Fukuşima risk düzeyi Çernobil seviyesinde
Japonya'da yetkililer, Fukuşima'daki nükleer santraldeki krizin risk düzeyini Çernobil felaketi seviyesine yükseltti. Ülkede 6'nın üzerindeki artçı sarsıntılar da sürüyor.
Uluslararası ölçekte beş olarak nitelenen ciddiyet düzeyi de en yüksek seviye olan 7'ye çıkarıldı.
Japonya'daki nükleer güvenlik ajansından bir yetkili, Fukuşima'dan sızan radyasyonun Çernobil'den sızanın yüzde 10'u düzeyinde olduğunu söylüyor.
Ancak yetkililer, hala tesisteki hasarı kontrol altına almaya çalışıyor.
Krizin ciddiyetini 7 düzeyine çıkarma kararının tesisteki radyasyon seviyesinden kaynaklandığı bildiriliyor.
Nükleer tesislerde 7 düzeyi bugüne kadar sadece 1986'da Çernobil'de meydana gelen nükleer santralin ardından uygulanmıştı.
Japonya beşik gibi
Bir ay önceki depremden bu yana bölgede sık sık artçı şoklar kaydediliyor.
Başkent Tokyo'nun 77 kilometre doğusunda 6.4 ve 6.3 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.
Japon Meteoroloji Ajansı, ilk depremin 35 milyon kişinin yaşadığı ve bir megapol olan Tokyo'da da hissedildiğini, binaların sallandığını belirtti.
İki deprem ise ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima bölgesinde meydana geldi. Depremin ardından bölgedeki iki nükleer enerji santralinde görevli işçi ve mühendislerin tahliye edilmesi talimatı verildi.
Santralin 1 numaralı reaktöründeki hidrojen birikmesinin yeni bir patlamaya yol açmaması için, geçen haftadan bu yana, reaktöre azot enjekte ediliyor.
Ayrıca, santralin duvarında açılan ve yüksek radyasyonlu suyu Pasifik Okyanusu'na akıtan delik de geçen hafta kapatılmıştı.
Medya organları ise tsunami alarmı verilmediğini, herhangi bir can ve mal kaybı haberinin kendilerine ulaşmadığını kaydetti.
Son depremlerin 11 Mart'ta meydana gelen 9 şiddetindeki depremin artçısı olduğu belirtildi. Şimdiye kadar 400'den fazla artçı sarsıntı kaydedildi.
Artçı sarsıntıların aylarca sürebileceği belirtiliyor.
Japonya'nın doğusunu vuran deprem ve tsunamide ölü sayısının 28 bini aştığı bildiriliyor.
Zarar çok büyük
Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano da, geçen ay yaşanan deprem ve tsunaminin ekonomik zararının ilk tahmin edilenden daha fazla olabileceğini söyledi.
Hükümet, felaketin sadece araç-gereçlere zararının 300 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Zararın, tüketici güveni, fabrika üretimi ve arz zincirine etkisini hesaplamak ise daha zor.
Dünyanın ve Japonya'nın en büyük otomobil üreticisi Toyota, Japonya'da yedek parça arzındaki belirsizliğin temmuz ayına kadar araç üretimini tehdit ettiği uyarısında bulundu.
Japonya hükümeti, yeniden yapılandırma çalışmalarını başlatmak için bir harcama paketinde anlaşsa da yeni bir ek bütçe sağlanmasının Japonya'nın devasa borç yükü nedeniyle güç olduğu belirtiliyor.
Greenpeace'in dehşete düşüren Çernobil videosu (İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ)