İngiltere'de "Saray siyasete müdahale ediyor" tartışması
Avrupa "Grexit"ten yani Yunanistan'ın AB para birliğinden çıkması riskinin krizini aşmışken şimdi de "Brexit"i, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasını tartışıyor. Britanya'daki tartışmaya ise dükler, lordlar derken kraliçenin yorumları da dahil edilince, ülkede "monarşinin siyasete karıştığı" tartışması başladı. Bunun üzerine Buckingham'dan yalanlama geldi: "Kararı İngiliz halkı verecek."
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in, "Brexit" olarak adlandırılan, ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkmasını desteklediği iddia edildi.
İngiliz "The Sun" gazetesinin manşetine taşıdığı haberde, Kraliçe'nin "AB'nin yanlış yolda ilerlediğini" söylediği bildirildi. Haberde, ismi verilmeyen kaynaklardan birinin Kraliçe ile dönemin İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg arasında 2011'de yapılan konuşmaya şahit olduğu belirtildi. Konuşmada Kraliçe'nin, AB yanlısı görüşleriyle bilinen Clegg'e "AB'nin yanlış istikamette ilerlediğini" söylediği ileri sürüldü.
İngiltere nasıl yönetiliyor, Kraliçenin yetkileri ne?
Haberde ayrıca birkaç yıl önce Kraliçe'nin milletvekillerine yaptığı konuşmada da "Avrupa'yı anlamıyorum" dediği iddia edildi.
İngiltere kararını verdi: AB'de kalıyor
Saray'dan yalanlama
Kraliçe'nin resmi konutu Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Kraliçe'nin AB referandumu konusunda "siyasi olarak tarafsız olduğu" vurgulanarak gazetenin iddiası yalanlandı. "Doğru olmayan" iddialarla ilgili yorum yapılmayacağı belirtilen açıklamada, "Referandum İngiliz halkı içindir" ifadesi kullanıldı.
İngiltere'nin eski Başbakan Yardımcısı, Liberal Demokrat Partili Nick Clegg de sosyal medyada, "Bu haber saçmadır. Bu konuşmanın yaşandığını hatırlamıyorum. Yaşansa unutmazdım" diye yazdı.
Rus bombardıman uçakları Avrupa'nın göbeğinde uçtu
"Monarşinin siyasete müdahalesi"
İngiltere'de geçen ay da tahtın ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü William’ın, diğer uluslarla işbirliğinin İngiltere’nin güvenliğinin ve refahının temeli olduğu yönündeki sözleri, "monarşinin siyasete müdahalesi" tartışmasına yol açmıştı.
Varoufakis İngiltere İşçi Partisi'ne ekonomi danışmanı oldu
İngiliz basınında William’ın konuşması Kraliçe II. Elizabeth’in önceki yıl İskoçya’da yapılan bağımsızlık referandumu öncesinde kullandığı "Geleceği çok iyi düşünün" sözleriyle karşılaştırılmıştı.
İskoçya bağımsızlık referandumundan birkaç gün önce bu ülkeye yaptığı ziyarette Kraliçe II. Elizabeth, bir kiliseden çıkarken kalabalıktan birinin “Elbette size referandumu sormayacağız” diye seslenmesi üzerine "Umarım gelecekleri hakkında iyice düşünürler" demişti. Elizabeth’in sözleri basında, "İskoç referandumuna kraliyetin siyasi müdahalesi" olarak yorumlanmış, monarşi karşıtlarının tepkisini çekmişti.
Kraliçe'nin rolü "sembolik"
Anayasal Monarşi ile yönetilen İngiltere'de parlamentonun iki kanadını teşkil eden Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan geçen yasalar son aşamada Kraliyet onayı alıyor. Kraliçe'nin sistemdeki rolünün "sembolik" olduğu söylense de II. Elizabeth başbakanlarla düzenli olarak görüşüyor ve 600'den fazla üyeye sahip bir tür milli güvenlik kurulu olan "Gizli Konsey"e de başkanlık ediyor. Yaklaşık 64 yıldır tahtta oturan İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, geçen yıl eylül ayında Kraliçe Victoria'nın rekorunu kırarak İngiltere’nin en uzun süre tahtta bulunan monarkı unvanını almıştı.
Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran'da yapılacak ve halka "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Şempanzeler birbirlerinden öğrendikleri becerileri nesilden nesile aktarabiliyor
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu