hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Son olay Kürt sorununa yarar getirmez"

    Son olay Kürt sorununa yarar getirmez
    expand

    Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani, Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün Karakolu'nda 17 askerin şehit edildiği olayın Kürtlere veya Kürt sorununa yarar getirmeyeceğini, bu tür olayları kınadıklarını söyledi.

    Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtsever Birliği lideri Celal Talabani ve Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi Başkanı, Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani başkanlığında iki grubun yöneticileri bir araya geldi.

    IKDP'ye bağlı Kurdistan TV'nin haberine göre, toplantıda Iraklı siyasi gruplarla ilişkilerin geliştirilmesi, komşu ülkelerle olan ilişkiler ve sınırdaki hareketliliğin gündeme gelerek tartışıldığı açıklandı.

    Türkiye'nin sınırındaki hareketliliğin kınandığı toplantıda, Türkiye ile karşılıklı çıkarların korunması temelinde ikili dostluk ilişkilerinin geliştirilmesine vurgu yapıldı.

    Selahattin kentinde yapılan toplantı ardından Talabani ve Başkan Barzani ortak basın toplantısı yaptı. Mesud Barzani, bir soru üzerine Türkiye, İran ve Suriye ile iyi ilişkiler içerisinde olmak istediklerini belirterek, “Yaşanan son olay ne Kürtlere ne de Kürt sorununun çözümüne yarar sağlamaktadır. Daha önce açıkladığımız gibi bu tür eylemleri kınıyoruz. Arzumuz Türkiye ve diğer tarafın hiçbir şekilde Kürdistan (Kuzey Irak'ı kast ediyor) bölgesine zarar vermemesidir" dedi.

    Barzani, peşmergenin konumu ve Kürt bölgesinin sınırının belirlenmesine yönelik olarak “Peşmerge askeri gücü, anayasa göre Kürdistan Savunma Kuvvetleri adı altında yasal ve meşru bir askeri güçtür. Kürdistan'ın sınırları ise anayasanın 140. maddesi harfiyen uygulandıktan sonra belli olacak. Kimse şimdiden kendi başına sınırlar çizmesin" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow