hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sadr'dan 9 Nisan'da ABD karşıtı gösteri çağrısı

    Sadrdan 9 Nisanda ABD karşıtı gösteri çağrısı
    expand

    Iraklı Şii lider Mukteda Sadr hareketi, Saddam Hüseyin rejiminin yıkılışının 5'inci yıldönümü olan 9 Nisan'da Necef'te ABD karşıtı gösteri düzenlenmesi çağrısında bulundu.

    Necef'te dağıtılan "Iraklı tüm Sünniler, Şiiler, Kürtler ile Araplara yönelik" bildiride, "seslerin yükseltilmesi ve 9 Nisan'ın Amerikan işgali ve zorbalığının reddedildiği gün olarak ifade edilmesi" çağrısında bulunuldu.
     
    Iraklılara "Kutsal Necef kentindeki gösteriye gelin" çağrısında bulunulan bildiride, Iraklılardan "Irak'ın birliğinin sembolü Irak bayrağını taşımaları ve bu gösteriye katılarak itirazlarını dile getirmeleri" istendi.
     
    Maliki suç çeteleriyle mücadelede
     
    Bu arada, Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Bağdat ve diğer kentlerde "suç çeteleri"ne karşı Basra'dakine benzer operasyonlar başlatmayı planladığını belirtti.
     
    El Maliki, gazetecilere yaptığı açıklamada, radikal Şii din adamı Mukteda Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu'nun başkentteki karargahları olan Sadr ve Şula semtlerinin "suç çeteleri"nin etkisinde olduğunu söyleyerek, bu semtlerin gelecekteki operasyonların muhtemel hedefleri arasında olduğunu belirtti.
     
    Bağdat hükümeti, Irak'ın ikinci büyük kenti Basra'da devlet otoritesini yeniden tesis etmek amacıyla, kendi aralarında iktidar mücadelesi veren Şii milislerine karşı operasyona girişmişti.
     
    Basra'da Şii milislerine karşı 25 Mart'ta başlatılan operasyonun ardından, başta Bağdat olmak üzere diğer kentlere sıçrayan çatışmalarda 200 dolayında kişi öldü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow