Ve İran bomba açıklamayı yaptı
İran’ın bugünden itibaren Tahran Araştırma Reaktörü’nde kendi ürettiği nükleer yakıt çubuklarını ve dördüncü nesil santrifüjleri kullanmaya başlayacağı açıklandı.
ISNA haber ajansına konuşan İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Ali Bekiri, “İlk yerli yapım nükleer yakıt çubukları, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın huzurlarında Tahran Nükleer Araştırma Reaktörü’ne yüklenecektir” dedi.
İran devlet televizyonu, yerli üretim dördüncü nesil uranyum zenginleştirme santrifüjlerinin de bugün kamuoyuna sunulacağını duyurdu. Haberde, "Yerel üretim dördüncü nesil santrifüjlerin hızı ve üretim kapasitesi daha yüksek. Santrifüjler bugün tanıtılacak" denildi.
Ahmedinejad, Cumartesi günü İslam Devrimi’nin 33’üncü yıldönümü kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada, çok kısa bir süre içinde nükleer alanda elde edilen çok büyük başarıları dünyaya duyuracaklarını söylemişti.
İran, Ocak ayında nükleer enerji santrallerinde kullanılacak yakıt çubuklarının üretim ve deneme süreçlerinin başarıyla tamamlandığını açıklamıştı. Bu gelişme, İran’a uygulanan uluslararası yaptırımların, nükleer çalışmalardaki ilerlemelerin önüne geçemediği şeklinde yorumlanmıştı.
Dahası bu gelişmeyle İran'ın nükleer faaliyetlerinde dışa bağımlılığı bir nebze daha azalmış oldu.
"Komşu ülkeler bombayla donatıldı"
Bu arada İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ''Bazı komşu ülkelerin son dönemde batılı ülkelerin bombalarıyla donatıldığını'' iddia etti.
Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, İran'ın nükleer teknoloji ve enerjide elde ettiği yeni başarıların tanıtımı dolayısıyla düzenlenen törende, ''Atom bombasına sahip ülkelerin atom bombasına karşı oldukları'' iddialarını sorguladı.
Devlet televizyonu tarafından canlı verilen törende, atom bombası bulunan ülkelere seslenen Ahmedinejad, ''On binlerce atom bombası stoklayan, atom bombalarına karşı olduğunu iddia ediyor. Onlar kendileriyle dalga geçiyorlar, tarih de onlarla dalga geçecek'' ifadesini kullandı.
ABD'yi kastederek sadece bir ülkenin atom bombalarını geliştirmek için 80 milyar dolar harcadığını belirten Ahmedinejad, ''Bir atom bombası 500 bin insanı öldürüyor, on binden fazla bomba ne kadar insan öldürür? Kendileri, atom bombalarıyla yeryüzünü birkaç kez altüst edebileceklerini söylüyor. Peki bu ilerleme mi gerileme mi?'' diye sordu.
Batılı ülkelerin atom bombasına karşı oldukları yönündeki iddiaları ''boş'' olarak değerlendiren Ahmedinejad, batılılara hitaben ''Sizler, etrafımızdaki bazı ülkeleri bombalarla donattınız. Bazılarına da son dönemde bomba verdiğinizden haberimiz var'' diye konuştu.
Tahran’daki araştırma reaktöründe tıpta ve tarımda kullanılan radyoaktif izotoplar üretiliyor. İranlı yetkililer yaptıkları açıklamalarda, kısa bir süre içinde tükenmesi beklenen Arjantin malı yakıt çubuklarının yerine yenilerini almak için yapılan görüşmelerde başarı elde edilemediği için kendi yakıtlarını üretmeye mecbur kaldıklarını belirtiyor. Batılı ülkeler ise İran’ı gizli gizli nükleer silah geliştirmekle suçluyor.
İran ile P5+1 ülkeleri arasında en son Ocak 2011’de İstanbul'da gerçekleştirilen görüşmeler sonuç vermemişti. Ancak İran yeni müzakerelere açık olduğunu her fırsatta belirtiyor. Bekiri, bugün içinde P5+1’in temsilcisi AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton’a müzakerelerle ilgili bir yanıt göndereceklerini de sözlerine ekledi.
AB ülkeleriyle yaptırım görüşmesi
Yarı resmi Mehr haber ajansı da altı Avrupa ülkesi büyükelçisinin AB yaptırımlarını görüşmek üzere İran Dışişleri Bakanlığı'na davet edildiğini bildirdi. Habere göre, görüşmelere İtalya, İspanya, Fransa, Yunanistan, Portekiz ve Hollandalı diplomatlar katılacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Suriye'de Yeni Dönem: 61 Yıllık Baas Rejiminin Sonu ve Geçici Yönetimin İlk Adımları
Rusya, Ukrayna'da apartmanı vurdu: 1 ölü, 14 yaralı
SON DAKİKA HABERİ: İran’da yasaklanan WhatsApp ve Google Play yeniden erişime açıldı
Noel pazarı saldırganının paylaşımı ortaya çıktı: Bu yıl öleceğim
‘Kanlı Dağ’a huzur geldi! Devrimin ardından zaferin ve huzurun sembolü oldu: İşte Kasiyun'un hikâyesi ve önemi...