Roza Otunbayeva görevine başladı
Kırgızistan'da referandum yoluyla cumhurbaşkanlığı yetkilerini üstlenen geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, yemin ederek görevine başladı.
Bişkek Konser Salonunda düzenlenen törende Kırgızistan Merkez SeçimKomisyonu Başkanı Akılbek Sariyev, seçildiğine ilişkin mazbatasını verdiği Otunbayeva'yı Kırgızistan Cumhurbaşkanı ilan etti.
27 Haziran'daki referandumda kabul edilen yeni anayasaya el basanOtunbeyeva da, Kırgızistan devleti ve halkın refahı için dürüst, şeffaf ve açık olacağına, ülkenin çıkarlarını koruyacağına, yasaları gözetleyeceğine, demokratik ilkeleri izleyeceğine dair yemin etti.
Kırgızistan Milli Marşı'nın okunmasının ardından da bir konuşma yapan Otunbayeva, "Kırgızistan halkının, 5 yıl içinde 2 devrim yaşamasından büyük dersalması gerektiğini", 7 Nisan'da kutsal bir hedef için canını veren 86 kahramanın isimlerinin asla unutulmayacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Otunbayeva ülkenin güneyindeki trajik olaylara değinerek, "Ne yazık ki, Oş ve Celalabad eyaletlerinde kara güçler yüzünden suçsuz insanlar öldü. Biz güçlü ve sabırlı olmalıyız. Yakınını kaybeden ailelere başsağlığı diliyorum. Allah yardımcınız olsun. Devlet olarak yaraların çabuk sarılmasında büyük çaba sarf edeceğine söz veriyorum. Evi olmayanlara kışa kadar mutlaka ev yapılacak. Biz kardeş halklarıyız. Bu 'Alatoo' topraklarında birlik içinde yaşamak bizim kaderimizdir" dedi.
Davutoğlu da katıldı
Yaklaşık yarım saat süren cumhurbaşkanlığı yemin törenine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra, geçici yönetimin yetkilileri, yerel ve kamu yöneticileri, yazarlar ve bilim adamları, yabancı devletlerin büyükelçileri vemisyon şefleri katıldı.
Roza Otunbayeva kimdir?
Roza Otunbayeva 23 Ağustos 1950'de Bişkek'te doğdu. İlk, orta ve liseyi Oş kentinde bitirdi. Rusya'nın Moskova Devlet Üniversitesi (MGU) Felsefe Fakültesi mezunu olan Otunbayeva, yüksek lisansını da aynı üniversitede yaptı.
Otunbayeva, 1981-1986 yılları arasında Kırgızistan'ın Frunze kentinde,Lenin bölgesi Komünist Partisi Sekreter Yardımcılığı, 1986-1989 yıllarında Kırgızistan Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Komünist Partisi'nde (KPSS) üstgörevlerinde bulunan Otunbayeva, 1986 yılında Bakanlar Kurulu Başkan Vekili,1986-1989 yılları arasında ise Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.
1989 ile 1992 yılları arasında Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanlığı'nda üst düzey görevlerde bulunan Otunbayeva, Sovyetler'in UNESCO temsilcisi olarak çalıştı.
Kırgızistan'ın bağımsızlığından sonra 1992 yılında ABD ve Kanada'da Kırgızistan;ın ilk büyükelçiliğini açan ve bu ülkelerde 2 yıl süreyle büyükelçi olan Otunbayeva, ülkesinde 1994 ile 1997 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev yaptı.
Otunbayeva 1997 ile 2002 yılları arasında Kırgızistan;ın İngiltere'dekiBüyükelçisi olarak görev yaptı, Londra Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nda (EBRD)üst düzey görevlerde bulundu. 2002-2004 yılları arasında BM'nin Gürcistan ve Abhazya bölgelerindensorumlu genel sekreter yardımcılığı görevini yürüten Otunbayeva, Kırgızistan'a dönerek siyasette aktif rol almaya başladı.
Kasım 2004;te Ata Yurdu adlı siyasi hareketin asbaşkanı olan Otunbayeva, Kurmanbek Bakiyev ile birlikte hareket ederek ülkenin ilk devlet başkanı Askar Akayev;in 24 Mart 2005;te iktidardan uzaklaştırılmasında rol oynadı.
Bakiyev;in iktidarı döneminde 2005 yılının Mart-Eylül ayları arasındageçici Dışişleri Bakanlığı görevini yapan Otunbayeva, Akayev döneminde seçilen meclisin güvensizlik oyu sonucu bakanlık görevinden uzaklaştırıldı. Otunbayeva, 2007 yılında Sosyal Demokrat Partisi;nin (SDP) başkan yardımcılığına gelirken, 2007'deki meclis seçimlerinde partinin listesinden meclise girdi.
Mecliste Bakiyev yönetimine muhalefet yapan Otunbayeva, 2009 yılında mecliste 11 sandalyeye sahip partinin liderliğine getirildi. Otunbayeva, Bakiyev;in politikalarını eleştiren meclis dışındaki parti liderleriyle, Muhalif Halk Hareketi çatısı altında biraraya gelerek, 17 Mart 2010'da Bişkek'te halk kurultayı yaptı.
Otunbayeva'nın başında bulunduğu bu hareketin, ülkenin diğer bölgelerinde kurultay yapma kararının ardından, 6 Nisan tarihinde Talas kentinde yapılan toplantıya güvenlik güçleri izin vermedi. Çıkan kargaşa sonucu Otunbayeva hariç, muhalefetin tüm liderleri 7 Nisan gecesi evlerinden gözaltına alındı.
Aynı günliderlerini kurtarmak için başkentte toplanan binlerce muhalif gösterici, meclisve devlet başkanlığı sarayını ele geçirerek, liderlerini kurtardı. Memleketi Celalabad eyaletindeki Teyyit köyündeki baba evine sığınan Bakiyev, ülkeyi terkederek istifa etti.
Bişkek'te kurulan geçici hükümetin başına Roza Otunbayeva getirildi. İngilizce, Almanca, Fransızca ve Rusça bilen Otunbayeva, iki çocuk annesi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İngiltere basınında Esma Esad iddiası: Sağlık durumu kötü, yaşama şansı yüzde 50
Kazakistan'da 38 kişinin öldüğü uçak kazası: Düştü mü, düşürüldü mü? Bu görüntüler tartışma başlattı…
Son Dakika | Bakü'den Havalanan Uçak Kazakistan'da Düştü! İşte Adım Adım İrtifa Kaybeden Uçağın Radar Kayıtları...
Beyaz Saray’da Noel hazırlıkları tamamlandı
Özgür Suriye'nin Sığınmacısı Esma Esad: İngiltere'de O'nu İsteyen Yok!