hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail üniversite ve bakanlık vurdu: 300 ölü

    İsrail üniversite ve bakanlık vurdu: 300 ölü
    expand

    Gazze operasyonunu genişletme hazırlığındaki İsrail'in saldırılarında ölü sayısı 300'ü buldu. Dün gece Hamas'a ait İslam Üniversitesi'ni bombalayan İsrail uçakları, sabah saatlerinde de Hamas'a ait İçişleri Bakanlığı binasını vurdu. İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Dan Harel, operasyondan sonra Gazze'de Hamas'a ait hiçbir binanın ayakta kalmayacağını söyledi.

    Gazze'ye yönelik hava saldırıları 3. gününe girerken, Filistinli yetkililer şimdiye kadar 307 Filistinlinin hava saldırıları sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

    Karanlık bastıktan sonra hava saldırılarını artıran İsrail'in, muhtemel bir kara saldırısına hazırlık yaptığı görüldü.

    İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni çevreleyen alanları kapalı bölge ilan etti. İsrail askeri sözcüsü, bu bölgedeki yolların ordudan özel izin olmadıkça sivil ulaşıma yasaklandığını, bu bölgelere sadece İsrailli yöre sakinlerinin giriş izni olduğunu belirtti.

    Gazze çevresinin trafiğe kapatılması, kara operasyonu tahminleri çerçevesinde değerlendiriliyor.

    "Çıtayı çok yükselttik"

    Yediot Aharonot gazetesinin Ynet sitesine göre, İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Dan Harel, "Operasyondan sonra Gazze'de Hamas'a ait hiçbir bina ayakta kalmayacak. Bu operasyon öncekilerden farklı. Çıtayı çok yükselttik ve bu yönde ilerliyoruz" dedi.

    "Sadece teröristleri ve roketatarlarını vurmuyoruz" diyen Harel, "Hamas hükümetinin tamamını da vurduklarını", "hedeflerinde resmi binalar ile güvenlik güçlerinin bulunduğunu, tüm olan bitenin sorumlusu olarak Hamas'ı gördüklerini ve farklı kolları arasında ayrım yapmadıklarını" söyledi.

    "Savaşın başında olduklarını, önlerinde daha zorlusunun bulunduğunu ve buna hazırlıklı olmaları gerektiğini" ifade eden Harel, "Gazze Şeridi'nde oyunun kurallarını değiştirmek istiyoruz" dedi.

    Beyaz Saray açıklaması

    Beyaz Saray, İsrail'in üç gündür Gazze'ye düzenlediği ve 300'den fazla Filistinlinin öldüğü hava saldırılarının ardından, Hamas'ın İsrail'e roket saldırılarını durdurması ve kalıcı bir ateşkesi kabul etmesi gerektiği açıklaması yaptı.

    Beyaz Saray sözcüsü Gordon Jhondroe, şiddetin durması için Hamas'ın İsrail'e roket saldırılarını durdurması gerektiğini ifade etti.

    Jhondroe, "Hamas sürekli ve sürdürülebilir bir ateşkese uymayı kabul etmeli. Bu bütün tarafların üzerinde çalışması gereken ve ABD'nin de üzerinde çalıştığı bir hedef" dedi.

    Günlerce sürebilir


    İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in sözcüsü Mark Regev de, operasyonun, İsrail'in güneyinde yaşayan İsraillilerin, Filistinlilerin sürekli olarak düzenledikleri füze saldırılarının yarattığı terör ve korkuyu bir daha yaşamamalarını sağlayana kadar süreceğini söyledi.

    Öte yandan İsrail ordu sözcüsü Avi Benayahu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Operasyon günlerce sürebilir" dedi.

    Hamas'ın İçişleri Bakanlığı binası bombalandı

    İsrail savaş uçakları, Gazze'de Hamas'ın İçişleri Bakanlığı binasını bombaladı.

    Hamas, binada ölen ya da yaralan olup olmadığının henüz bilinmediğini, İsrail'in, önceki gün başlattığı operasyonda ilk kez bir hükümet binasını hedef aldığını belirtti.

    Üniversite bombalandı

    İsrail savaş uçakları ayrıca, Gazze Şeridi'ndeki İslam Üniversitesi'ni bombaladı. Hamas, kültürel simgeleri olarak kabul edilen İslam Üniversitesi'nin bombaladığını belirtti.

    İsrail ordu sözcüsü, saldırıya ilişkin bir yorumda bulunmazken, görgü tanıkları ise Gazze'deki kent kampüsünün bir dizi patlamayla sarsıldığını kaydetti.

    Son saldırılarda ölen ya da yaralananlarla ilgili, henüz bilgi yok. Bölgeden gelen son görüntüler, İsrail'in hava saldırılarının sürdüğünü gösteriyor.



    Haniye'nin evi de vuruldu

    Hamas lideri İsmail Haniye'nin de Gazze'deki evinin İsrail uçakları tarafından vurulduğu, ancak Haniye'nin evde olmadığı belirtildi.

    Hamas örgütünün Suriye'deki yetkililerinden Musa Ebu Marzuk, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları durmadan ve sınır geçişleri yeniden açılmadan yeni bir ateşkesi görüşmeyeceklerini söyledi.

    Ebu Marzuk, Şam'da AP ajansına yaptığı açıklamada, Filistinli militanların, Gazze'ye yönelik kanlı saldırısına karşı İsrail'i her yerde vurmaya hakkı olduğunu belirtti.

    Hamas yetkilisi, İsrail ile barış anlaşması bulunan Arap ülkelerine de, Mısır ve Ürdün'ün ismini vererek, bu ilişkilerini kesmeleri çağrısında bulundu. Marzuk, Hamas'a karşı İsrail ile işbirliği yaptığını ileri sürdüğü Filistin lideri Mahmud Abbas'a yönelik suçlamalarını da sürdürdü.

    Hamas'tan İsrailli liderlere suikast düzenleme tehdidi

    Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği operasyona karşı, İsrailli liderlere suikast düzenleme tehdidinde bulundu.

    Üst düzey Hamas yetkililerinden Fetih Hamad, özellikle İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak'a karşı suikast düzenleyecekleri tehdidini savurdu.

    Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi ile Arap dünyasında, Hamas'a karşı ortak tavır alan ülkelerin liderlerinin de peşinde olacaklarını söyleyen Hamad'ın bu sözleriyle adını vermemekle birlikte, özellikle Mısır'ı kastettiği belirtiliyor.

    Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in operasyonu ile ilgili olarak, doğrudan olmasa bile Hamas'ı suçlayarak, onları ateşkeste mutabık kalmaları için uyardığını söylemişti.

    Abbas, "Hamas'ı uyardık. Gelebilecek olan tehlikenin kuvvetli olacağını anlattık. İsrail'in potansiyel saldırısını önlemenin yollarını aradık, ama maalesef olan oldu. Bu katliam önlenebilirdi" demişti.

    BM: ''51 sivil öldü''

    BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumu (UNRWA), İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki hava saldırılarında cumartesi gününden bu yana 51 sivilin öldüğünü açıkladı.

    UNRWA sözcüsü Christopher Gunness, bilançonun, kurum yetkililerinin Gazze Şeridi'ndeki hastane ve diğer sağlık merkezlerinden edindiği bilgiler doğrultusunda çıkartıldığını söyledi.

    Gunness, sivil ölü sayısının her geçen saat arttığını da belirtti.

    6 bin 700 yedek asker göreve çağrıldı

    Bu arada, İsrail Bakanlar Kurulu 6 bin 700 yedek askeri çağırma kararı aldı.

    İsrail, dün, ambargo altındaki Gazze'den Mısır'a geçişi sağlayan ve temel ihtiyaçların karşılanmasında kullanılan tünelleri de vurdu. İsrail, bu tünellerden silah kaçakçılığı yapıldığını savunuyor.

    İsrail ateşinden kaçan Gazzeliler de Mısır'a geçmeye çalışıyor. Mısırlı güvenlik güçlerinin açtığı ateşte en az 20 Filistinli yaralandı. İsrail, kara harekatı seçeneğini masada tutuyor.

    Ancak, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, bölgeyi yeniden işgal etmek gibi bir düşünceleri olmadığı yönündeki açıklamalarını yineledi.

    İsrail kurtarmak için uğraştığı Şalit'i yaraladı


    Bu arada, Gazze Şeridi yakınlarında 2006 yılında kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in İsrail'in hava saldırılarında yaralandığı bildirildi.

    İsrail ordu radyosu, Hamas'tan kimliği açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberde, Şalit'in, İsrail'in Gazze Şeridi'nde düzenlediği bir saldırıda yaralandığını duyurdu.

    Haberde, Şalit'in sağlık durumu hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi. Şalit, Haziran 2006'da Hamas ve diğer Filistinli örgütlerce kaçırılmış, İsrail, askerini kurtarmak için Gazze Şeridi'ni kuşatmış ve daha sonra tanklarla kente girmişti.

    Uluslararası eylemciler yardım gemisini Gazze'ye gönderiyor

    İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarına rağmen, uluslararası eylemciler, İsrail'in ablukasını kıracaklarını ve yeni yardımı gemiyle Kıbrıs Rum kesiminden Gazze'ye yollayacaklarını bildirdi.

    Özgür Gazze Grubu adlı girişimin sözcülerinden Caoimhe Butterly, 3,5 ton yardım malzemesi bulunan yaklaşık 20 metre uzunluğundaki "Dignity" gemisinin bugün saat 16.00'da Larnaka Limanı'ndan Gazze'ye yola çıkacağını söyledi.

    Butterly, aralarında Amerikan Kongresi'nin eski üyesi Cynthia Mckinney ve Rum parlamenter doktor Eleni Theoçarus'un da bulunduğu 16 yolcunun geziye katılacağını, gemide İngiltere, Avustralya, İrlanda ve Tunus'tan eylemcilerin olduğunu kaydetti.

    Özgür Gazze Grubu daha önce de Gazze'ye birkaç kez yardım gemisi göndermişti.

    Mısır Gazze'ye geçişe izin verdi


    Mısır da, insani yardım taşıyan kamyonların Gazze Şeridi'ne girmesine izin verdi. Gıda ve tıbbi malzeme taşıyan kamyonlar bu sabahtan itibaren Mısır-Gazze Şeridi sınırındaki Refah geçişinin dışında Gazze'ye girmek için sıraya girdi.

    Sınır muhafızları da öğleden sonra Refah terminalini açarak bazı kamyonların Gazze'ye geçişini sağladı.

    Merkezi Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan bir yardım kuruluşunun yetkilisi Mustafa İsmail ise kamyonların yardımları Refah terminalinde indirmesine izin verildiğini, Gazze'ye giremediklerini söyledi. İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 300'den fazla Filistinli öldü, 1000'den fazlası da yaralandı.

    Mısır yaralılar için devrede

    Bu arada Mısır, Gazze'de İsrail bombardımanında yaralanan Filistinlilerin tahliyesi için devreye girdi. Ambulansların, Gazze'den aldıkları yaralıları, sınırı geçerek Mısır'ın Refah kentinde bekleyen ambulanslara teslim ettiği belirtildi.

    Adının açıklanmasını istemeyen Mısırlı bir sağlık görevlisi, öğlesaatlerinde battaniyeye sarılmış yaralı bir Filistinliyi ambulansla aldıklarını söyledi. Görevli, Mısır'ın, 20-30 kadar yaralıyı El Ariş kentinin Sinai bölgesindeki hastaneye götürmek üzere alacağının kendisine söylendiğini belirtti.

    Hanuka tatili uzatıldı

    Öte yandan, İsrail'in Gazze Şeridi'nde başlattığı bombardıman nedeniyle, ülkenin bölgeye komşu güney kesimlerinde Yahudilerin Hanuka (Işıklar Bayramı) tatili uzatıldı.

    İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre Eğitim Bakanlığı, yarın sona ermesi gereken 8 günlük Hanuka tatilinin, Gazze Şeridi'ne 20 kilometre uzaklıktaki bölgelerde uzatıldığını açıkladı.

    Bölgedeki kreşlerden liselere ve özel eğitim okullarına kadar tüm eğitim kurumlarının, bir müddet daha kapalı kalacağı belirtildi.

    Kararın, Savunma Bakanı Ehud Olmert üst düzey savunma yetkililerinin Eğitim Bakanı Yuli Tamir'le görüşmesinden sonra dün alındığı kaydedildi.

    Öte yandan İsrail kabinesi, silahlı kuvvetlerinin sivil halka karşı yetkilerini artırmak amacıyla Gazze Şeridi'ne bitişik İsrail beldelerinin özel statüsünü mart ayının sonuna kadar uzatarak, Ulusal Olağanüstü Hal İdaresi'ni etkinleştirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow