Ali Saip Bey Kimdir? Ali Saip Ursavaş Hangi Cephelerde Savaşmıştır?

Milli mücadele döneminin pek çok kahramanı bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Ali Saip Bey olmaktadır. Hem 1. Dünya Savaşı ve Trablusgarp Savaşı, hem de vatan savunmasında görev yapmış olan Ali Saip Bey Fransız işgaline karşı savaşan kahramanlardan birisidir. Ayrıca Ali Saip Bey Urfa Kuva-yi Milliye Komutanı olarak da görev yapmıştır.
Ali Saip Bey Kimdir?
Ali Saip Bey 1885 yılında Irak Revandiz şehrinde doğmuştur. Harp okulundan subay olarak mezun olan Ali Saip Bey Harp Akademisi'ne kayıt olmuştur. Harp Akademisi'nden ise 1908 yılında mezun olmuştur. Ali Saip Bey Balkan Savaşlarında üstün başarılar göstermiştir. Bu nedenle Mescidi Nişanı ile ödüllendirilmiştir. Trablusgarp Savaşında da savaşmış olan Ali Saip Bey bu savaş sırasında Derne'de Mustafa Kemal Paşa ile tanışmıştır.
Ali Saip Bey 1. Dünya Savaşı'nda birçok cephede ön sırada savaşmıştır. Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında Anadolu'nun işgal edilmesi ile işgalcilere karşı başlatılan direniş hareketlerinde en ön sırada yerini almıştır. 1920 tarihinde açılan TBMM'de Urfa milletvekili olarak seçilmiştir. Şeyh Sait Ayaklanması sonrası kurulmuş olan Konya İstiklal Mahkemesi ve İsyan Bölgesi İstiklal mahkemesinde üye olmuş ve daha sonra da başkan olarak görev yapmıştır.
Urfa'nın düşman işgalinden kurtulması sırasında büyük başarılar elde etmiş olan Ali Saip Bey'e Atatürk tarafından Ursavaş soyadı verilmiştir. 1935 yılında Çerkez Ethem tarafından Atatürk'e planlanmış olan suikast girişimine karıştığı için yargılanmış olan Ali Saip Bey 1936 yılında berat etmiştir.
Ali Saip Ursavaş Hangi Cephelerde Savaşmıştır?
Ali Saip Bey Milli Mücadele döneminin en önemli kişilerinden birisidir. Ali Saip Bey güney cephesinde Fransız işgal güçlerine karşı savaşmıştır. Savaştığı şehir ise Urfa şehri olmaktadır. 29 Aralık 1919 tarihinde Urfa'ya gelmiş olan Ali Saip Bey şehrin ileri gelen kişileri ile bazı çalışmalar yapmış ve Urfa bölgesinde Kuva-yı Milliye Komutanlığında görev almıştır.
Ali Saip Bey bölgede Namık takma adı ile faaliyet göstermiştir. 20 Şubat 1920 gecesinde Fransız İşgal Kuvvetleri Komutanı'na bir ültimatom çekmiş ve 24 saat içerisinde şehrin boşaltılmasını istemiştir. Fakat Fransızlardan gelen cevaplar zaman kazanmaya yönelik olmuş ve neticede 21 Şubat günü Urfa'ya girilmesini kararlaştırmıştır.
Böylece 21 Şubat gecesi Ali Saip Bey önderliğinde Kuva-yı Milliye birlikleri şehri iki koldan kuşatmışlardır. Ali Saip Bey'in şehrin boşaltılmasını istemesine cevap ret olarak verilmiş ve çatışmalar devam etmiştir. Bu çatışmalar 8 Nisan 1920 tarihine kadar devam etmiştir. Daha sonra 8 Nisan 1920 tarihinde Fransızlar ile bir ateşkes yapılmıştır. 9 Nisan 1920 tarihinde Ali Saip Bey Mustafa Kemal Paşa ve temsil heyetine bir telgraf göndermiştir. Telgrafta Fransızlar ile yapılan ateşkes gereğince Fransızları şehri terk edeceğini, 10 Nisan 1920 tarihi ile Urfa'nın işgalcilerden kurtarıldığı bildirilmiştir.
Güney Cephesi Kahramanları Kimlerdir?
Kurtuluş Savaşı'nda güney cephede Fransızlar ve Ermeni çeteler ile savaşan diğer kahramanlar ise şunlardır:
- Şahin Bey
- Rıdvan Hoca
- Sütçü İmam
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları
MEB NİSAN TATİL TAKVİMİ 2025: Nisan ara tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor?
AUZEF VİZE SINAV TARİHLERİ 2025: AUZEF bahar dönemi ara sınavı ne zaman?
MEB 2. DÖNEM ORTAK SINAV TARİHLERİ 2025: MEB ortak sınavları hangi tarihlerde yapılacak?