hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Irak'a Komşu Ülkeler' toplantısı başlıyor

    Iraka Komşu Ülkeler toplantısı başlıyor
    expand

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Kuveyt'e gitti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Babacan, Kuveyt'e hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, genişletilmiş formatta yapılan bir önceki toplantıya İstanbul'un evsahipliği yaptığını hatırlatarak, söz konusu platformun Türkiye'nin öncülüğünde 2003'de çekirdek bir grupla başlatıldığını, sürecin G8 ve G5 ülkelerinin de eklenmesiyle güçlendiğini ve Irak konusunda uluslararası forum haline geldiğini kaydetti.
     
    Dışişleri Bakanı Babacan, komşu ülkeler sürecini, Türkiye'nin de önceliği olan Irak'ın toprak bütünlüğü, ulusal birliği ve uluslararası sınırlarını güvence altına alan müktesebat oluşturması bakımından da önemsediklerini belirtti.
     
    Bu toplantılarda Irak hükümetinin, Irak'ın bütünü adına kapsayıcı biçimde gelişmeler hakkında bilgi sunduğunu ve beklentilerini dile getirdiğini söyleyen Babacan, toplantıların Irak'ın komşularına ise Irak'ın refah ve istikrarına ilişkin sorumluluklarını somutlaştırmaları, aktif ve yapıcı katkılarını ortaya koymaları için uygun bir zemin oluşturduğunu belirtti.
     
    Babacan, bu bağlamda komşu ülkelerin Bağdat'ta diplomatik temsilinin özel önem taşıdığını kaydederek, bu sürecin esasen komşularının Irak'a nasıl daha fazla katkı yapabileceğini araştırmalarına olanak tanımak üzere tasarlandığını ifade etti.
     
    Babacan, "Bu itibarla Irak'ın komşularının Irak'ta daha etkin, görünür ve yapıcı bir rol oynamalarında Kuveyt toplantısının uygun bir fırsat oluşturacağını, komşu ülkelerin bu fırsatı iyi değerlendireceklerini umut ediyoruz" dedi.
     
    Bakan Babacan, Türkiye'nin zor koşullara rağmen açık tuttuğu Bağdat Büyükelçiliği'ne Musul'daki başkonsolosluğu eklediğini ve halihazırda Basra'da da bir başkonsolosluk açmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
     
    Benzeri toplantılarda olduğu gibi Kuveyt'te de bazı ikili görüşmelerinin olacağını kaydeden Babacan, tüm bu faaliyetlerin temel amacının Irak'a istikrar tesis etmek yönündeki çabaları desteklemek olduğunu bildirdi.

    "2008 Irak için belirleyici bir yıl"

    2008 yılının Irak açısından son derece belirleyici özellikler taşıyacağını söyleyen Babacan, bu yıl Irak'ta bazı temel yasal düzenlemelerin yapılacağını ve Irak'la ABD'nin yapacağı ikili anlaşmaların şeklinin belirleneceğini kaydetti.
     
    Bu kritik kararlar öncesinde komşu ülkeler platformunun yapılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Babacan, bölgede istikrarın yeniden tesisinde bölgenin sakinleri olan Irak'ın komşularının Bağdat'ta daha fazla varlık göstermeleri de yine Irak'taki ulusal uzlaşıya yönelik siyasi diyaloğu kolaylaştırıcı etki yapacağını söyledi.
     
    Bu toplantıyı anlamlı kılan diğer bir konunun da Basra bölgesindeki son olaylar olduğunu söyleyen Bakan Babacan, "Basra'ya bu kadar yakın bir ülkede Kuveyt'te yapılacak bu toplantının bir bakıma Irak'ın istikrarı için, Irak'ın imarı için uluslararası toplumun 'biz buradayız' deme toplantısıdır ve Irak'a güçlü bir şekilde desteğin beyan edileceği bir toplantıdır" dedi.
     
    "Irak ile ilişkileri ileriye götürmek istiyoruz"
     
    Babacan, Irak'tan yapılacak olası üst düzey ziyaretlere ilişkin soru üzerine, geçen yıl sonlarında Bağdat'a gittiğini hatırlatarak, ziyaretinin, Irak'la Türkiye arasındaki üst düzey temasların başladığı ve Irak'ın merkezi hükümetiyle Türkiye arasındaki ilişkilerin farklı bir döneme girdiği önemli bir ziyaret olduğunu vurguladı.
     
    Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye'yi, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un da Irak'ı ziyaret ettiğini anımsatan Babacan, güvenlik ve savunma alanında Irak merkezi hükümetiyle ilişkileri daha da ileri götürmek istediklerini söyledi.
     
    "Genelkurmay İkinci Başkanımızın Bağdat ziyaretinin temelinde de bu yatıyordu" diyen Babacan, Irak'ın artık kendi güvenlik ve savunma kapasitesini geliştirmek zorunda olduğunu belirterek, bunu yaparken Türkiye'nin her açıdan Irak merkezi hükümetine destek vermeye devam edeceğini ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow