Oluş Fiili Nedir, Nasıl Bulunur? Oluş Fiili Örnekleri Nelerdir?
Dünyada var olan her bir varlığı tanımlamak için isim kullanılmaktadır. Bu varlıkların yaptıkları hareketleri ve içerisindeki durumları ifade eden sözcüklere de ihtiyaç duyulmuştur.
Fiiller bu yönü ile varlıkların yaptıkları işi, hareketi, oluşu, durumu şahıs eki ve kip eki alarak belirten sözcükler olarak karşımıza çıkmaktadır. Fiil çeşitlerinden birisi de oluş fiilleridir. Oluş fiiller varlıkta oluşan değişikliği ifade eden fiiller olmaktadır.
Oluş Fiili Nedir?
Herhangi bir etki altında kalmadan varlıklarda kendiliğinden oluşan değişikliği anlatan yapılara oluş fiili adı verilmektedir. Bu nedenle oluş fiillerinde özne veya belirtili nesne gibi unsurlar cümlede ön plana çıkmamaktadır. Kısa cümle içerisinde onu kelimesi kullanılmamaktadır. Oluş fiillerinde belli bir yapıyı herhangi bir eşya veya olgu üzerinden etki altında kalmadan anlatmaktadır. Oluş fiilleri günümüzde de çok sık kullanılan bir dil bilgisi kuralı olmaktadır.
Oluş fiilleri bir etki altında kalmadan bir varlıkta kendiliğinden oluşan değişikliği anlatan fiiller olmaktadır. Oluş eylemlerinde nesnenin üzerinde gerçekleşen değişimin istem dışı olduğunu söylemek mümkündür. Oluş fiillerinde zaman unsuru bulunmaktadır. Bu nedenle eylemin gerçekleşmesi için belirli bir zamanın veya sürenin geçmesi gerekmektedir. Zamanla ortaya çıkan durumu anlatmaktadırlar. Bu fiiller nesne almamaktadır. Bu nedenle de geçişsizdirler.
Oluş Fiili Nasıl Bulunur?
Fiiller karşıladıkları anlamlara göre üç çeşide ayrılmaktadır. Bunlar iş, oluş ve durum fiilleridir. Oluş fiilleri belli bir yapı altında ele alınmaktadır ve cümle yapısı ile kullanılmaktadır. Özellikle günlük hayat içerisinde eşyalar ve belli başlı bazı olgular üzerinden etkileri anlatılmaktadır. Oluş fiillerinde cümlenin öğeleri bazı sorulara cevap veremezler.
Oluş fiilleri bulmak için cümle yapısına bakmak gerekir. Oluş fiili olan cümlelerde nesne bulunmamaktadır. Ayrıca bu cümlelerde eylemler kendi kendine oluşmaktadır. Bu nedenle cümle içerisindeki eylemlerin nasıl oluştuğuna bakarak eylemin oluş fiili olup olmadığını anlamak mümkündür. Ayrıca bu eylemlerde iş kılış fiilinden farklı olarak onu kelimesi başına getirilemez. Bu nedenle neyi ve kimi sorularına cevap verememektedir.
Oluş Fiili Örnekleri Nelerdir?
Oluş fiili cümlelerine şu örnekler verilebilir:
- İki sene içerisinde çok hızlı yaşlandı: Bu cümlede eylem yaşlanmak kelimesidir. Bu eylem oluş fiilidir. Çünkü yaşlanma eylemini gerçekleştiren bir özne bulunmamaktadır. Bu nedenle de bu fiil istem dışı kendiliğinden gerçekleşmiştir.
- Saçları çok hızlı uzamıştı: Burada uzamıştı eylemi oluş fiilidir. Cümlede yüklem üzerinden cümlenin öğeleri sorulduğu zaman belirtili nesne veya özne yer almamaktadır. Bu nedenle cümle oluş fiiline örnek olabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
TAKDİR TEŞEKKÜR (ORTAOKUL-LİSE) HESAPLAMA 2025: Takdir teşekkür kaç puanla alınır? 85 takdir mi, teşekkür mü?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!