"Türkiye AB'deki desteğini yitiriyor!"
Türkiye’deki son yasal değişiklikler ve yolsuzluk iddiaları, Avrupa Birliği ile ilişkileri de tehlikeye soktu. Türkiye'nin destekçilerini kaybetmekte olduğu uyarısında bulunan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, "Berkin (Elvan) için çok üzgünüm. Türk halkının demokrasi talebini görüyorum. Bu talep benim çalışmalarımda hep rehberim olacak” dedi.
Türkiye raporu tartışmalarına katıldıktan sonra resmi Twitter hesabından açıklamalar yapan Füle, parlamentodaki konuşmasında Türkiye ile hukukun üstünlüğü ve temel özgürlükler konusunda açık bir iletişim içinde olmakta kararlı olunduğunun altını çizdiğini belirtti ve parlamentodaki tartışmanın ardından, "Avrupa Parlamentosu'ndaki bu akşamki tartışma Türkiye'nin destekçilerini kaybetmekte olduğunu gösterdi. Ankara'nın bu trendi tersine çevirmek için durumu değerlendirmesine ve gerekenleri yapmasına ihtiyaç var" diye uyardı.
AP'nin Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan ve 2013 yılında Türkiye'deki yaşanan gelişmeleri AB kriterleri çerçevesinde değerlendiren rapor bugün AP'de oylanacak. İnsan hakları konusundaki gerilemeler ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle Türkiye’nin destekçilerini büyük ölçüde yitirmesi nedeniyle, Rapor’un kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Parlamentoda yaptığı konuşmada 2013 yılında Türkiye'de ciddi endişelere neden olan gelişmeler yaşandığına da dikkat çeken Füle bu endişeleri dile getirirken de, "Bunlar öncelikle ve her şeyden önce hükümetin son dönemdeki yolsuzluk iddialarına tepkisi ile ilgiliydi; özellikle de yargının işleyişini ve ifade özgürlüğünü etkileyen yasaların kabul edilmesi bunda etkili oldu" diye anımsattı.
17 Aralık'ta rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile başlayan soruşturmanın ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişikliğe neden olan yasal düzenlemenin yanı sıra, internet erişiminde yeni düzenlemeler içeren yasanın kabul edilmesi AB'nin eleştirilerine neden olmuştu.
Bu konudaki endişelerin Türk yetkililere iletildiğini belirten Füle, "Hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü konularında Türkiye ile kararlı, sabırlı ve açık bir diyaloğu sürdürmek ve derinleştirmek niyetindeyiz" dedi ve gelecek haftalarda Türk yetkilileri ile AB ile Türkiye arasındaki işbirliğinin ilkeleri konusunda temaslarda bulunacaklarını belirtti.
Füle bu süreç devam ederken, AB'ye de Türkiye ile 23. başlığın müzakerelerinin başlaması için bir yol haritası belirlemesi çağrısında bulundu. Türkiye ile AB arasında yaklaşık üç yıl aradan sonra geçen sene 22. başlık müzakerelere açılabilmişti. Türkiye, 2014'te 23 ve 24. başlıkların da müzakerelere açılmasını talep ediyor.
Füle, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle başından yaralanan Berkin Elvan'ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, “Berkin için çok üzgünüm. Türk halkının demokrasi talebini görüyorum. Bu talep benim çalışmalarımda hep rehberim olacak” dedi.
Füle, Türkiye için iyi niyetli konuşmalar hazırladığını ama okuma fırsatını bulamadığını dile getirerek “Bugüne kadar üyelikler ancak bütün kriterlerin yerine getirilmesiyle oldu. Bunun kısa yolu yok. Türkiye de üye olmak istiyorsa bunu yapacak. Ama biz de fasılları açmadan daha fazla talepkar olursak, bizim işimizi zorlaştırırsınız. Burada sorulması gereken soru, AB Türkiye için model olmalı mı? Bunun yanıtını vermeniz önemli. Bugün ölen genç çocuk Berkin Elvan olayını gündeme getirdiniz. Çok üzgünüm. Türk halkı daha fazla demokrasi talep ediyor. Ben Türk halkının bu çağrısını duyuyorum. Ve çalışmamda hep bu çağrı bana rehberlik edecek” diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!