Milli Cemiyetlerin Ortak Özellikleri Nelerdir? Milli Cemiyetlerin İsimleri Nelerdir?
Milli cemiyetler milli mücadelenin örgütsel yapısı olarak bilinir. İtilaf devletleri ile Osmanlı Devletleri arasında yapılan Sevr Anlaşması'nın ardından ortaya çıkmış Milli Mücadele örgütleridir. Genel olarak Doğu Anadolu'da kurulmuş olan milli cemiyetler, Merkezi Erzurum olarak öne çıkar. Aynı zamanda o dönem Elazığ şubesi de bulunur.
Yapılan örgütlenme ile beraber ülkenin dört bir yanına gerekli olan silah ve erzak taşıması noktasında destek sağlar. Aynı zamanda bölgesel açıdan düşman kuvvetlerine karşı mücadele gösteren önemli cemiyetler olarak da ön plana çıkmaktadırlar. Birçok farklı özellikleri olmasının yanı sıra farklı isimleri bulunur.
Milli Cemiyetlerin Ortak Özellikleri Nelerdir?
Belli başlı ortak özellikleri ile beraber milli cemiyetler milli mücadelenin en önemli kurumsal yapıları arasında yer alır. Özellikle Kurtuluş Savaşı döneminde halkın dirayet göstermesi ve güçlenmesi konusunda önemli bir yere sahiptir.
- Her biri Sevr Antlaşması ile Mondros Ateşkes Antlaşması'na karşı tepki olarak doğmuştur.
- Bölgesel olarak kurulan yerel direniş örgütleri şeklinde ifade edilir.
- Bağımsızlık ve milliyetçilik duygusunun bir unsuru olarak ortaya çıkmış önemli cemiyetlerdir.
- Aynı zamanda sivil direniş örgütleri olarak ifade edilir.
- Doğu Anadolu'da kurulmuş Erzurum ve Elazığ merkezleri doğrultusunda devam etmişlerdir.
Bu gibi farklı özellikleri doğrultusunda milli cemiyetler Kurtuluş mücadelesi açısından oldukça önemli yere sahiplerdir.
Milli Cemiyetlerin İsimleri Nelerdir?
Milli cemiyetler ülkenin dört bir yanında kurulmuş ve farklı isimler üzerinden örgütlenmiş kurumlardır. Kurtuluş Savaşı mücadelesini noktasında oldukça önemli görevler üstlenmiş ve ülkenin ayaklanması için ön ayak olmuşlardır. Bu bağlamda bölgesel olarak almış oldukları isim eşliğinde öne çıkarlar.
- Şarki Anadolu Müdafaa i Hukuk Cemiyeti (Doğu Anadolu)
- İzmir müdafaa-i hukuk-u Osmaniye Cemiyeti (İzmir)
- İstihlası Vatan Cemiyeti (Manisa)
- Trakya paşaeli müdafaa-i Hukuk Cemiyeti (Doğu Trakya)
- Trabzon müdafaa-i hukuk-u Milliye Cemiyeti (Trabzon)
- Kilikyalılar Cemiyeti (Adana-Mersin)
Görüldüğü gibi doğudan batıya ve güneyden kuzeye kadar birçok farklı şehir kapsamında milli cemiyetler kurulmuştur. Her bir cemiyet ortak anlayış ve görev doğrultusunda, ülkenin korunması için tüm güçlerini vermiştir.
Milli Cemiyetlerin Görevi
Milli cemiyetler üstlenmiş oldukları görevler bakımından Kurtuluş Savaşı döneminde önemli bir yere sahiptir. Özellikle vatanın bütünlüğü ve milli bağımsızlık temel unsurlar içerisinde yer alır. Milli irade, bağımsızlık ve düşmanlardan kurtulmak yine temel görevler içerisinde gelir.
Bu görevler ve çalışmalar doğrultusunda ülkenin dört bir tarafındaki şehirlerde kurulan cemiyetler, Kurtuluş Savaşı süresince aktif olarak çalışmıştır. Kurtuluş mücadelesinin en önemli parçaları arasında yer alırlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
17 Aralık okullar tatil mi? Kar tatili olan iller
AÖL sınav giriş belgesi sorgulama: Açık lise sınav yerleri 2024 açıklandı mı?
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?