hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Olumlu Cümle Nedir, Nasıl Kurulur? Olumlu Cümle Örnekleri...

    Olumlu Cümle Nedir, Nasıl Kurulur Olumlu Cümle Örnekleri...
    expand

    Cümleler, yapılarına, anlamlarına, yüklemin yerine ve türüne göre dört ana başlık üzerinde toplanır. Anlamlarına göre cümleler de ünlem, soru, olumlu ve olumsuz cümle olmak üzere dörde ayrılır. Bir eylemin yapıldığını, yapılacağını ve yapılmakta olduğunu gösteren tüm cümleler olumludur. Olumsuz cümlelerde de (-mez - maz) eki ile biten fiiller yer alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olumlu Cümle Nedir?

    Olumlu cümleler için en dikkat edilmesi gereken en konu, cümlede bulunan eylemin yapılıp yapılmadığıdır. Bu tarz cümlelerde ise, eylemin kendisi olumsuz olabilir. Örneğin, sadece ölmek, kalmak, yorulmak gibi olumsuz eylemler olabilir. Bir cümlenin olumlu olabilmesi için de eylemin özne tarafından gerçekleştirilmesi yeterlidir.

    Eylemin gerçekleştiği ve bunun yanında yüklemin -mez - maz eklerinden birini almadığı cümle türlerine olumlu cümle adı verilir. Bu tür cümleleri olumsuz tümcelerden ayırabilmek için yükleme ne yaptı ya da ne oldu sorusu sorulması gerekir. 

    Eğer cümledeki oluş ya da eylem gerçekleştirilmemişse o cümle olumsuz olarak bilinir. Olumlu cümlelerde de öznenin bizzat kendisinin yaptığı ya da etkilendiği fiil bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olumlu Cümle Nasıl Kurulur? 

    Yüklemi çekimli olan eylem cümlelerde eylemdeki işin yapılacağını, gerçekleştiğini, yapıldığını; yüklemi isim olan cümlelerde de bahsedilen durumun bulunduğunu, var olduğunu belirten cümlelere ise olumlu cümle adı verilir. 

    Yüklemi çekimli bir eylem olan cümlelerde geçen eylemdeki işin gerçekleştiğini, yapıldığını, gerçekleşeceğini, yapılacağını; yüklemi isim olarak bilinen cümlelerde de bahsedilen durumun bulunduğunu, var olduğunu belirten cümlelere ise olumlu cümle adı verilir. Olumlu cümlelerin yükleminde ise, genellikle değil, yok, -ma, -sız, -mez olumsuzluklarından birisi yer almaz.

    Olumlu Cümle Örnekleri

    Olumlu cümle, fiil cümlesinde oluşun, işin, yapıldığını ya da olduğunu; isim cümlesinde de sözü edilen kavramın yer aldığını, var olduğunu, bahsedilen bir şekilde olduğunu gösteren cümlelerdir. Normalde cümlelerde geçen ''değil'' kelimesi, cümlelere olumsuzluk anlamı katmaya yarar. Ama cümlelerin bazılarında yer alan ''boş değil'' kelimesi dolu anlamına gelir.

    Aynı şekilde, ikinci cümlede de bulunan var kelimesi yerine ''yok değil'' kullanıldı. Bu nedenle de iki cümle de anlam bakımından olumludur. Örneğin;

    Eskişehir şimdi çok soğuktur.

     Haftaya daha erken gelmelisin.

     Yürüyerek eve gitti.

     Bu binanın yerinde önceden kiraz bahçesi vardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Benim de kalbim Sümeyra'ya karşı boş değil.

     2- Kafamda benzer düşünceler de yok değil.

     Babam emekli memur olarak görev yapıyor, annem de ev hanımı.

     Yarın bizim okula müfettiş gelecek.

     Bu filmin çekimleri yaklaşık olarak 4 ay sürdü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow