Suriye'ye nota verildi
Birleşmiş Milletler 67. Genel Kurulu toplantıları için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşen havan mermisi nedeniyle Türkiye'nin Suriye’ye "nota" verdiğini açıkladı.
Bakan Davutoğlu, New York'ta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Suriye’de iç çatışmalar sürerken Akçakale yakınlarına düşen bomba olayını yakından takip ederek, Genelkurmay Başkanlığı’yla temas halinde olduklarını belirten Davutoğlu, Suriye’ye nota verildiğini söyledi.
Türkiye’nin sınırlarını koruyacak kudrete sahip olduğunu belirten Davutoğlu, "Akçakale’de ve diğer sınır boylarında alınması muhtemel bütün tedbirler alındı. Yapılması gereken çalışmalar yapıldı, Suriye’ye nota verildi. BM ve NATO bilgilendirildi. Sınıra yönelik ihlaller sürerken hem haklarımızı saklı tuttuğumuzu hem de haklarımızı kullandığımızın bilinmesini isterim. Türkiye, sınır boylarındaki durumu kontrol edecek kudrete sahiptir" diye konuştu.
"İnsanlar gelecek umudunu kaybetti"
Suriye konusunda birçok görüşme yaptığını belirten Davutoğlu, konuyla ilgili uluslararası toplumun üzerine düşeni yapmadığını ve BM Güvenlik Konseyi’nin etkin bir faaliyet gösteremediğini ifade etti.
Davutoğlu, "Mutabakat sağlanamadı ancak bazı ipuçlarının ortaya çıktığını görmekten memnuniyet duyuyorum. Milyonlarca insan gelecek umudunu kaybetti, biz artık uluslar arası toplumun olayı zamana yaymasından uzak durması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Davutoğlu, Suriye konusunda şunları söyledi:
“Türkiye Suriye krizinin çözülmesi için, ama en çok Suriyeliler’in can güvenliğinin sağlanması için kendi iradelerini ellerine almaları için her çalışmada varız. Kimseyi dışlamıyoruz, dışladığımız tek şey süren katliamlarda eli kana bulaşmış olanlardır. Tüm gelebilecek görüşleri ele alıyoruz, mümkün olduğu kadar diplomasinin tüm araçlarını kullanarak çalışıyoruz. Dün yaptığım bir röportajda yanlış anlaşılma oldu. Türkiye’nin güvenliği söz konusu olunca tedbir almaktan çekinmeyiz, Türkiye’nin sınır güvenliği söz konusu olduğunda gerekli tedbirler alınır. Bunu muhataplarla paylaştık. Alandaki her gelişmeyi yakından takip ediyoruz."
BM'ye hitap etti
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 67. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na da hitap etti.
Davutoğlu, konuşmasında Kıbrıs, Suriye, Ortadoğu ve BM'nin işleyişi konularına değindi.
Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasına ilk olarak Kıbrıs sorunu ile başladı. Barış planının üzerinden yaklaşık 10 yıl geçtiğini ancak çözüm için evet diyen kıbrıslı türklerin hala ambargolara maruz kaldığını belirtti.
Davutoğlu Suriye krizi konusunda uluslararısı toplumun tepkisiz kaldığına dikkat çekti. BM Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmemesi durumunda daha fazla insanın hayatını kaybedeceğini belirtti.
Hz. Muhammed'e hakaret içeren tartışmalı filme de değinen Davutoğlu, filmin insanları birbirine düşürmeyi hedefleyen bir saldırı olduğunu, dünya genelinde İslamafobi'nin yeni bir tür ırkçılık olarak ortaya çıktığını söyledi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ancak filme tepkiler sırasında Libya'da hayatını kaybeden ABD Büyükelçisine düzenlenen saldırıyı da sert bir dille kınadığını açıkladı.
Bakan Davutoğlu, Birleşmiş Milletler olarak, ifade özgürlüğü ile hakaret arasında bir denge bulunması ve bunun için yasal bir çerçeve oluşturulmasını teklif etti. Tüm dinlere hakaretin nefret suçu olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
İstanbul bir BM şehri olacak
Davutoğlu, Türk gazetecilere, açılış haftası süresince yapılan görüşmelerde Türkiye'nin küresel aktör olma kapasitesinin açıkça arttığının görüldüğü değerlendirmesinde de bulundu.
"İstanbul'u bir BM şehri yapacağız, bütün bölge ofisleri İstanbul'da toplanacak" diyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin sadece kendisi ile ilgili konuları ele alan pozisyondan çoktan çıktığını ve bölgesel güç kapasitesini arttırdığını, küresel aktör olma kapasitesinin de arttığının bu genel kurulda daha iyi görüldüğünü söyledi.
Davutoğlu, Türkiye'nin dünya barışına katkı sağlamak için Medeniyetler İttifakı Projesi ile ilgili, "133 üye ülke ile belki de en geniş kapsamlı küresel platformu oluşturduk" derken, Hz. Muhammed ile ilgili kışkırtıcı filmler, karikatür ve afişlerin yol açtığı problemleri çözmek adına, bu ittifak çerçevesinde ayrı bir çalışma yaparak, BM Genel Kurulu'na bunu Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile beraber çalışmayı sunacaklarının haberini verdi.
Brezilya, İsveç ve Türkiye olarak bu konuda aldıkları inisiyatifi bir sonraki adıma taşıyacaklarını söyleyen Davutoğlu, yine dünya barışı için BM nezdinde bir yol gösterici olması için hazırlanan arabuluculuk rehberini Finlandiya ile beraber hazırladıklarını, yakın dönemde arabulucuk grubu üyelerinin 100 rakamına ulaşacağına inandığını belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son dakika haberi: Milyonlarca çocuk risk altında! Afrika ülkesinde kolera kabusu
Putin’den SON DAKİKA nükleer karar! İmzayı attı, yeni doktrini onayladı…
Kraliyet konutu Windsor Kalesi’ne hırsızlar girdi! Kate ve William uyurken şok soygun…
Trump'ın ekibinde fırtınalar kopuyor... Elon Musk ve Boris Epshteyn karşı karşıya: Büyük kavga!
AB, İsrail'e karşı 'yaptırım' düğmesine basar mı? Kritik mesajlar! Borrell: Yaşananlar olağanmış gibi devam edemeyiz...