hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail 7 Ekim’i mi bekliyor? Gözler bu geceye çevrildi: İran'a misilleme tartışmalarında ‘nükleer tesis’ vurgusu…

    İsrail 7 Ekim’i mi bekliyor Gözler bu geceye çevrildi: İrana misilleme tartışmalarında ‘nükleer tesis’ vurgusu…
    expand

    İran’ı nükleer kâbus mu bekliyor? Petrol ticareti mi hedefte? İsrail'in İran'a misilleme için 7 Ekim'i bekliyor olabileceği belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği füze saldırılarından sonra İsrail'in enerji, petrol ve nükleer tesislere saldırı tehdidinde bulunması üzerine gözler İran'ın stratejik öneme sahip tesislerine çevrildi.

    İsrail'in İran'ın petrol tesislerine saldırı yapmayı planladığına dair gelen tehditler üzerine İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Ali Fedevi, önceki gün yaptığı açıklamada, herhangi bir saldırıya İsrail'in tüm enerji tesislerini hedef alarak karşılık vereceklerini söylemişti.

    ABD Başkanı Joe Biden da önceki gün yaptığı açıklamada, İsrail'in İran'a ne şekilde tepki vereceği hususunda halen net karar vermediğini belirterek, "Eğer onların yerinde olsam petrol sahalarından farklı alternatifleri düşünürdüm." ifadelerini kullanmıştı

    Ülkenin güneyindeki Buşehr eyaletinin yaklaşık 50 kilometre açıklarında yer alan Hark Adası, devlete ait İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) tarafından kurulan devasa petrol depolama tanklarına ev sahipliği yapıyor. Ada ayrıca İran'ın en büyük petrol ihracat terminaline de sahip. Burada, tankerlere yüklenen ham petrol, dünya pazarlarına sevk ediliyor. Petrol ihracatının büyük kısmı bu adadan yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DİKKAT ÇEKEN ZİYARET

     İran Petrol Bakanı Muhsin Paknejad, İsrail'in "petrol tesislerine saldıracağı" tehditlerinin ardından ülkenin en büyük petrol terminali sayılan Hark Adası'ndaki tesisleri ziyaret ediyor.

    İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Petrol Bakanı Paknejad, Buşehr eyaletine yaptığı ziyaret sırasında petrol tesislerini ziyaret etmek için Hark Adası'na gitti.

    Adadaki petrol tesislerinin üst düzey yöneticileri tarafından karşılanan İranlı Bakanın, ülkenin en büyük petrol terminaline ev sahipliği yapan adadaki tesisleri ziyaret edeceği belirtildi.

    Petrol Bakanı Paknejad, dün de Aseluye kentindeki doğal gaz tesislerini ziyaret etmişti.

    İsrail nükleer bir felaket mi hedefliyor?

    ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, Amerikan Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in İran'ı vurma konusunda nükleer ve petrol tesislerinden başka seçenek araması yanıtını eleştirdi. Açık bir şekilde "İsrail, İran'ın nükleer tesislerini vurmalı" dedi.

     NETANYAHU YİNELEDİ: YANIT VERİLECEK

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın misilleme saldırısına karşılık vereceklerini yineledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran'ın "tarihin en büyük balistik füze saldırısında İsrail topraklarına yüzlerce füze ateşlediğini" söyleyen Netanyahu, bu saldırılara yanıt verme tehdidinde bulunarak, "Kendisini savunmak ve bu saldırılara karşılık vermek İsrail'in görevi ve hakkıdır, bunu yapacağız." diye konuştu.

    İsrail'in İran'a misilleme için Aksa Tufanı operasyonunu düzenlediği 7 Ekim'i bekliyor olabileceği iddialar arasında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow