hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA! Nobel Barış Ödülü sahibini buldu

    2024 Nobel Barış Ödülü, "nükleer silahlardan arındırılması" alanındaki çalışmalarından dolayı Japon kuruluş Nihon Hidankyo'ya verildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hidankyo, Japonya'da Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan bombalardan kurtulanlar tarafından kurulan, nükleer silahsızlanma çalışmalarıyla öne çıkan bir kuruluştur.

    NOBEL ÖDÜLLERİ NEDİR?

    Nobel Ödülleri, İsveçli mucit Alfred Nobel’in vasiyetiyle oluşturuldu. Nobel, servetinin, “önceki yıl insanlığa en büyük faydayı sağlayanlara” ödül olarak verilmesini istedi.

    Alfred Nobel, 1895 yılında hayatını kaybetti ancak vasiyeti üzerindeki yasal mücadelenin ardından ilk Nobel Ödülleri ancak 1901 yılında verilebildi. Nobel, kimya ve fizik ödüllerinin İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından, edebiyat ödülünün ise İsveç Akademisi tarafından verilmesini şart koştu.

    Fizyoloji veya tıp alanındaki ödülleri İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nün vermesini belirleyen Nobel, barış ödülünün ise Norveç parlamentosu tarafından verilmesini istedi. Nobel'in, o dönem İsveç ile bir birlik içinde olan Norveç'i barış ödülünün dağıtımı için neden seçtiği bilinmiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1968 yılında İsveç Merkez Bankası, 300. yılını kutlarken, Nobel Vakfı'na yaptığı bağışla "Alfred Nobel Anısına Ekonomi Bilimleri Ödülü"nü kurdu. Bu ödül, diğer Nobel ödülleriyle aynı prensipler doğrultusunda İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından veriliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow