hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran seçim sonuçları 2024: İran Cumhurbaşkanı kim oldu? İran Cumhurbaşkanı adayları kimler?

    İran seçim sonuçları 2024: İran Cumhurbaşkanı kim oldu İran Cumhurbaşkanı adayları kimler
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından İran halkı yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri genellikle yüksek katılımla geçer ve ilk turda bir adayın seçilmesi için yüzde 50'den fazla oy alması gereklidir. Bu oranı geçemezse seçim ikinci tura kalır. Peki, İran Cumhurbaşkanı kim oldu? İran Cumhurbaşkanı adayları kimler? İşte İran seçim sonuçları 2024.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran'daki seçimlerle ilgili son dakika haberlerini ve gelişmeleri yakından takip ediliyor. İran Cumhurbaşkanı seçimleri, İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında ölmesi üzerine erkene çekilmişti. İran'da 14'üncü Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için ülke genelinde 18 saat süren oy kullanma süreci resmen sona erdi.

    İRAN CUMHURBAŞKANI ADAYLARI

    Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor.

    İRAN SEÇİM SONUÇLARI 2024

    İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi'ne göre, şu ana kadar 12 milyon 58 bin 843 oy sayıldı. Oy dağılımına bakıldığında Pezeşkiyan 5 milyon 354 oyla yarışı ilk sırada götürürken onu 4 milyon 875 bin 269 oyla Celili takip ediyor. Muhammed Bakır Kalibaf 1 milyon 620 bin 628 oyla üçüncü, Mustafa Purmuhammedi 95 bin 172 oyla dördüncü sırada yer alıyor. 

    İRAN CUMHURBAŞKANI KİM OLDU?

    Mevcut sonuçlara göre, Mesud Pezeşkiyan ve Said Celili'nin oy oranları birbirine yakın ve yüzde 50'yi geçmedikleri için seçimler ikinci tura kaldı. İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi seçimin ikinci turuna, ilk turu önde bitiren Mesut Pezeşkiyan ve Said Celili'nin katılacağını açıkladı. İkinci tur seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, İran'ın yeni cumhurbaşkanının kim olacağı netlik kazanacaktır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İRAN’DA 1979 DEVRİMİNDEN BU YANA YAPILAN SEÇİMLERE KATILIM ORANI

    İran seçim sonuçları 2024: İran Cumhurbaşkanı kim oldu İran Cumhurbaşkanı adayları kimler

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow