hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaddafi neden İtalyanları kızdırdı?

    Kaddafi neden İtalyanları kızdırdı
    expand

    Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ziyareti İtalya'yı karıştırdı. Kaddafi Roma'ya sömürge döneminde İtalyan işgaline direnen Libyalı direnişçi Ömer Muhtar'ın fotoğrafını yakasına iliştirmiş halde indi. Sömürge dönemi için Libyalılardan geçen yıl özür dileyen ve tazminat ödeyen İtalyanlar ise tarihin bu sayfasının yeniden açılmasına kızdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Libya lideri Kaddafi'nin İtalya ziyareti olaylı başladı.

    Tartışmaların sebebi Kaddafi'nin yakasında iliştirdiği fotoğraf... Fotoğraf İtalya'nın sömürge döneminde idam ettiği Libyalı 'çöl aslanı' lakaplı direniş lideri Ömer Muhtar'a ait.

    Fotoğrafta Ömer Muhtar İtalyan askerlerinin arasında elleri zincirli halde görünüyor. Ömer Muhtar'ı esir eden İtalyan askerleri ise gülüyor.

    İtalyanlar da bu fotoğrafa  tepkili... Bu tepkinin sebebi de özür dilenmiş olsa bile iki ülke arasındaki tarihi gerçekler.

    Libya İtalya sömürgesi altındayken, işgale karşı çıkanların önderi Ömer Muhtar'dı. Ve ölümü de İtalyanların elinden oldu.

    'Çöl Aslanı' lakaplı Muhtar, 1931'de idam edildi.

    Sömürge dönemi 1943'te bitse de, Muhtar Libyalılar için sömürgeci güçlere direnişin sembolü oldu.

    Muhtar'ın bu kahramanlık hikayesi 1981 yılında beyazperdeye de taşındı. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Arap asıllı ABD'li sinemacı Mustafa Akkad'ın yaptığı filmde Anthony Quinn başroldeydi.

    İtalya 1911-1947 yılların arasında sömürgesi olan Libya'dan özür diledi, tazminat da ödedi. Ama konunun bir kez daha bu şekilde ifade edilmesi onları kızdırdı.

    Ancak Kaddafi tepkilere çok da kulak asmadı. Ömer Muhtar'ın oğlu Muhammed Ömer Muhtar'ı da beraberinde getirdi. Kaddafi İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun karışına da aynı fotoğrafla çıktı.

    İtalyan muhalefetinin tepkisi ise sert oldu.

    Protestolar nedeniyle Libya liderinin bugün Senato'da yapacağı konuşma iptal edildi. Bazı İtalyan vatandaşlar da Kaddafi'yi protesto etmek için sokaklardaydı.

    Ve yine bir Kaddafi klasiği: Libya lideri Roma'ya da çadırı ve yüzlerce kişiden oluşan ekibiyle birlikte gitti.

    ABD'nin bombalamasını Ladin'in eylemine benzetti

    Muammer Kaddafi, İtalyan senatörlere hitaben yaptığı konuşmada, ABD'nin 1986'da Libya'yı bombalamasını El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in terör eylemlerine benzetti. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise bu türden bir benzetmenin doğru olmadığını belirterek, "Bu çok ağır bir ifadedir. Bizler tabii ki Kaddafi'yle her konuda hemfikir değiliz" dedi.

    Protestolar nedeniyle Senato'da genel salonda konuşma yapması son anda engellenmekle birlikte, Senato'ya ait binalardan Giustiniani Sarayı'nda bir grup senatöre hitap etmesine fırsat tanınan Kaddafi, "ABD'nin 1986'da bizim evlerimizi hedef alan saldırısı ile Bin Ladin'in terör eylemleri arasında ne fark var? Bin Ladin devleti olmayan yasa dışı biri iken ABD ise uluslararası normlara uygun olarak kurulmuş bir devlettir. Ama ABD sayesinde Irak, El Kaide militanlarının cirit attığı bir arenaya dönüşmüştür" diye konuştu.

    Kaddafi, ABD'nin askeri müdahalesinin ardından Irak'ın terörist yatağı haline geldiğini ifade ederek, "Irak eskiden terörizme karşı bir kaleydi, Saddam Hüseyin döneminde El Kaide oralara adım dahi atamıyordu. Ama şimdi ABD sayesinde Irak bir arenaya dönüştü ve bu da El Kaide'nin işine yaradı" ifadesini kullandı.

    Terörizmin nedenlerini anlamanın da son derece önemli olduğunu belirten Kaddafi, "Terörizme elbette karşıyız. Terörü tabii ki kınıyoruz. Ama bu tehlikeli olgunun nedenlerini de anlamak lazım. Terörizmi anlamak için gerekirse şeytanla da diyalog kurabilmeliyiz" dedi.

    Kaddafi konuşmasında, Libya ve Akdeniz üzerinden İtalyan sahillerine yönelik yasa dışı göç olgusuna da değindi. Avrupa Birliği'nin bu konuda gerekeni tam olarak yerine getirmediğini ileri süren Kaddafi, "Akdeniz'e yönelik göç akınını etkin biçimde durdurabilmek için milyarlarca Avro lazım. Bu konuda Avrupa Birliği'nin Libya'ya yaptığı maddi yardım yetersiz. Bu büyük bir sorun. İtalya ve Libya tek başlarına bu sorunun üstesinden gelemez. Bu tüm Avrupa Birliği'ni ilgilendiren bir meseledir" diye konuştu.

    Kaddafi'nin Giustiniani Sarayı'na giriş çıkışı sırasında olağanüstü güvenlik önlemleri alınması da dikkati çekti. Polis, Kaddafi'nin öğretim görevlileri ve öğrencilere hitaben bir konuşma yapacağı Roma La Sapienza Üniversitesi'nde de yoğun güvenlik önlemleri aldı. Kaddafi'ye üniversitede konuşma hakkı tanınması, bir grup öğrencinin protesto gösterisi yapmasını da beraberinde getirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow