hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mesud Pezeşkiyan kimdir? İran Cumhurbaşkanı adayı Mesud Pezeşkiyan Türk mü?

    Mesud Pezeşkiyan kimdir İran Cumhurbaşkanı adayı Mesud Pezeşkiyan Türk mü
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerini önde götüren aday olan Mesud Pezeşkiyan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar yeniden gündem oldu. İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından yerine geçecek yeni ismi belirlemek üzere ülke sandık başına gitmiş ve gelen ilk sonuçlara göre Pezeşkiyan en yakın rakibinin oldukça önünde yer almıştı. Peki, İran Cumhurbaşkanı adayı Mesud Pezeşkiyan kimdir, Türk mü?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, gece yarısı sandıkların açılmasından bu yana 14 milyon 70 bin 642 oyun sayıldığını açıkladı. Oy dağılımına bakıldığında Pezeşkiyan yüzde 5 milyon 955 bin 781 oy alarak yüzde 42,3 ile yarışı önde götürüyor.

    Şu ana kadar sayılan oyların 5 milyon 560 bin 321'ini alan Celili onu yüzde 39,5 ile takip ediyor. Muhammed Bakır Kalibaf, yüzde 13,4 oyla üçüncü, Mustafa Purmuhammedi yüzde 0.8 ile dördüncü sırada yer alıyor.

    MESUD PEZEŞKİYAN KİMDİR, NERELİ?

    Anketler, Mesud Pezeşkiyan'ın Türk, Kürt ve Beluçların yoğun olduğu bölgelerde diğer adaylara göre yüksek oy aldığını gösteriyor. Başkent Tahran'daki bir konferansta konuşan Mesud Pezeşkiyan, "Hayatımda oy almak için hiçbir zaman yalan söylemedim ve hiçbir zaman yanlış slogan atmadım" demişti.

    "Hakka ve adalete inanıyorum. Kadınların, mezheplerin ve etnik kökenlerin hakları benim için önemli. Kadın, erkek, Türk, Kürt, Beluci benim için fark etmez" diyen Pezeşkiyan, anketlerin gösterdiği gibi yarışta ipi göğüslerse İran’da ilk kez bir Türk cumhurbaşkanı görev yapacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran’ın Batı Azerbaycan eyaletinde doğan Pezeşkiyan propaganda sürecinde İran medyasına verdiği ve sosyal medyada çok konuşulan bir röportajında “Ben Türküm. Annem de babam da Türk. Türklüğümle gurur duyuyorum. Evde çocuklarımla Farsça değil, Türkçe konuşuyorum” demesiyle dikkat çekmişti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow