hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail parlamentosunda Filistin kararı: ''Varoluşsal tehlike''

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail parlamentosunda Filistin devletinin kurulmasını reddeden bir önerge büyük çoğunlukla kabul edildi. 68'e karşı 9 oyla kabul edilen önerge, tarihte bir ilk oldu. Kararın, Başbakan Netanyahu'nun ABD ziyaretinden hemen önce alınması, "Demokratlar tepki gösterecek" şeklinde düşünülmesine neden oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İSRAİL PARLAMENTOSUNDA FİLİSTİN KARARI

    İsrail parlamentosunda Filistin devletinin kurulmasını reddeden önerge oylandı. Filistin devleti kavramını veya her türlü iki devletli çözümü tamamen reddeden bu önerge, 68'e karşı 9 oyla kabul edildi. Bu oran, tarihte bir ilk oldu.

    Karar tasarısı, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun koalisyonundaki partilerle birlikte muhalefetteki sağcı partiler tarafından desteklendi. Netanyahu ile arasında anlaşmazlıklar olan Benny Gantz'ın merkezci Ulusal Birlik Partisi de destek verenler arasında yer aldı.

    ''VAROLUŞSAL TEHLİKE''

    Kararda, "İsrail meclisi, Ürdün'ün batısında bir Filistin devletinin kurulmasına kesin bir şekilde karşı çıkıyor. İsrail topraklarının kalbinde bir Filistin devletinin kurulması, İsrail devleti ve vatandaşları için varoluşsal bir tehlike oluşturacak, İsrail-Filistin çatışmasını sürdürecek ve bölgeyi istikrarsızlaştıracaktır," ifadelerine yer verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail parlamentosunda alınan bu karar, Netanyahu'nun ABD ziyaretinden kısa bir süre önce gerçekleşmiş oldu. Bu da, "İki devletli çözümü kabul etmekten giderek uzaklaşan İsrail ile ABD'li Demokratlar arasında ipleri daha da gerebilir" yorumu yapılmasına neden oldu.

    İsrail parlamentosu, Netanyahu'nun sponsorluğunda Filistin devletinin kurulmasını reddeden bir kararı ilk kez Şubat ayında almıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow