hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD enflasyon verileri sonrası New York borsası karışık seyirle açıldı (11.09.2024)

    ABD enflasyon verileri sonrası New York borsası karışık seyirle açıldı (11.09.2024)
    expand

    New York borsası, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerle uyumlu gelmesinin ardından karmaşık bir seyir izledi. Açılışta Dow Jones endeksi düşüş gösterirken, S&P 500 endeksi yatay bir seyir izledi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi olasılıkları değerlendirilmeye başlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açılışta Dow Jones endeksi yaklaşık 100 puan kaybederek yüzde 0,24 düşüşle 40.638,76 puana geriledi. S&P 500 endeksi yatay seyrederek 5.496,42 puan seviyesine ulaşırken, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,21 artışla 17.061,41 puana yükseldi.

    Ağustos ayında ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilere paralel gelmesi, daha yüksek oranlı bir faiz indirimi olasılığını zayıflattı ve borsada açılışta karışık bir görünüm oluştu. TÜFE, ağustosta aylık yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,5 artarak beklentilerle örtüştü. Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise aylık bazda yüzde 0,3 oranında artarak öngörülerin üzerinde gerçekleşti, yıllık bazda ise yüzde 3,2 arttı.

    Verilerin ardından piyasadaki beklentilere göre, Fed'in gelecek hafta 25 baz puanlık faiz indirimi yapma olasılığı yüzde 85'e çıkarken, 50 baz puanlık indirimin olasılığı ise yüzde 15'e düştü. Çekirdek enflasyonun beklenenden yüksek gelmesi dolar endeksini 101,8 seviyesine çıkarırken, ABD'nin 10 yıllık hazine tahvili faizi 4 baz puan artarak yüzde 3,69 seviyesine yaklaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Analistler, Fed'in bu ayki toplantısında 50 baz puanlık bir indirim için daha düşük enflasyon rakamlarının gerekli olduğuna dikkat çekerken, bugünkü çekirdek enflasyon verilerinin kalıcı enflasyon baskılarına işaret ettiğini ve 25 baz puanlık indirimin daha olası olduğunu belirtti.

    Ayrıca, ABD'de 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı geçen hafta yüzde 6,43'ten yüzde 6,29'a düşerek Şubat 2023'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Mortgage başvuruları ise yüzde 1,4 artış gösterdi.

    Bu sırada, ABD başkanlık yarışında Demokrat aday Kamala Harris ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi. Tartışmanın ardından yapılan anketlerde Harris'in şansının arttığı öngörülürken, Trump Media & Technology Group hisseleri yüzde 16 kayıpla güne başladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow