Obama'nın Kürecik talimatı
NATO Zirvesi'nde, radarı Malatya Kürecik'te konuşlandırılan balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirilmesi ilan edilirken, bu bağlamda ABD Başkanı Barack Obama'nın, Türkiye'deki radarın operasyonel kontrolünün NATO'ya devredilmesi talimatı verdiği bildirildi.
NATO'nun en yüksek karar organı Kuzey Atlantik Konseyi'nin açılış konuşmasını yapan Anders Fogh Rasmussen, Afganistan'la gelecekteki ilişkilerine dair yol çizeceklerini, bu ülkenin güvenlik sorumluluğunun Afganlılara devredilmesi sürecinin 2014'e kadar tamamlanması taahhüdünü ortaya koyacaklarını belirtti. Afgan halkıyla uzun vadeli ortaklığa yönelik bağlılıklarının 2014 yılının ötesine de uzanacağını net biçimde dile getireceklerini ifade eden Rasmussen, "Böylece Afganistan, bize, evimizde saldırabilecek teröristlere barınak sağlayamayacak ve Afganlılar, istikrarlı bir bölgede, daha iyi bir geleceğe bakabilecek" diye konuştu.
"Daha derin, kapsamlı ve güçlü ortaklık"
Rasmussen, sözlerine şöyle devam etti:
"Birlikte, NATO'nun yarının güvenlik sorunlarına yanıt verme kapasitesini koruyacağız. Çünkü hiçbir ülke ve hiçbir kıta, bu sorunlarla tek başına mücadele edemez. Tüm halklarımız için daha düşük maliyetle daha fazla güvenlik sağlayacak yenilenmiş bir işbirliği kültürünü kucaklamalıyız. Birlikte, ortaklıklarımızı daha derin, daha kapsamlı ve daha güçlü hale getireceğiz. Çünkü bugünün tehditleri artık ulusal sınırlarla sınırlı değil. Kendine özgü ortaklık ağımız, Batı Avrupa'dan Doğu Asya'ya, Kuzey Afrika'dan Güney Pasifik'e, tüm dünyayı kapsıyor".
Obama: "Soğuk Savaş, Afganistan, Libya'daki ruh sürdürülmeli"
Rasmussen'in konuşmasının ardından, ev sahibi sıfatıyla söz alan ABD Başkanı Barack Obama da hem iyi hem kötü zamanlarda ittifakın varlığını sürdürdüğünü, hatta daha da büyüdüğünü belirterek, "Çünkü halklarımızın özgürlüğü ve güvenliğine yönelik sarsılmaz bir bağlılığı paylaşıyoruz. Soğuk Savaş'tan Balkanlara, Afganistan'dan Libya'ya, bunu gördük. Burada Şikago'da sürdürmemiz gereken ruh da bu" dedi.
Lizbon'daki son NATO zirvesinde, ittifakı canlandırmak ve değişen, belirsiz bir stratejik ortama göğüs germek amacıyla gereken araçlara sahip olmak için cesur bir eylem planı üzerinde mutabık kaldıklarını hatırlatan Obama, "Bu oturumda, müşterek savunmamıza yönelik 5'inci madde taahhüdümüzü ve müşterek güvenlik ihtiyaçlarımızı karşılayan yeni teknolojiler ve savunma kabiliyetlerine yatırım taahhüdümüzü yeniden teyit edebiliriz" diye konuştu.
Obama, ekonomik açıdan bu zorlu dönemde birlikte çalışabileceklerini ve kaynaklarını harekete geçirebileceklerini belirterek, bugün onaylayacakları girişimlerin, her bir ülkeye, tek başına başaramayacakları şeyleri başarma imkanı vereceğini söyledi.
Zirvede, Afganistan'da geçiş sürecinin bir sonraki aşamasını, hem müttefikler olarak kendi aralarında hem de Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve uluslararası ortaklarıyla konuşacaklarını ifade eden Obama, "Bu misyonu tamamlamaya yönelik kararlılığımızda birliktelik sergileyeceğiz" ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Obama, zirvede ayrıca, NATO'nun, Afganistan ve Libya gibi NATO operasyonlarına kritik katkılar sağlayan komşuları ve dünya genelindeki ortaklarıyla toplantı yapacaklarını kaydederek, "Bu toplantı, NATO'nun küresel güvenlik ortaklığı ağının gerçek bir merkezi olduğunun bir diğer hatırlatıcısı olacak" dedi.
"Kürecik'in operasyonel kontrolü NATO'ya devredilsin" talimatı
Öte yandan, Beyaz Saray'dan gönderilen, "Chicago Zirvesi - NATO Kabiliyetleri" başlıklı bilgi notunda, "NATO'nun ilk komuta ve kontrol prosedürlerinin yürürlüğe girmesiyle ABD Başkanı, Savunma Bakanı'na, Türkiye'deki ABD radarının operasyonel kontrolünün NATO'ya devredilmesi talimatını verdi" ifadesi kullanıldı.
Notta, radardan edinilen bilginin, NATO komuta ve kontrol sistemiyle birleşmek suretiyle NATO füze savunma komutanlarına kapsamlı ve gerçek zamanlı operasyonel görünüm sağladığı ve onlara, mevcut füze savunma unsurlarını etkin şekilde kullanmalarına imkan tanıdığı belirtildi.
Chicago zirvesinde NATO'nun, balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirilmesini ilan ederek, bir önceki Lizbon zirvesinde ortaya konan taahhüdü hayata geçirme yolunda önemli bir adım attığı kaydedildi.
ABD Başkanı Obama, Eylül 2009'da, "Avrupa Aşamalı Uyarlanabilir Yaklaşım" adı verilen füze savunma sisteminin NATO şemsiyesi altında hayata geçirilmesini kararlaştırmış, NATO, Kasım 2010'da Lizbon'daki zirvesinde, Avrupa'yı balistik füze saldırılarından koruma amaçlı füze savunma kabiliyetine onay veren tarihi bir karar almıştı.
Erken uyarı radarının Kürecik'te konuşlandırılmasıyla ilk aşaması tamamlanan sistemin, 2018 yılında dört aşamanın tamamlanmasıyla tam kapasiteyle faaliyete geçmesi öngörülüyor.
Beyaz Saray'ın bilgi notunda, Chicago'da balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirilmesi ilanının, ilk aşamasında sınırlı olsa da NATO'nun, balistik füze saldırılarına karşı gerçek koruma sağlayabilen bir kabiliyet başlattığı anlamına geldiği ifade edildi.
Buna göre, balistik füze savunmasının komuta ve kontrol prosedürleri üzerinde mutabık kalan NATO, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'nı (SACEUR) da bu misyonun komutanı olarak belirledi.
Müttefik ülkeler, NATO füze savunmasını desteklemek için gereken komuta, kontrol ve iletişim altyapısına 1 milyar dolardan fazla yatırım yapma taahhüdünde bulundu.
Rasmussen: "Gerçek bir transatlantik takım çalışması"
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de NATO zirvesinin ilk oturumunun ardından düzenlediği basın toplantısında, balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirilmesi ilanını, "gerçek bir transatlantik takım çalışması" olarak nitelendirdi.
Rasmussen, "Bunu ara yetenek olarak adlandırıyoruz. Tüm NATO Avrupa nüfuslarını, topraklarını ve güçlerini tam koruma altına almaya dönük uzun vadeli hedefimize uzanan ilk adım... Sistemimiz farklı müttefiklerdeki füze savunma unsurlarını - uydular, gemiler, radarlar ve enterseptörler - NATO komuta ve kontrolü altında birbirine bağlayacak. Bizim, Avro-Atlantik bölgesinin dışından gelen tehditlere karşı kendimizi korumamızı sağlayacak" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mar-a-Lago’dan çıkmayan Musk hakkında konuştu! Trump: Elon eve gitmiyor, kurtulmak mümkün değil…
Tam 300 KARAT! Marie Antoinette skandalıyla anılan gizemli kolye, rekor fiyata alıcı buldu!
Marco Rubio kimdir? ABD Dışişleri Bakanı olacağı iddia edilen Marco Rubio’nun hayatı ve kariyeri
Prenses Diana'nın yakınındaki isim, 27 yıl sonra sessizliğini bozdu: Ben olsam ölmezdi!
Trump'ın seçimleri Washington'da şok etkisi yarattı