hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    7 bin lira üstü ödemelerde yeni dönem resmen başladı! Cezası en az 5 bin lira...

    7 bin lira üstü ödemelerde yeni dönem resmen başladı Cezası en az 5 bin lira...
    expand

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, ödemelerle ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Bu düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve 7 bin TL ve üzerindeki tüm ödemelerin banka ve finansal kuruluşlar aracılığıyla yapılmasını zorunlu hale getirdi. Düzenleme, vergi mükellefi olmayanlar için de geçerli olup, herkesin bu ödemeleri banka yoluyla yapması gerekiyor. Peki, vatandaşların dikkat etmesi gereken noktalar neler? Banka transferi yaparken açıklama kısmını doldurmak şart mı? Kurala uymayanlara ne gibi cezalar uygulanacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuyu değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, bu düzenlemenin ticari işlemlerde uzun süredir uygulandığını belirtti. Ticari işlemler sırasında iki vergi mükellefi arasındaki alışverişlerde ödemelerin banka veya finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunludur. Ancak son düzenleme ile vergi mükellefi olmayan kişiler de 7 bin TL ve üzerindeki ödemelerini banka üzerinden yapmak zorunda kalacak. Bayram’a göre düzenlemenin temel amacı, faturasız mal satışını engellemek ve devletin alması gereken verginin eksiksiz bir şekilde toplanmasını sağlamaktır. Özellikle KDV ödemeleri konusunda satıcıların yaptığı usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

    PARA TRANSFERİNDE AÇIKLAMA KISMI DOLDURULMALI MI?

    Yeni düzenlemede, para transferlerinde açıklama kısmının doldurulması zorunlu değil. Ancak, açıklamaya ne için ödeme yapıldığı yazılırsa, işlemler daha şeffaf ve güvenli hale gelir. Fatura bedelinin doğru bir şekilde bankaya yatırılması yeterlidir, fakat açıklamaların eklenmesi tavsiye edilmektedir.

    KURALA UYMAYANLAR İÇİN CEZALAR NELER?

    7 bin TL üzerindeki ödemelerde banka veya finans kuruluşları kullanılmazsa, hem alıcı hem de satıcı cezalandırılacak. Cezalar, toplam mal veya hizmet bedelinin %10’u oranında uygulanacak ve bu ceza tutarı 5 bin TL’den az olmayacak. Yani her iki taraf da kurala uymadığı takdirde ayrı ayrı bu cezaya tabi tutulacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PİYASA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NE OLUR?

    Bayram, düzenlemenin piyasalara olumlu yansıyacağını düşünüyor. Faturasız mal satanlar, faturalı mal satanlarla haksız rekabete yol açıyordu. Bu düzenleme, haksız rekabeti ortadan kaldırarak alıcıların daha kaliteli ve ucuz ürünleri tercih etmesine olanak tanıyacak.

    KAYIT DIŞILIĞI ÖNLER Mİ?

    Bu düzenleme, kayıt dışılığı azaltmayı amaçlıyor. Alıcılar, %10’luk ceza ile karşılaşmamak için mutlaka faturalarını alacak. Faturasız mal veya hizmet satanlar, cezaların caydırıcılığı nedeniyle bu usulsüz yollara başvurmaktan kaçınacaklar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow