hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ahmet Paşa Antlaşması Nedir, Önemi Nedir? Ahmet Paşa Antlaşması Ne Zaman, Kimler Arasında İmzalanmıştır?

    Ahmet Paşa Antlaşması Nedir, Önemi Nedir Ahmet Paşa Antlaşması Ne Zaman, Kimler Arasında İmzalanmıştır
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Ahmet Paşa Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerileme döneminde imzalanan bir antlaşmadır. Bu antlaşmanın en büyük özelliği her iki tarafı da memnun etmeyişidir. Osmanlı'da sadrazam görevden alınmış, Safevi Devleti'nde ise şah tahttan indirilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ahmet Paşa Antlaşması Nedir?

    Ahmet Paşa Antlaşması, bir ateşkes antlaşmasıdır. Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasındaki savaşın bitmesini sağlamak amacıyla imzalanmıştır. Bu antlaşmaya gelene kadar üç yıla yakın Osmanlı-Safevi savaşı süre gelmiştir.

    Ahmet Paşa Antlaşması Nedenleri

    Afşar Türkmenlerinden Nadir Han, 1729'da İsfahan'ı Afganlardan geri aldı. İsfahan'da tahta göstermelik olarak Safevi Hanedanından II. Tahmasb'ı çıkarttı. Tahmasb da Nadir Han'a bağlı kalarak Safevi Devleti'ni kurdu. İlk olarak 1727'de Afganlıların Osmanlı Devleti ile yaptığı Hemedan Antlaşmasını geçersiz saydılar. Osmanlı Devleti'nden esir düşen askerleri ile Osmanlı işgali altındaki İran topraklarını geri istediler.

    Osmanlı Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, Safevi elçileriyle İstanbul'da görüştü. Elçiler, Osmanlı'nın savaşa girme niyetinde olmadığını anladılar. Çünkü o dönemin padişahı III. Ahmet ile damadı sadrazam İbrahim Paşa safahata ve eğlenceye düşkündüler. İstanbul'u terk edip, savaşa gitmeye niyetleri yoktu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Safeviler Hemedan, Nihavend, Kirmanşah ve Tebriz'i ele geçirdiler. Özellikle Tebriz'in İranlıların eline geçmesi halkı galeyana getirmiştir. Patrona Halil isyanı ile III. Ahmet tahttan indirilmiş, yerine I. Mahmut geçmiştir. I.Mahmut önce isyanı bastırmış, 1731'in sonunda İran seferi hazırlıklarına başlamıştır.

    Safevi şahı II. Tahmasb, hem Nadir Han'ın aşırı güçlenmesinden endişe duyarak hem de Kafkasları tekrar İran hegemonyası altına almak amacıyla Revan üzerine sefere çıktı. Osmanlı ordusunu bozguna uğratarak Revan'ı kuşattı. Ancak Bağdat valisi Serasker Ahmed Paşa Irak, Revan Seraskeri Hekimoğlu Ali de Azerbaycan tarafından iki kollu saldırıya geçtiler. II. Tahmasb bozguna uğrayarak kaçmak zorunda kaldı.

    Ahmed Paşa ve Hekimoğlu Ali kaybedilen toprakları tek tek geri almaya başladılar. 15 Eylül 1731'de Hemedan yakınlarında Safevi ordusu ile Osmanlı ordusu karşı karşıya geldi. Safevi ordusu tekrar bozguna uğratıldı. Osmanlı ordusunun Tahran'a kadar geleceğinden endişe duyan II. Tahmasb, Ahmed Paşa'ya bir mektup göndererek, barış teklifinde bulundu. Böylece Ahmed Paşa ile Safeviler arasında barış görüşmeleri başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ahmet Paşa Antlaşması Maddeleri

    Ahmet Paşa Antlaşması, sekiz maddeden oluşmaktadır. Birinci madde iki devlet arasındaki sınırları belirliyordu. Buna göre;

     - Tiflis, Revan, Gence, Karabağ, Nahcivan ve Urmiye Osmanlı Devleti’nde kalacaktır.

     - Tebriz, Kirmanşah, Hemedan, Erdelan, Huveyze ve bütün Luristan Safevilere bırakılacaktır.

     - Aras ırmağı iki ülkenin Kuzey sınırını, Kasr-ı Şirin Güney sınırı olarak belirlenmiştir.

     Ahmet Paşa Antlaşması'nın Önemi Nedir?

    Osmanlı Devleti'nin kaybettiği toprakları geri alması bakımından önemlidir. Ayrıca Osmanlı hanedanının kaybettiği prestiji geri almasını sağlamıştır. Sultan I. Mahmut savaşa katılmadan Gazi unvanını almıştır. Bununla birlikte ele geçirilen Tebriz'in İranlılara bırakılmasını I. Mahmut hoş karşılamamıştır. Nihayetinde antlaşmayı imzalayan Ahmet Paşa'yı görevinden azletmiştir.

    Ahmet Paşa Antlaşması Ne Zaman İmzalanmıştır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ahmet Paşa Antlaşması 10 Ocak 1732'de Kirmanşah kentinde imzalanmıştır.

    Ahmet Paşa Antlaşması Kimler Arasında İmzalanmıştır?

    Ahmet Paşa Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında imzalanmıştır. Osmanlı Devleti adına Serasker Ahmet Paşa, Safevi Devleti adına da Muhammed Rızâ Kulı antlaşmayı imzalamışlardır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow