hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2024'te tahvil fonlarına 400 milyar dolar aktı

    2024te tahvil fonlarına 400 milyar dolar aktı
    expand

    2024'ün ilk yarısında tahvil fonları, küresel merkez bankalarının faiz indirimlerine başlamasıyla yatırımcılardan yaklaşık 400 milyar dolar çekerek rekor bir hızla ilerliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EPFR verilerine göre, bu yıl net olarak yaklaşık 400 milyar dolar tahvil fonlarına aktı ve bu miktar, 2021'de kaydedilen yıllık rekorun %51'ine denk geliyor.

    MarketWatch'ta yer alan habere göre, EPFR araştırma direktörü Cameron Brandt, Pazartesi günü müşterilerine gönderdiği notta, “Bu yıl şimdiye kadar aktif olarak yönetilen fonlar, akışların en büyük payını emdi,” dedi. Aktif olarak yönetilen sabit getirili fonlar, 2022'de faiz artışları nedeniyle büyük darbe almıştı.

     

    FAİZ ARTIŞLARI VE DÜŞÜŞLERİ

    Federal Rezerv ve diğer küresel merkez bankaları, enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmaya başladığında, düşük faiz ortamında ihraç edilen düşük kuponlu tahviller sert bir şekilde etkilendi. Ancak, yeni ihraç edilen menkul kıymetler son 15 yılda görülen en yüksek getirileri sunmaya başladı.

    Bloomberg verilerine göre ABD Hazinesi 20+ Yıl tahvil endeksi bu yıl şimdiye kadar %1.1 getiri sağladı, ancak FactSet verilerine göre hâlâ üç yıllık -%30.4 getiriyle karşı karşıya. Benzer şekilde, iShares 20+ Yıl Hazine Tahvili ETF'si (TLT) üç yıllık getirisi -%30'u aşacak şekilde ilerliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    KÜRESEL FAİZ İNDİRİMLERİ BAŞLADI

    Avrupa Merkez Bankası, Haziran ayında faiz oranlarını 25 baz puan düşürerek %4'ten %3.75'e çekti. Genellikle küresel faiz indirimlerini başlatan Fed'in politika faizi ise %5.25 - %5.5 aralığında, son 20 yılın en yüksek seviyesinde kaldı. Ancak Haziran ayında ABD işsizlik oranının %4.1'e yükselmesi ve Amerikan ekonomisinin zayıfladığına dair diğer işaretler, yatırımcıların Fed'in yakında faizleri düşüreceğini öngörmesine yol açtı.

    ABD hisse senedi endeksleri yıl ortasında yeni rekor seviyelere ulaşırken, 10 yıllık Hazine tahvil getirisi pandeminin en yüksek seviyesi olan %5'ten Pazartesi itibarıyla yaklaşık %4.27'ye geriledi. Bu durum, %5.35 getiri ile işlem gören 3 aylık Hazine bonoları ile karşılaştırılıyor.

    Bu gelişmeler, küresel tahvil piyasalarında önemli hareketliliğe ve yatırımcıların tahvil fonlarına olan ilgisinin artmasına yol açıyor. Yatırımcılar, merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte tahvil piyasasında daha yüksek getiriler arayışına giriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow