Ukrayna’dan F-16 şikâyeti: ‘Geç kaldınız’

Batılı ülkeler Ukrayna’ya taahhüt ettikleri F-16 savaş uçaklarının ilk teslimatını yapmaya hazırlanırken, Kiev yetkilileri sürecin “çok yavaş işlemesinden” şikâyetçi.
Hem Ukraynalı hem de ABD’li savunma uzmanlarının Amerikan Washington Post gazetesine yaptıkları açıklamalara göre, F-16 uçaklarının sahada dikkate değer bir değişime neden olması muhtemel görünmüyor.
İlk aşamada 20 kadar F-16 verilecek Ukrayna’ya uçakları nasıl kullanacaklarına dair bir kısıtlama getirmemiş olsa da muhtemel uçak kayıplarını önlemek amacıyla teslim edilecek savaş jetlerinin Rus mevzilerine saldırmaktan ziyade Ukrayna hava sahasını korumaya yönelik kullanılacağı belirtiliyor. Ayrıca uçakların sıcak çatışma bölgelerine yakın uçurulmasının riskli görülmesinden dolayı, bu bağlamda bile Rus uçaklarının Ukrayna hava sahasına girmelerini engellemekte kullanılıp kullanılamayacağı da kesin değil. Ek olarak yaz sonu itibariyle F-16 uçuş eğitimi almış Ukraynalı pilot sayısı yalnızca 6 olacak. Kiev yönetimi F-16’ların önemini kaybetmesiyle ilgili Batı’yı geç kalmakla suçluyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Putin'den Grönland yorumu: ABD'nin ciddi planları var
Yeni bir sarmal galaksi keşfedildi! Merkezinde süper kütleli bir kara delik var...
Dünyanın konuştuğu o açıklama... Zelenski: Putin yakında ölecek!
Trump'tan Çin'e mesaj: 'Tarife indirimi' için TikTok şartı sundu
Satürn’ün halkaları kayboluyor! Bu hafta sonu gerçekleşecek: İşte gizemli değişimin nedeni...