hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özbekistan'da Sosyal Demokratlar önde

    Özbekistanda Sosyal Demokratlar önde
    expand

    Özbekistan'da dün düzenlenen parlamento seçimlerinin resmi olmayan sonuçları alındı. 135 bölgeden 94'ünde Sosyal Demokrat Parti 33, Milli Diriliş 26, Halk Demokrat Partisi 20, Adalet 15 sandalye kazandı.

    Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mirza-Uluğbek Abduselamov, resmi olmayan sonuçlara göre, 135 bölgeden 94'ünde milletvekillerinin belli olduğunu, Liberal Demokrat Partinin 33, Milli Diriliş Partisinin 26, Halk Demokrat Partisinin 20 ve "Adalet" Sosyal Demokrat Parti'nin 15 sandalye kazandığını söyledi.

    Seçime katılım oranının yüzde 87,8 olduğunu ifade eden Abduselamov, 135 bölgeden 94'ünde milletvekillerinin belli olduğunu, 41 bölgede ise adayların hiçbiri yüzde 50 oy barajını geçemediği için, iki hafta içinde en fazla oyu alan iki aday arasında yeniden seçim yapılacağını bildirdi.

    8 bin 447 sandıkta oy kullanıldığını söyleyen Abduselamov, şu ana kadar herhangi bir usulsüzlüğün bildirilmediğini belirtti.

    Ülkedeki 4 siyasi partiden 506 adayın milletvekilliği için yarıştığı seçimlerin resmi olmayan sonuçlarının, Merkez Seçim Komisyonu tarafından bu akşam açıklanması bekleniyor.

    Seçimlerde parlamentonun alt kanadı olan Yasama Meclisine bu yıl ilk defa 150 milletvekilinin seçilmesi öngörülürken, bunların 135'i siyasi partilerden, 15'i Özbekistan Ekoloji Hareketi'nden olacak.

    İKT: "Seçimler özgür ortamda yapıldı"


    Parlamento seçimlerini izleyen İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) gözlemciler heyeti, seçimlerin demokratik ve özgür bir ortamda geçtiğini açıkladı.

    İKT heyetinin başkanı emekli Büyükelçi Şükrü Tufan, seçimleri izlemek üzere Özbek hükümeti tarafından davet edildiklerini hatırlatarak, seçimlerin son derece demokratik ve özgür bir ortam içinde geçtiğini kaydetti.

    Tufan, İKT gözlemci heyetinin 150'ye yakın seçim sandığında incelemelerde bulunduğunu, sabah sandıkların açılışı, oylama süreci ve sandıkların kapanışı ile oyların sayılması aşamalarını da takip ettiğini belirtti.

    Bu çerçevede seçmenlerin katılım oranının yüksek olduğunu bizzat gördüklerini ifade eden Tufan, Özbekistan'ın demokrasiye doğru attığı bu tarihi adımının oldukça başarılı olduğunu, gayet iyi organize edilmiş seçim sürecinde herhangi bir aksaklık göremediklerini bildirdi.

    Seçimlerin demokratik ve şeffaf bir ortamda geçtiğini, bu seçimlerin demokrasi yolundaki iyi bir başlangıç olduğunu ve Özbekistan adına umut verici bir adım olduğunu kaydeden Tufan, sabahın erken saatlerinde yaşlı insanların bastonlarıyla seçim sandıklarına gelmelerinin çok sevindirici olduğunu, bunun halkın ülkesine sahip çıktığını gösterdiğini söyledi.

    Seçimleri, AGİT, Şanghay İşbirliği Örgütü, Bağımsız Devletler Topluluğu ve İKT gibi uluslararası kuruluşlar ile aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 40 civarında ülkeden 300'e yakın gözlemcinin yanı sıra yerli ve yabancı olmak üzere toplam 650 basın mensubu takip etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow