Lale Devri Özellikleri Nelerdir? Lale Devri Padişahı Kimdir?
1718 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya İmparatorluğu arasında imzalanan Pasarofça Antlaşması doğrultusunda, 1730 yılına kadar devam eden dönem Lale Devri olarak bilinir. Patrona Halil İsyanı ile sona ermiş olan bu devir, içindeki pek çok özelliği ile önemli bir yere sahiptir. Osmanlı dönemi içerisindeki en önemli devirler arasında olduğunu ifade etmek mümkün.
12 yıllık bir devri kapsayan Lale Devri, özellikle Batı ile yakın ilişkilerin olduğu bir dönemdir. Bunun içerisinde önemli reform hareketleri gerçekleştirilmiş ve batıya yönelik örnekler ile alınmıştır. Ancak saray ile halk arasındaki uçurumun gittikçe artması sebebiyle sona ermiş bir dönemdir.
Lale Devri Özellikleri Nelerdir?
1718-1730 yılları arasında gerçekleştirilen Lale Devri, belli Islahatların gerçekleştirildiği bir dönemdir. Osmanlı Devleti ile Avusturya İmparatorluğu arasında gerçekleştirilen Pasarofça Antlaşması kapsamında ele alınıp bir dönem olarak öne çıkar. Öne çıkan özellikleri doğrultusunda günümüze ulaşmış önemli değerler içerisinde yer alır.
- Önemli reform hareketleri gerçekleştirilmiştir.
- Çok önemli sanat eserleri ve mimari yapılar ortaya çıkmıştır.
- Batıya yönelik yakın ilişkiler geliştirilmiştir.
- Halk Çok fakirleşmiş ve Saray halkı aşırı oranda zenginleşmiştir.
- Çini atölyeleri ile kağıt fabrikaları açılmıştır.
- İlk defa çiçek aşısına hastalığına karşı aşı uygulanmıştır.
- Avrupa'nın önemli ülkelerine elçilik ilk defa gönderilmiştir.
Bu ve benzeri daha birçok özelliği ile beraber Osmanlı döneminin en önemli devirleri içerisinde Lale Devri gelmektedir.
Lale Devri Padişahı Kimdir?
1718 yılında başlaması ile beraber Lale Devri 1730 yılına kadar devam etmiş önemli bir dönemdir. Bu devir III. Ahmet döneminde gerçekleşti. Özellikle dönem içerisinde yaşanan olumsuzluklar ve halkın yoksulluğu sebebiyle, 1730 yılında sona ermiştir.
Bu dönemin sadrazamı ise Ayrıca Nevşehirli Damat İbrahim Paşadır. Halkın yaşamış olduğu zorlukları ve toprak kaybının çok önemsenmediği bu dönem içerisinde, patrona Halil İsyanı ile beraber Lale Devri sona ermiştir. Bununla beraber 3. Ahmet dönemi biterek yerine 4. Murat geçmiştir.
Lale Devri Sonuçları
Patrona Halil İsyanı ile beraber Lale Devri sona ermiştir. Özellikle halkın sıkıntılı olduğu bir dönemde Saray halkının lüks ve şatafat içinde yaşaması bu devrini sona ermesindeki en önemli husustur. Ancak olumlu sonuçları da olduğunu söylemek mümkündür.
Matbaa dönemi bu dönem başlamış ve halk okuryazar hale gelmiştir. Diğer yandan önemli reformlar gerçekleştirdik ve ıslahatlar ile eserler bırakılmıştır. Batı taklitçiliği ve saray zümresinin zevk ve sefaya düşmesi önemli sonuçları içerisinde yer alır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
17 Aralık okullar tatil mi? Kar tatili olan iller
AÖL sınav giriş belgesi sorgulama: Açık lise sınav yerleri 2024 açıklandı mı?
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?