Ukrayna-Rusya savaşı nasıl bitecek? Ukrayna Güvenlik Konseyi Başkanı CNN TÜRK'e konuştu
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'den sonra gelen iki isimden biri olan Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksandr Litvinenko, Ankara'daydı. İki gün boyunca kritik temaslarda bulunan Litvinenko, CNN TÜRK Muhabiri Ece Altuğ'un sorularını yanıtladı. Ukraynalı yetkili, hem sahada gelinen son durumu hem de Fransa'nın Kiev'e asker gönderme kararı gibi başlıkları değerlendirdi.
Rusya Ukrayna savaşı 3. yılında. Gözler sahadan gelecek yeni verilerde. Kritik bir dönemde kritik bir isim Ankara'da. Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksandr Litvinenko, burada kritik görüşmeler gerçekleştirdi. Bizler de detaylarını soracağız. Sayın başkan hoş geldiniz yayınımıza. İki gündür Ankara'dasınız, kimlerle bir araya geldiniz ve gündemde neler vardı?
- Ankara'ya ziyaret gerçekleştirme onuruna layık oldum. Görüşmelerim kapsamında öncelikle sayın meslektaşım milli güvenlik kurulu genel sekreteri ile bir araya geldim. Ardından dış politika ve güvenlik alanında faal olan önemli kurumlarla görüşmeler gerçekleştirdim. Bu çalışma ziyaretin amacı Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güvenlik boyutunu geliştirmek.
Ukrayna'daki son durumu da merak ediyoruz. Son olarak Harkiv kentine markete bir saldırı düzenlenmişti. Genel olarak sahada son durum nasıl, savaşta bir son yakın mı?
"RUSLARIN İLERLEMESİNDEN SÖZ EDEMEYİZ"
- Cephede durum oldukça zor. Rusların karşı atak gerçekleştirdiğinden söz ediliyor ancak Ukrayna Silahlı Kuvvetleri bu saldırıları durduruyor. Harkiv bölgesine yoğun saldırı söz konusu ancak burada da savunma kuvvetlerimiz görevini yerine getiriyor. Rusların ilerlemesinden söz edemeyiz.
UKRAYNA'DAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
- Cephe ile alakalı konuşurken haklı mücadelemize verdiğiniz hem sizin Türkiye Cumhuriyeti'nin hem diğer Batılı ülkelerin verdiği destekler için çok minnettarız. Gerçekten bunların önemi paha biçilemez.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ SONU NASIL OLACAK?
- Bu savaşın sonunu sordunuz nasıl olacak. Savaşın sonunun müzakereyle çözüleceğine inanıyorum ve 15 Haziran'da İsviçre'de bu konuyla ilgili önemli bir adım atılacak. Uluslararası bir barış zirvesi gerçekleştirilecek.
Haziran ayında İsviçre'de barış zirvesi düzenlenecek. Siz zirveden somut bir adım çıkmasını bekliyor musunuz?
UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ'NDEN SOMUT ADIM ÇIKACAK MI?
- Somut, gerçek sonuçlar bekliyoruz. Özellikle gıda güvenliği alanında somut adımlar bekliyoruz. Bunun dışında da davet ettiğimiz ülkeler arasında katılım sağlayacak olanlar arasında Batılı ülkeler olacak ama aynı zamanda küresel düzeyde olacak. Dünyanın büyük çoğunluğunun Rusya'ya karşı sert bir tavır ve karşı tutum sergileyeceğine ve bu sürecin Rusya'ya geri adım attırmaya, hakikatin ve hukukun yanına geri dönmeye zorlayacağını umuyoruz ve bu süreç ileride Rusya'nın da katılacağı görüşmeler öngörülüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, olası barış müzakerelerine ilişkin "Ukrayna ile müzakerelere hazırız" mesajı verdi. "Ukraynalılar müzakerelere dönebilirler ancak bunu tek bir ülkenin isteklerine göre değil, Belarus ve Türkiye'de yapılan müzakerelerde varılan temel nitelikteki anlaşmalar ve sahadaki gerçeklerden yola çıkarak yapabilirler" dedi. Müzakere masasının yeniden kurulması mümkün mü?
"PUTİN'İN İSTEĞİ UKRAYNAN'IN TESLİMİYETİ"
- Putin'in istediği Ukrayna'nın teslim olması. Ukrayna teslim olmayacak. Biz adalet istiyoruz, kalıcı bir barış istiyoruz. Yıllarca sürecek ve Ukrayna'nın yeniden gelişmesine olanak sağlayacak bir barış istiyoruz.
"UKRAYNA, İHLAL EDİLEN HAKLARINI GERİ İSTİYOR"
- Putin'in açıklamaları ile ilgili şunu söylemek istiyorum; Ukrayna çok abartı bir şey istemiyor. Aslında ihlal edilen haklarını geri istiyor. Toprak bütünlüğü, egemenlik bağımsızlığını geri istiyor ve suçluların cezalandırılmasını istiyor. Herhangi aklı selim bir dış gözlemci Ukrayna'nın taleplerini değerlendirirse, günümüz dünyasında kurulu düzende her devletin sahip olduğu ve Rusya'nın gasp ettiği hakları istiyoruz. Bu konuda Ukrayna'nın gerçeklikten kopuk olduğunu düşünmüyorum.
Fransa, Ukrayna'daki askerleri eğitmek üzere Kiev'e asker göndereceğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu karar için "Ciddi bir çatışmaya yönelik adım atmaktır" dedi. Siz Fransa'nın kararını nasıl karşıladınız ve Putin'in açıklamaları için neler söylersiniz?
"FRANSA SORUMLU DAVRANIŞ SERGİLİYOR"
- Fransa'nın bu davranışını sorumlu bir davranış olarak değerlendiriyorum, olumlu olarak görüyorum. Fransa sorumlu bir ülke olarak güvenlik bölgelerinin doldurulması gerektiğinin farkında. Rusya'ya gelecek olursak Ruslar akıllı insanlar. Karşılarında büyük bir güç gördüklerinde anlaşmak zorunda olduklarının farkına varacaklar ve bu hareketi de bu sürece giden yolun önemli bir parçası olarak görüyorum.
"KIRIM'IN KURTARILMASI DÜNYA GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ
- Son olarak bizim toprak bütünlüğü anlayışımızla ilgili bir yorum yapmak istiyorum. Özellikle de Kırım'a değinmek isterim. Biliyorsunuz Kırım, Ruslar için çok kritik bir öneme sahip. Bu onlar için Balkanlar, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'ya giden bir köprü görevi üstleniyor ve Rusya aynı zamanda burayı bir silah deposu olarak kullanıyor dünyaya karşı. Bunun yanında Rusya yine Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki yıkıcı müdahaleleri etki alanını genişletme çabaları da kırım olmadan çok sınırlı kalacaktır. Bu nedenle Kırım'ın Ukrayna'ya geri dönüşü işgalden kurtarılması sadece Ukrayna'nın hatta Doğu Avrupa'nın güvenliğine değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin Orta Doğu'nun Balkanlar ve Kuzey Afrika'da güvenliğine yani dünyanın güvenliğine çok önemli katkılar sunacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?
Hamaney komada mı? İran dini lideri hakkındaki iddialara bu görüntü ile yanıt verildi
ABD’de devir teslime haftalar kala, Biden’dan Ukrayna kararı… Rusya öfkeli, Trump’ın ekibi tepkili!
Dikkat çeken Macron-Milei görüşmesi... G20 öncesi Arjantin'e uğradı!
SON DAKİKA! Komşu'da Miçotakis ve Samaras arasında 'Türkiye' gerilimi!