Kars Antlaşması Özeti ve Önemi... Kars Antlaşması Tarihi ve Maddeleri...
1. Dünya Savaşı'nda yenilgi alan Osmanlı Devleti için işler yolunda gitmiyordu. Tabi bu durum Mili Mücadele için bir zemin oluşturmuştur. Artık çözümün Kurtuluş Savaşı olduğu görülmüştür. Tabi Kurtuluş Savaşı'nın başlaması yeni zaferler almayı sağlayacaktı. Özellikle 23 Nisan 1920 günü 1. TBMM açılınca farklı bir süreç ortaya çıkmıştır. Bu süreç içerisinde Kars Antlaşması oldukça önemli kazanımlar elde edilmesi ile dikkat çekmeyi başarmıştır.
Kars Antlaşması Kimler Arasında İmzalanmıştır?
Kars Antlaşması'nın aracılığını Sovyet Rusya yapmıştır. Bu devletin aracılığıyla TBMM ile Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan arasında Kars Antlaşması imzalanmıştır. Maddeleri açısından TBMM'nin olumlu sonuç aldığı bir antlaşma olarak tarihi kayıtlarda yerini almıştır.
Kars Antlaşması Özeti ve Önemi
Dünya üzerinde tüm devletler için sınırlar her zaman önemli olmuştur. Bu durum Türkiye içinde geçerli olan bir durumdur. Tabi Türkiye'nin en büyük sorunları arasında doğu sınırı önemli bir yer kaplamaktaydı. Aslında bazı antlaşmalar ile bu sınırın çizilmeye çalışıldığı görülmüştür. Ancak kesin sınırların çizilmesi gerekiyordu. Kars Antlaşması bu isteğe göre ortaya çıkmıştır.
23 Ağustos ile 13 Eylül 1921 tarihleri arasında Sakarya Meydan Muharebesi meydana gelmiştir. Tabi bu muhabere büyük bir güç ile kazanılmıştır. Türk ordusunun bu başarısı İtilaf Devletleri açısından büyük hezimet olarak tarihe geçmiştir. Bunun ardından birçok devlet ile antlaşma yapılarak sınırlar tehlikeden arındırılmıştır.
Sakarya Meydan Muharebesi'nin sonuçlarından biriside Kars Antlaşması olarak bilinir. Kazanılan zaferin ardından Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile masaya oturulmuştur. Masanın konusu ise doğu sınırlarımız olmuştur. Böylelikle Sovyet Rusya'nın aracılık etmesi Kars Antlaşması'nın yapılmasını sağlamıştır.
Kars Antlaşması'nın önemi ise doğu sınırının kesin olarak belirlenmesi olmuştur. Ayrıca Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'a karşı Türkiye'nin istekleri kabul ettirilmiştir. Bununla birlikte TBMM'nin saygınlığı artmıştır. Halkın TBMM'ye olan güveni de bu sayede iyi bir seviyeye ulaşmıştır.
Kars Antlaşması Tarihi ve Maddeleri
Kars Antlaşması'nın tarihi 13 Ekim 1921 şeklindedir. Bu tarihte yapılan antlaşmanın birçok farklı maddesi bulunmaktadır.
Kars Antlaşması Maddeleri:
- Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan devletleri kapitülasyonların kaldırıldığını kabul edecekler.
- Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan TBMM'nin kabul etmediği antlaşmaları kabul etmeyecekler.
- İstanbul'un güvenliği garanti olursa eğer boğazlar ticaret için açılacak.
- Nahcivan'a özerklik verilecek.
- Batum'un Gürcistan'a ait olduğu kabul edilecek.
- Taraflar karşı ülke vatandaşlarına iyi bir şekilde davranarak asla zarar vermeyecekler.
Kars Antlaşması'nı TBMM adına Kazım Karabekir Paşa temsil etmiştir. Aracılığı yapan devlet ise Sovyet Rusya olmuştur.
Kars Antlaşmasının Sonuçları
Kars Antlaşması ile doğu sınırının kesin olarak belirlendiği görülür. Bu açıdan faydalı bir antlaşma olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca TBMM'nin doğu sınırını çizmek için yapmış olduğu antlaşmalar sırasıyla Gümrü Antlaşması, Moskova Antlaşması ve Kars Antlaşması'dır. En son yapılan Kars Antlaşması olduğu için tarihte oldukça değerli olarak görülür.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
TAKDİR TEŞEKKÜR (ORTAOKUL-LİSE) HESAPLAMA 2025: Takdir teşekkür kaç puanla alınır? 85 takdir mi, teşekkür mü?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!