Önce Covid-19 şimdi de kanser aşısı
Pandemiyi yavaş yavaş geride bırakan dünyanın umutla beklediği haber ABD'den geldi. Koronavirüse (Covid-19) karşı aşı üreten firma kanser aşısı ile ilgili flaş bir açıklamaya imza attı.
2019'un son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs kısa sürede küresel bir pandemiye dönüşerek 6.5 milyondan fazla hayata mal olmuştu.
Dünya korona aşılarının yardımı ile pandemiyi geride bırakmaya hazırlanırken ABD'den sevindiren bir Haber geldi.
Korona aşısı da üreten Moderna, kanser aşısı için merakla beklenen sonuçlarını yayınladı.
ABD merkezli şirket tarafından yapılan açıklama kısa sürede bilim dünyasının bir numaralı gündem maddesi oldu.
New York Post'ta yer alan habere göre, şirket aşının cilt kanserine sebep olan melanoma karşı etkili sonuçlar ortaya çıkardığı duyurdu.
Aşı ile birlikte Merck’in geliştirdiği Keytruda isimli ilacın birlikte kullanılması durumunda ise ölümcül cilt kanserinde ölüm ya da hastalığın yeniden ortaya çıkma riskinde düşüş yaşanduğı açıklandı.
Aynı açıklamada riskin sadece Keytruda kullanılması durumuna oranla yüzde 44 oranında azaldığı bilgisine yer verildi.
YAN ETKİ RİSKİ DE AÇIKLANDI
Üçüncü ve dördüncü evredeki 157 cilt kanseri hastasını inceleyen bilim insanları yan etki riski ise yüzde 14.4 olarak belirledi.
Hürriyet'te yer alan habere göre Moderna adına açıklamalarda bulunan şirketin tıbbi gelişmelerden sorumlu genel müdür yardımcısı Paul Burton, 'Araştırma sonuçları kanserin tedavisinde yeni bir bakış açısı sağlayacak' dedi.
ŞAHİN ÇİFTİ TARİH VERDİ
Bu alanda çalışma yürüten tek şirket Moderna değil. Ürettikleri koronavirüs aşısı ile milyonlarca hayatı kurtaran Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci de kanser aşısı için yoğun mesai harcıyor.
Türk asıllı bilim insanları, mRNA bazlı kanser aşılarının 2030’dan önce hazır olabileceğini söylemişti.
BioNTech, pandemi başlamadan önce MRNA bazlı Kanser aşıları üzerinde çalışıyordu. Ancak firma küresel acil durum karşısında COVID-19 aşıları üretmek için harekete geçti.
BioNTech’in şu anda klinik denemelerinde olan birden fazla Kanser Aşısı bulunuyor. Türeci, Pfizer/BioNTech aşısının başarısının 'kanser çalışmalarını hızlandırdığını' aktardı.
Türeci, BioNTech’in pandemi sırasında mRNA aşılarını daha hızlı üretmeyi öğrendiğini ve insanların bağışıklık sistemlerinin mRNA’ya nasıl tepki verdiğini daha iyi anladığını söyledi.
İkiliye göre, Kanser aşılarının önündeki en büyük engel, tümörleri oluşturan kanser hücrelerinin çok çeşitli proteinlere sahip olması. Bu da kanser hücrelerini hedef alan ve sağlıklı dokuları koruyan bir Aşı yapmayı oldukça zorlaştırıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kilometrelerce uzunluğa sahip... SMO, PKK/YPG'nin kullandığı tünelleri böyle görüntüledi!
Fransa siyaseti karıştı: Tarih belli oldu... Bu noktaya nasıl gelindi?
ABD-Çin ticaret savaşında yeni perde! Pekin hangi misilleme kartını oynar? Biden’dan yeni ‘çip kısıtlaması’, ikinci Trump dönemi…
-
Biden’dan oğluna af, Trump’tan ise dünürlerine kıyak!
Trump’tan Trudeau'ya şok teklif: Kanada 51'inci eyalet olsun