hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hamas ile İsrail ateşkes yapacak mı? Hamas Sözcüsü CNN TÜRK'e konuştu

    KAYNAKCNN TÜRK

    ABD, İsrail ile Hamas arasında ateşkesin sağlanması için üç maddelik bir teklif hazırladı. Başkan Joe Biden, teklifin Hamas'a iletildiğini söyledi. CNN TÜRK ekibinden Mehmet Şimşek'e konuşan Hamas Sözcüsü Sami Abu Zuhri ise kendilerine ulaşan bir teklifin olmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Başkanı Jeo Biden kameraların karşısına geçti ve üç aşamalı bir teklif açıkladı. Bu teklifin Katar'a iletildiğini söyledi. Teklifin Hamas'a da iletileceğini ifade etti. Teklif size iletildi mi? Bununla ilgili cevabınız ne olacak?

    "HENÜZ BİZE ULAŞAN RESMİ BİR TEKLİF YOK"

    - Bu konuda bize herhangi bir resmi teklif yapılmadı. Ancak açıklanan maddelere baktığımızda, Hamas bu konuda resmi açıklamayı yaptı. Hareketin bu teklife ciddi ve olumlu yaklaştığı belirtildi. Özellikle ateşkes, İsrail’in geri çekilmesi, kapıların açılması ve esir takası konularına.

    Yeni sunulan teklifte bütün maddelerde mutabık kalındı mı? Hamas ve İsrail’in anlaşamadıkları nokta ne? Yani hangi maddelerde anlaşılamıyor?

    - Bize detaylı bir anlaşma sunulmadı. Biz sadece ana maddeleri duyduk. Biz zaten ana şartlarımızı sunduk. Örneğin ateşkes, geri çekilme, kapıların açılması ve esirlerin takası gibi bunun dışındaki konular. Şüphesiz bu maddelerin detayları da olacaktır. Bunun için görüşmeler olmalıdır. Biz bu görüşmeleri sürdürmeye hazırız. Sorun İsrail'de, onlar bunu reddediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamas ile İsrail ateşkes yapacak mı Hamas Sözcüsü CNN TÜRKe konuştu

    Kassam'ın elindeki esirlerle ilgili elimizde net bir bilgi yok. Şu anda direniş gruplarının elinde kaç İsrailli esir var ve kaçı saldırılar sonucu hayatını kaybetti?

    "ELİMİZDE YENİ İSRAİLLİ REHİNELER VAR"

    - Buna net bir cevap vermem mümkün değil. Çünkü saldırılar sonucu hayatını kaybedenler var. Bu bilgileri zamanı geldiğinde Kassam Tugayları paylaşacaktır. Şu anda operasyonlar ve çatışmalar devam ediyor. Alınan yeni esirler var, hayatını kaybedenler var. O yüzden net bir şey söylemek mümkün değil.

    ABD Hamas'ın Gazze'den çıkacağını ve yerine barış gücü geleceğini söylüyor. Hamas Gazze'den çekilir mi? Hamas'sız bir Gazze nasıl olur?

    - Hamas neden Gazze'den çekilsin? Biz Gazze'yi işgal etmedik ki oradan çekilelim. Biz Filistin halkıyız. Biz halkımız ve vatandaşlarımızla birlikteyiz. Biz işgalden kendimizi korumaya çalışıyoruz. Gazze'den çekilmesi gerekenler Gazze'yi işgal edenlerdir. İşgalci olan da İsrail'dir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamas ile İsrail ateşkes yapacak mı Hamas Sözcüsü CNN TÜRKe konuştu

    Hangi şartlar yerine getirilirse direniş grupları silahlarını bırakır?

    "BİZ ATEŞKES İSTİYORUZ, İSRAİL İSE SAVAŞ İSTİYOR"

    - Kassam halkımızı korumak ve işgale son vermek için var. İşgal sona ererse her şey biter. Asıl sorun işgal, direniş veya direnişin silahı değil. Bu silahlar halkımızı korumak var. Biz diyoruz ki Arap Barış Gücü'nün görevi Gazze'yi korumaktır. Bugün Gazze'de soykırım yapılıyor. Arap orduları nerede? Arap güçleri nerede? Arap güçleri Gazze'deki çocuk ve kadınları korumak için girmeyecekse savaştan sonra Gazze'de ne işleri var? Biz Arap Gücü'nün Filistin'i özgürlüğüne kavuşturması için gelmelerini kabul ederiz. Bunun dışında tabi ki kabul etmeyiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki, Gazze'de bilanço ile ilgili son durum nedir?

    - Şehit sayısı 36 bin 500'e ulaşmış durumda. Bunun 3'te 2'si kadın ve çocuklardan oluşuyor. 80 bin civarı yaralı var. Şu anda enkaz altında ve kayıp olan 15 binden fazla kişi var. Bunları da sayarsak en az 50 bin şehitten bahsedebiliriz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow