hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkel evinde kaybetti

    Merkel evinde kaybetti
    expand

    Almanya'da 5 eyalette yapılan seçimlerde Başbakan Angela Merkel kendi seçim bölgesi Mecklenburg-Vorpommern’de oy kaybetti. Koalisyon ortağı FDP, eyalet parlamentosuna giremedi. Buna karşılık Japonya'da yaşanan Fukuşima faciası Yeşiller'i eyalet parlamentosuna taşırken, Nasyonalistlerin oyu da arttı.

    Merkel liderliğindeki Hrıstiyan Demokrat Parti CDU, bu yıl 5 eyalette yapılan seçimlerde oy kaybı ile karşılaşırken iki eyalette iktidarı ana muhalefetteki Sosyal Demokratlara kaptırdı. Mart ayında Hrıstiyan Demokratların kalesi olarak bilinen Baden-Württemberg’de yapılan seçimler, Merkel için büyük hezimetle sonuçlanırken, muhalefetteki Yeşiller ilk kez bir eyalette Başbakanlık kazandı.

    Hristiyan Demokratlar'da gerileme

    Sandıktan alınan sonuçlar şöyle: SPD: 35.6, CDU: 23.2, Sol Parti: 18.4, Yeşiller: 8.4, NPD: 6, FDP: 2.8, diğerleri: 5.6

    Almanya'nın kuzeydoğusundaki 1 milyon 400 bin nüfuslu Mecklenburg-Vorpommern'de yapılan eyalet seçimleri, Angela Merkel liderliğindeki muhafazakâr-liberal koalisyon hükümeti zor durumda kaldı.

    Mecklenburg-Vorpommern eyalet seçiminin galibi, federal düzeyde ana muhalefette olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) oldu. SPD, desteğini 6 puan artırarak, yüzde 36'ya yaklaşan oy oranıyla sandıktan birinci parti olarak çıktı. Angela Merkel liderliğindeki Hrıstiyan Demokratların (CDU) oy oranı bir önceki seçimlere göre 5 puan geriledi. CDU'nun eyalette yüzde 23.2'lik oy oranıyla ikinci parti oldu.

    FDP'ye eyalet seçiminde büyük darbe

    Federal düzeyde Hıristiyan Demokrat Parti ile birlikte iktidarı paylaşan liberal Hür Demokrat Parti (FDP), eyalet seçiminde büyük darbe alarak, yüzde 2.8'e geriledi ve eyalet parlamentosu dışında kaldı. Üst üste eyalet seçimlerinde kaybeden, 5 yıl önce yüzde 9.6 oranında oy olan FDP'de eski genel başkan Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle üzerinde istifa baskısının artması bekleniyor.

    Fukuşima sonrasında Yeşiller'in oyu patladı

    Yeşiller Partisi, eyalette oy oranlarını yüzde 8,4'e çıkararak, ilk kez Mecklenburg-Vorpommern eyalet parlamentosuna girmeyi başardı. Nükleer karşıtı politikaları ile çıkış yakalayan Yeşiller, Japonya'daki nükleer felaketin ardından Almanya genelinde büyük çıkış yakalamıştı.

    Eyalet seçimlerinde Sol Parti de oy oranı yüzde 18.4'ye çıkararak, üçüncü parti oldu.

    Nasyonalistlerin oyu arttı

    Irkçı ve Türk düşmanı söylemlerle seçime katılan Alman Milliyetçi Partisi NPD'nin oyların yüzde 6’sını alarak eyalet meclisine girmeyi başarması ise kamuoyunda tedirginlik yarattı. Bir önceki seçimde 5,2 oranında destek bulan NPD'nin daha önce yapılan kamuoyu yoklamalarına göre bu sefer en fazla yüzde 4 oy alacağı tahmin ediliyordu.
    Tek başına hiçbir partinin iktidara gelemediği eyalette 2006 yılından bu yana Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) “büyük koalisyonu" tarafından yönetilen Mecklenburg-Vorpommern'de, SPD-CDU ortaklığının devam edebileceği tahmini yapıldı. Sandalye sayılarının kesinleşmesi ardından, SPD ile Sol Parti ya da Yeşiller'in de katılabileceği üçlü bir koalisyon hükümeti de kurulabilecek.

    Krizdeki AB ülkelerinin kurtarılması için Almanya’nın milyarlarca euroluk taahhütte bulunması nedeniyle kamuoyunda büyük tepki alan Merkel liderliğindeki muhafazakar-liberal koalisyon, ayrıca kamuoyunda artan nükleer enerji karşıtlığı ve dış politika konularında yükselen eleştiriler nedeniyle de zor günler geçirmeye başlamıştı.

    Merkel’in çevresindeki CDU’nun bazı isimleri, Almanya’nın Euro’yu kurtarmak için oluşturulan fona 211 milyar euroluk katkı sağlayacak olmasına karşı çıkıyor ve 29 Eylül’de Federal Meclis’te yapılacak oylamada hayır oyu vereceklerini bildirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow