SON DAKİKA! Suriye'de Neler Oluyor? Muhalifler Halep ve Tel Rıfat'ı Kontrol Altına Aldı... İşte Haritada Son Durum!
Suriye’deki silahlı muhalif grupların, Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) liderliğinde ve Özgür Suriye Ordusu’nun desteğiyle başlattığı operasyon, Halep ve Tel Rıfat'ın büyük bir kısmının ele geçirilmesiyle genişledi, muhaliflerin rotası ise Hama... Ancak bu hareketlilik, Rusya ve Beşar Esad rejiminin karşı saldırılarıyla birlikte ülkeyi yeniden kaosa sürüklüyor.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, muhaliflere karşı mücadele edeceklerini vurgularken, rejim güçleri Pazar günü Halep ve çevresindeki stratejik bölgelerde ilerlemeyi engellemek amacıyla takviye birlikler gönderdi. İdlib'e yönelik saldırılarla başlayan bu gelişmeler, Suriye ordusunun kuzey Hama kırsalında muhaliflere karşı başarılı bir savunma hattı oluşturmasıyla devam etti. Suriye devlet ajansı SANA ve savaş gözlemcilerine göre, Rusya ve Suriye hava saldırıları, muhaliflerin silah depoları ve kalelerini hedef alarak büyük tahribat yaratmayı başardı.
Esad’ın açıklamaları ise daha sertti; "Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve istikrarını tüm teröristlere karşı savunacağız" diyen Esad, ülkelerinin, terörist saldırılar ne kadar yoğun olursa olsun, bu saldırılara karşı galip geleceğini belirtti.
MİT, terörden arananlar listesinde kırmızı kategoride yer alan PKK/YPG’nin sözde sorumlularından Yaşar Çekik'i Suriye'nin Tel Rıfat bölgesinde etkisiz hale getirdi
İngiliz Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, Suriye'deki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, "Tüm tarafları, daha fazla acıyı, savunmasız insanların yerinden edilmesini ve hayati insani yardımların aksamasını engellemek için siviller ile altyapıyı korumaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.
Ülkedeki çatışmaların sona ermesi için siyasi çözüme işaret edilen açıklamada, "Esed rejiminin, siyasi sürece katılmayı sürekli olarak reddetmesi ve Rusya ile İran'a güveni, son gelişmelerin ortamını yarattı." değerlendirmesi yer aldı.
Açıklamada, rejim ve diğer aktörlere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda müzakereleri destekleme ve katılma çağrısı yapıldı.
Dışişleri Bakanlığı İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi'nin Türkiye'yi ziyaret edeceğini bildirdi. İranlı bakan bugün (2 Aralık Pazartesi) Türkiye'ye ziyarette bulunacak. Bakanın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüşmesi bekleniyor. Dışişleri'nin açıklamasında Erakçi'nin neden Türkiye'yi ziyaret ettiği bilgisi yer almadı. Orta Doğu basını ise Suriye'deki gelişmeler sırasında gerçekleşen bu ziyaret için 'kritik ziyaret' yorumunu yaptı.
AFP haber ajansında yer alan bilgilere göre, Suriye Devlet Başkanı Esad, ülkenin ikinci büyük kenti Halep'i kaybettikten sonra destek arayışına girdi. Esad dün yaptığı açıklamada 'müttefik ve dostların' önemine vurguda bulunurken, ABD merkezli Dış Politika Araştırma Enstitüsü Başkanı Aaron Stein AFP'ye yaptığı açıklamada "Bölgede Rusya'nın varlığı önemli ölçüde azaldı ve hızlı hava saldırılarının faydası sınırlı" dedi ve Halep'siz bir hükümetin gerçek anlamda 'işlevsel' olamayacağını öne sürdü.
Suriye'de Esad rejimine muhalif grupların ilerleyişi sürüyor. Rus ordusuna yakın Telegram kanalları, muhaliflerin Halep'e girmesinin ardından Rusya'nın Suriye'deki güçlerinden sorumlu komutanı Sergei Kisel'in görevden alındığını iddia etti. Kisel'in yerine Ukrayna'daki Rus ordusunun doğu askeri birliklerinin komutanı General Alexander Chaiko'nun getirileceği öne sürüldü.
Rusya Savunma Bakanlığı, konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Suriye'de muhaliflerin Halep ve çevresindeki ilerleyişini, Suriye'nin destekçilerinin başka çatışmalarda güç kaybetmesine ve dikkatlerinin dağılmasına bağladı.
Sullivan, CNN haber kanalına yaptığı açıklamada, Suriye'deki muhalif güçlerin Halep'i ele geçirmesiyle ilgili, "Yıllardır kendilerini hırpalayan üç aktöre baktılar: İran, Rusya, Hizbullah. Onları daha önce olduğundan daha zayıf ve daha savunmasız gördüler ve bundan faydalanmaya çalıştılar." ifadelerine yer verdi.
"Bu saldırının hızı bence Suriye hükümetini ve bölgedeki diğer gözlemcileri çok şaşırttı" diyen Sullivan, hem bu gelişmelerin hem de Ukrayna'daki mevcut durumun, Rusya ve İran'ın "daha zayıf bir stratejik konumda bulunmalarının doğal sonucu" olduğunu vurguladı.
Sullivan, Suriye'nin Halep ve İdlib kentlerindeki son gelişmelerin, bölgedeki ABD güçleri için risk oluşturup oluşturmadığı konusunda şunları kaydetti:
"Şu anda, DEAŞ ile savaşmak için Suriye'de konuşlanmış olan güçlerimizin, bu özel saldırının gerçekleştiği bölgeden farklı bir yerde oldukları için yakın bir risk altında olmadıklarına inanıyoruz. Ancak halen, İran, Irak ve Suriye'deki Şii milis gruplarının tehdidi altında bulunuyorlar. Her gün onların korunmasını sağlamak ve onlara yönelik saldırılara yanıt vermek için çalışıyoruz."
ABD'nin, Suriye rejimi karşıtı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) adlı silahlı grubu, terör örgütü olarak tanımladığının altını çizen Sullivan, bu yüzden "örgütün tasarımları ve hedefleri konusunda" geçerli endişelerinin olduğunu belirtti.
Jake Sullivan, buna rağmen ABD'nin, Suriye'nin başkenti Şam'a doğru ilerleyen muhaliflerin Rusya, İran ve Hizbullah tarafından desteklenen Beşşar Esed hükümetini sıkıştırmasından "yakınmayacağını" vurguladı.
Yaşanan gelişmelerin ne getireceğiyle ilgili "karmaşık bir durum" ifadesini kullanan Sullivan, Washington'ın bu konuda bölgesel ortaklarıyla yakın temas halinde olduklarını aktardı.
Halep ve İdlib illerinde Esed rejimiyle rejim karşıtı silahlı grup HTŞ arasında yaklaşık 6 gündür çatışmalar yaşanıyor.
Suriye’deki savaşın seyrini değiştiren bu operasyonlar, sadece askeri değil, bölgesel bir etki yaratıyor. Her adım, Halep’teki stratejik noktaların kontrolü ve Suriye’nin kuzeyindeki terör koridorunun engellenmesi adına büyük önem taşıyor. SMO, "Özgürlük Şafağı" operasyonuyla, Tel Rifat’taki ilerleyişini sürdürürken, bölgedeki güvenlik dengelerini yeniden şekillendiriyor.
Halep’e yönelik saldırılarla birlikte Şam rejimi, PKK’nın Suriye kolu YPG’den destek aldı. Rejim güçleri çekilirken bazı stratejik noktaları YPG’ye devretti, ancak SMO'nun müdahalesi bu planı bozuldu. "Özgürlük Şafağı" operasyonu, bu tür stratejik hamleleri tersine çevirerek, Suriye'nin kuzeydoğusundaki PKK-YPG koridorunun engellenmesini sağladı.
Suriye’deki durumun hızla değişmesiyle, Esad rejimi ve muhalif gruplar arasında savaşın rengi değişiyor. SMO'nun, Tel Rifat ve çevresinde gerçekleştirdiği operasyonlar, YPG’nin kurmayı planladığı terör koridorunu bozmada etkili oldu. Ayrıca, SMO, Halep bölgesindeki Kuveyris Askeri Havaalanı’nın kontrolünü ele geçirdi ve YPG’nin lojistik hatlarını keserek önemli bir stratejik hamle yaptı.
Suriye Milli Ordusu (SMO), Rakka-Halep arasında terör koridoru oluşturmayı planlayan PKK’nın kolu YPG’ye karşı, "Özgürlük Şafağı" adlı operasyonunu başlattı. Bu operasyonla birlikte, SMO Tel Rifat’ı kontrol altına aldı ve YPG’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna doğru ilerlemesini engellemeyi başardı. Türk Silahlı Kuvvetleri de bölgedeki güvenlik tedbirlerini artırarak, rejimle iş birliği içinde Halep bölgesindeki stratejik noktaları ele geçirme girişimlerini takip ediyor.
Muhaliflerin komutanlarından Albay Hasan Abdülgani, hükümetin karşı saldırılarına rağmen Halep’teki kazanımlarını sürdürüyor. Şeyh Neccar Sanayi Şehri, askeri akademi ve sahra topçu okulunun ele geçirildiğini açıklayan Abdülgani, ayrıca 65 Suriye askerinin esir alındığını duyurdu.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümetin bölgedeki güçlendirmelerinin ardından kuzey Hama kırsalında "güçlü bir savunma hattı" kurduğunu belirtti. Ancak sivil kayıplar da artmış durumda. Beyaz Baretliler, İdlib’deki hava saldırılarında 3 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 11 sivilin yaralandığını bildirdi. AA'ya göre ise 8 sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Hedef alınan noktalardan biri de bir hastaneydi.
Canlı Anlatım Özeti
- Muhaliflerin Kontrolü Aldığı Tel Rıfat'ta MİT'ten PKK'ya Darbe!
- Esad'dan İlk Fotoğraf!
- İngiltere, Esad'ı Sorumlu Tuttu
- İran Dışişleri Bakanı Bugün Ankara'ya Geliyor
- AFP'den 'Esad' İddiası
- Rusya Suriye'deki Birliklerinin Komutanını Görevden Mi Aldı?
- ABD'den Güncel Duruma İlişkin Son Değerlendirme
- Sonuç: Suriye’deki Çatışmaların Dönüm Noktası
- Halep’teki Durum: Şam Rejimi ve YPG’nin İşbirliği
- Suriye’nin Kuzeyinde Stratejik Hamleler
- Suriye Milli Ordusu'ndan Hareketlilik
- Muhaliflerden Halep’te Önemli Kazanımlar
- Siviller de Hedefte
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Putin sır gibi saklıyordu: Takma isim kullanarak Fransa'da DJ'lik yapıyor
Ukrayna ordusundan 100 binden fazla asker firar etti
Rejim askerleri çekildi: Muhalifler 8 yıl sonra Halep’te meydana bayrak çekti
SON DAKİKA! Türkiye'nin Suriye'deki Konumu Net: Halep ve İdlib'e Yakın Takip...
Halep'te neler oluyor? 14 soru 14 yanıt