hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hidankyo nedir? Nobel Barış Ödülü Nihon Hidankyo'ya verildi!

    Hidankyo nedir Nobel Barış Ödülü Nihon Hidankyoya verildi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    2024 Nobel Barış Ödülü sahibini buldu, bu yıl ödül Nihon Hidankyo'ya verildi. Peki, Nihon Hidankyo nedir, hangi ülkeye ait? İşte 2024 Nobel Barış Ödülü sahibi Nihon Hidankyo hakkında bilinmesi gerekenler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2024 yılında Nobel Barış Ödülü nükleer silahsızlanma çalışmaları nedeniyle Nihon Hidankyo'ya verildi. Aynı zamanda Japonya'da atom bombası mağdurlarının haklarını savunan bir kuruluş olan Nihon Hidankyo bu alanda çalışmaları ile tanınıyor.

    Nihon Hidankyo nedir?

    Nihon Hidankyo, Japonya'da atom bombası mağdurlarının haklarını savunan ve nükleer silahsızlanmayı destekleyen bir örgüttür. Tam adıyla "Nihon Hidankyo" (Japon Atom Bombası ve Hidrojen Bombası Mağdurları Derneği), 1956 yılında kurulmuştur ve Hiroşima ile Nagasaki'de yaşanan nükleer saldırılardan sağ kurtulan hibakuşalar (atom bombası mağdurları) tarafından desteklenmektedir.

    Nihon Hidankyo'nun amacı, hibakuşaların yaşadığı sağlık ve sosyal sorunları gündeme getirmek, onlara destek olmak ve nükleer silahların yasaklanması için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yürütmektir. Örgüt, nükleer silahsızlanma hareketlerinin öncüsü olarak kabul edilir ve dünya genelinde bu amaca yönelik kampanyalar düzenler. Ayrıca, mağdurların tedavi, tazminat ve sosyal haklar gibi konularda taleplerini dile getirir ve Japon hükümetinden bu konuda destek talep eder.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Faaliyet alanları neler?

    Kurum resmi internet adresinde faaliyet alanlarını şu şekilde açıklıyor:

    1) Nükleer savaşın önlenmesi ve nükleer silahların tamamen yasaklanması yönündeki eylemler;

    HIbakusha'nın hikayelerini anlatarak insanlara atom bombalamasının hem Japonya içinde hem de dışında yaşadığı deneyimleri, verdiği gerçek zararları ve sonrasındaki etkileri anlatmak; atom bombası mağdurlarını BM'ye, nükleer silah sahibi ülkelere ve dünyanın diğer ülke ve bölgelerine göndermek; atom bombalamasının yarattığı acıları anlatarak geleceğin barış çalışanlarının yetişmesine yardımcı olmak.

    2) Hibakusha'ların kendileri ve yaslı aileleri için devlet tazminatı sağlayan bir Hibakusha yardım yasasının yürürlüğe girmesi ve bir daha asla başka bir Hibakusha olmaması için bir garanti sağlanması için eylemler. Bu eylemler arasında imza kampanyaları, yürüyüşler, oturma eylemleri ve diğer birçok biçim yer almaktadır.

    3) Hibakuşalara sağlık ve yaşamla ilgili zorluklarında danışmanlık ve diğer yardımların sağlanması.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow