Kerden Antlaşması Özeti ve Önemi... Kerden Antlaşması Tarihi ve Maddeleri...
Osmanlı imparatorluğu 600 yıllık tarihi içerisinde birçok farklı devlet ve ülkelerle çeşitli antlaşmalar imzalamıştır. Özellikle Kerden antlaşması tarihi bakımından oldukça önemli antlaşmalardan birisidir. Kerden antlaşması 1746 yılında İran ile Osmanlı imparatorluğu arasında imzalanmıştır.
Kerden Antlaşması Özeti ve Önemi Nedir?
Kerden Antlaşması 1742 yılında Osmanlı İmparatorluğu ve İran arasında 1746 yılına kadar süre gelen savaşın sonucunda imzalanan bir antlaşmadır. Bu antlaşmanın en önemli özelliği 4 yıllık savaşın sona ermesi olarak ifade edilmektedir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde İran'ın Afşar hanedanı padişahı olan Nadir şah ile 1. Mahmut arasında 14 Eylül 1746 yılında Kerden antlaşması imzalanmıştır. Kerden antlaşması öncesinde İran Osmanlı savaşının detaylarına bakılacak olursa, Osmanlı İmparatorluğu Safevi hanedanlığı ile uzun zamandır sorunlar yaşamaktaydı. Bu sırada Safevi hükümdarı Şah 3. Abbas kendi hanedanlığında bulunan Nadir şah arasında da süre gelen fikir aykırılıkları bulunuyordu. Bu durum Nadir Şahın Şah 3. Abbası hükümdarlığını sona erdirerek tahttan indirmiş ve ardından Osmanlı imparatorluğuna karşı savaş ilan etmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu o dönemde İran ve Kafkas bölgesini kendi topraklarına katmıştı. 1742 yılında başlayan Osmanlı- İran savaşı 4 yıl sürerek 1746 yılında Kerden antlaşmasıyla sona ermiştir. Kerden Barış antlaşmasının önemine bakılacak olursa;
- Kasr-ı Şirin antlaşmasında yer alan sınırlar yine yürürlüğe girmiştir.
- İran ve Osmanlı devleti arasındaki savaşı sona erdirmiştir.
- 1775 yılına kadar her iki devlet barış içerisinde yaşamıştır.
Kerden Antlaşması Tarihi ve Maddeleri Nelerdir?
Kerden antlaşması 14 Eylül 1746 yılında Osmanlı devleti ve İran devleti arasında imzalanmıştır. Kerden Antlaşması içerdiği maddeler bakımından Kasr-ı Şirin antlaşması ile aynıdır. Bu sebeple 1746 yılında imzalanan Kerden antlaşmasına aynı zamanda 2. Kasr-ı şirin antlaşması adı verilmektedir. Kerden Antlaşmasının Maddelerine detaylarıyla bakılacak olursa;
- Kasrı Şirin antlaşmasında yer alan sınırlar Kerden antlaşmasında da aynı şekilde kabul edilmiştir. Buna göre Bağdat, Basra ve Şehrizor bölgeleri Osmanlı imparatorluğuna verilmiş, Revan ise Safevi devletine verilmiştir.
- Kerden antlaşmasıyla birlikte Safeviler ile Osmanlı arasında yaşanan sınır problemleri çözülmüştür.
- Kerden antlaşması ile Her iki devletin topraklarında 1775 yılına kadar herhangi bir savaş yaşanmamıştır.
- Safevilerin Osmanlı toprakları içerisinde yer alan Kars, Ardahan, Van, Irak ve Ahıska bölgelerindeki halka karşı kötü muamele son bulmuştur.
Kerden Antlaşması İle Kasr-ı Şirin Antlaşması Arasındaki Benzer Yönleri Nelerdir?
- Her iki antlaşma İran devleti ve Osmanlı devleti arasındaki toprak sorunu sebebiyle çıkan savaş sebebiyle yapılmıştır.
- Kerden Antlaşması 1742 yılında başlayan toprak sorunu sebebiyle çıkan savaşın sonucunda yine 1639 yılında imzalanan Kasr-ı şirin antlaşması maddeleri ile aynı şekilde kabul edilmiştir.
Kerden Savaşının Sonuçları Nelerdir?
Kerden Barış Antlaşması'nın en önemli sonucu sık sık Osmanlı İmparatorluğu ile İran devleti arasında yaşanan toprak sorunları sebebiyle çıkan savaşların yerini 1775 yılına kadar barış sağlanmış olmasıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
TAKDİR TEŞEKKÜR (ORTAOKUL-LİSE) HESAPLAMA 2025: Takdir teşekkür kaç puanla alınır? 85 takdir mi, teşekkür mü?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!