hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kasrı Şirin Antlaşması Özeti ve Önemi... Kasrı Şirin Antlaşması Tarihi ve Maddeleri...

    Kasrı Şirin Antlaşması Özeti ve Önemi... Kasrı Şirin Antlaşması Tarihi ve Maddeleri...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Osmanlı Devleti'nin tarihe iz bırakmış birçok antlaşmaya imza attığı bilinmektedir. Bu antlaşmalar içerisinde bazılarının ayrıca bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Kasr-ı Şirin Antlaşması'ndan sonra ortaya çıkan sonuçların Osmanlı için olumlu olduğu görülmüştür. Ayrıca barış antlaşmaları içerisinde Osmanlı lehine kesin zaferlerden birisi olarak karşımıza çıkar. Bunun yanında doğu sınırında önemli bir tehdit ortadan kalkmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kasrı Şirin Antlaşması Nedir? 

    Kasr-ı Şirin Antlaşması, Osmanlı Devleti zamanında imzalanmış olan bir barış antlaşması olarak bilinmektedir. Bu antlaşmanın yapıldığı devlet ise Safeviler olarak bilinmektedir. Osmanlı Devleti'nin duraklama yaşadığı dönemde zafer elde etmesi oldukça zor olmuştur. Ancak Kasr-ı Şirin Antlaşması ile beklenen zaferin ortaya çıktığı görülmüştür. Özellikle duraklama yaşayan Osmanlı'nın böyle bir zafere zaten ihtiyacı vardı. Doğal olarak hem devlet hem halk hem de ordu için büyük bir moral olmuştur. 

    Kasrı Şirin Antlaşması Özeti ve Önemi 

    4. Murat devrinde Bağdat'ı almak için bir sefere çıkılmıştı. Bu sefer 8 Mayıs 1638 yılında başlamıştır. 197 gün sonunda ise seferin Bağdat'ta son bulduğu görülmüştür. Tarihler ise 15-16 Kasım'ı gösteriyordu. 40 gün sonunda karşı tarafın Bağdat'ı teslim etme talebi ortaya çıktı. Ayrıca Bağdat seferinde elde edilen başarı olumlu gelişmeler için önemli bir zemin ortaya çıkarmıştır. Bağdat alınınca 4. Murat'ın emriyle burada şehri güzelleştirme çalışmaları yapılmıştır. Bunun üzerine ise Kasr-ı Şirin Antlaşması ile barış sağlanmıştır. Kasr-ı Şirin Antlaşması'nın önemi şöyledir; 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Osmanlı Devleti ve Safevi arasında yaşanan sınır sorunu tamamıyla çözüme kavuşturuldu.

    Kasrı Şirin Antlaşması Tarihi

    Kasr-ı Şirin Antlaşması'nın tarihi olarak 17 Mayıs 1639 yılı kayıtlarda yer almaktadır. Özellikle bu antlaşma Osmanlı açısından sınırlarda güvenliği sağlamak adına önemli bir başarı olarak görülür. 

    Kasrı Şirin Antlaşması Maddeleri:

    - Basra, Bağdat ve Şehrizor Osmanlı Devleti'nin topraklarına katıldı.

    - Revan Safevilere bırakıldı. 

    - Safevilerin Kars, Van, İran ve Ahıska bölgelerinde yaptıkları saldırılar son buldu. 

    Kasrı Şirin Antlaşması'nın Genel Sonuçları

    Bilindiği üzere her antlaşma ardından birçok sonuç ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu sonuçlar ile devletin iyiye veya kötüye gitmesi mümkündür. Tabi yapılan antlaşmalar her zaman istenen sonuçları vermeyebilir. Burada önemli olan antlaşmadan zaferle çıkmak olarak bilinmektedir. Kasr-ı Şirin Antlaşması'nın sonuçları şöyledir;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Osmanlı birçok alanda fayda elde etmiştir.

    - Bağdat'ın elde edilmesi ile ticari anlamda büyük bir başarı kazanılmıştır.

    - Osmanlı'nın ticaret yollarını elde etmesiyle halkın rahatlığı da görülmüştür. Özellikle Bağdat üzerinden Anadolu'ya geçecek mamuller için fazladan ücret ödemeye gerek kalmamıştır.

    1746 yılında 2. Kasr-ı Şirin Antlaşması yapılmıştır. Böylelikle ilk antlaşmanın yenilendiği görülmüştür. 1823 ve 1847 yıllarında ise Erzurum Antlaşmaları ile doğu sınırı meselesi çözüme kavuşmuştur. Tabi bu konunun çözümü ilk olarak 17 Mayıs 1639 yılında yapılan Kasr-ı Şirin Antlaşması ile mümkün olmuştur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow