin Biden yönetiminden nasıl ayrılabileceği belirsiz. 2019 yılında başkan adayı olarak Harris, kurumsal vergi oranını yüzde 21'den yüzde 35'e yükseltmeyi savunmuştu ancak aynı zamanda orta sınıfa yeni vergi kredileri ve öğretmenler için maaş artışları önermişti. Bu, miras vergisini artırarak finanse edilecekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Trump, vergileri azaltırken borcu da azaltmayı öne sürdü. Ancak ekonomistlere göre Trump'ın bu yaklaşımı ilk döneminde başarısız oldu. Trump, daha yüksek ithalat tarifeleri yoluyla gelir artırmayı önerdi, ancak bu adımların vergi indirimlerini dengelemek için kullanılıp kullanılmayacağı belirsiz.

    Tarafsız Sorumlu Federal Bütçe Komitesi'nin geçen ay yayımladığı raporda, Trump’ın görevdeyken 8.4 trilyon dolar yeni borç onayladığı, Biden'ın ise Beyaz Saray'daki ilk üç yıl ve beş ayında 4.3 trilyon dolar onayladığı belirtildi. Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri, federal harcamaları kısmayı önerirken, Demokratları bu politikaları benimsememekle suçladı.

    Bütçe gözlemcileri, başkan adaylarının ülkenin borcunu azaltmaya yönelik planlar sunmadığını eleştirdi. Peter G. Peterson Vakfı'nın mali kısıtlama teşvik eden başkanı Michael Peterson, "Seçime 100 günden az kaldı ve bu süre içinde borca ​​bir trilyon dolar daha eklenmesi bekleniyor. Bunun bir sorun olmadığını iddia etmeye devam edemeyiz," dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow