Fransa'nın yeni başkanı Hollande
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerini, sosyalist aday Francois Hollande kazandı. Sandık çıkış anketlerine göre Hollande yüzde 51.9 ile seçimin galibi.
Fransa'da sandık, değişim getirdi. Nicholas Sarkozy ikinci dönem cumhurbaşkanı seçilemedi. Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande.
Tahminlere göre Hollande, oyların yüzde 52'sini aldı. Rakibi Nicholas Sarkozy'nin oy oranı yüzde 48'de kaldı.
Hollande'ın seçimi kazandığına ilişkin haber, Sosyalist Parti'nin başkent Paris'teki genel merkezinde büyük çoşkuyla karşılandı. Sosyalistler, Francois Mitterrand döneminden bu yana üç dönemdir Elysee Sarayı seçimini kazanamıyordu.
57 yaşındaki Hollande, siyasi kariyerine Mitterrand'ın danışmanı olarak başlamıştı.
Hollande: "Fransızlar değişimden yana tercih yaptı"
Fransa'da, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Francois Hollande, "Fransızlar değişimden yana tercih yaptı" dedi. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Tulle kasabasında seçmenlerine hitap eden Hollande, mali krize karşı sert tasarruf paketlerine yönelik tepkisini bir kez daha dile getirdi ve "Avrupalılar Fransa'yı yakından izliyor, kemer sıkma politikaları bizim kaçınılmaz yazgımız değil" diye konuştu.
Avrupa ülkelerinin seçim sonuçlarından endişe duymak yerine rahatlamaları gerektiğini ifade eden Hollande, "Fransızlar değişimden yana tercih yaptı. İnsanlara yeniden umut vermekten gurur duyuyorum. Biz başaracağız" dedi.
Hollande, seçim kampanyası sırasında, Avro Bölgesi ülkelerinin bütçe disiplinini güçlendirmeleri için hazırlanan hükümetlerarası sözleşmeyi tekrar tartışmaya açma taahhüdünde bulunmuş, bu öneri başta Almanya olmak üzere birçok AB ülkesinin sert tepkisine yol açmıştı.
Sarkozy'nin gidişini kutladılar
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, ikinci turda seçimi kaybetmesi üzerine bazı Fransızlar, Paris'in ünlü Bastille Meydanı'nda kutlama yapmaya başladı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından binlerce Parisli tarihi meydanı doldurdu. Sarkozy aleyhinde, yeni Cumhurbaşkanı Francois Hollande lehinde sloganlar atan seçmenlerin coşkulu gösterileri, renkli görüntülere sahne oldu.
Sarkozy siyasete veda sinyali verdi
Sarkozy, Paris'teki parti genel merkezinde yaptığı konuşmada, yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı ve Fransız vatandaşı olarak Hollande'a yeni görevinde başarılar diledi. Hollande'ın artık bu ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden Sarkozy, "Bu, demokratik ve Cumhuriyet'e yakışan bir seçim oldu. Herkes yeni cumhurbaşkanına saygı duymalı" dedi.
"Seçim yenilgisiyle ilgili bütün sorumluluğu kabul ettiğini" bildiren Sarkozy, "Hollande'ı, biraz önce bizzat arayıp tebrik ettim" diye konuştu. Daha önce yaptığı açıklamalarda, "Kaybedersem siyaseti bırakırım" diyen Sarkozy, konuşmasında buna ilişkin net bir mesaj vermedi ancak "siyasete veda sinyali" verdi. Seçim yenilgisinin ardından seçmenleri önünde duygulu bir konuşma yapan Sarkozy, "gelecekte başta uğraş içinde olabileceğini" ifade etti. Üstü kapalı siyaseti bırakacağı mesajını veren Sarkozy, "Benim için başka bir dönem başlıyor. Bu yeni dönemde, ortak fikirlerimiz ve inançlarımızı savunma konusunda bana güvenebilirsiniz ancak, pozisyonum eskisi gibi olmayacak"dedi.
Sarkozy, "35 yıllık siyasi kariyerim boyunca 10 yıl hükümette bakan olarak son olarak beş yıl da cumhurbaşkanı olarak hizmet ettim, bundan sonra benim hizmetlerim farklı şekilde olacak" diye konuştu.
Sarkozy, daha önce yaptığı açıklamalarda, açık bir şekilde seçimi kaybederse siyaseti bırakacağını söylemişti.
Fransa'nın Hristiyan kimliğini seçim kampanyasında ön palana çıkaran Sarkozy, yine "ülkede çok göçmen var"diyerek sivil toplum örgütlerinin sert tepkisine yol atmıştı.
Hollande seçmene, Avrupa Birliği'nin ekonomi politikalarının gözden geçirileceği sözünü vermişti. Fransa seçimi bu açıdan Avrupa tarafından da merakla izleniyor.
Fransa'da yaklaşık 46 milyon seçmen bulunuyor. İlk tur sonunda seçmenlerin yüzde 80'inin oy attığı belirlenmişti. Seçmenler, büyük kentlerde saat 20.00'ye kadar oy kullanabildi. 10 adayın yarıştığı ilk turun ardından, Francois Hollande ve Nicolas Sarkozy en fazla oyu alarak ikinci tura kalma başarısı göstermişti.
Sarkozy, oyunu Paris'te kullanırken, yarışta daha şanslı gösterilen Hollande, seçim bölgesi Tulle'da sandık başına gitti.
Hollande'ı bekleyen sorunlar
Öte yandan Sosyalist Parti'nin, Francois Mitterrand'dan bu yana, 17 yıl aradan sonra ilk defa Elysee Sarayı'na temsilci gönderme başarısını gösterdi. Ülkenin 5. Cumhuriyet dönemindeki 7. Cumhurbaşkanı seçilen Hollande'ı, "giderek artan işsizlik, büyüme hızının giderek düşmesi ve bütçe açıkları" gibi önemli sorunlar bekliyor.
Dünyanın 5. büyük, Avrupa'nın ise 2. büyük ekonomisine sahip Fransa'nın bütçe açıkları son dönemde ciddi oranda artmıştı. 57 yaşındaki Hollande, 11 yıldır Sosyalist Parti'nin genel sekreterlik görevini yapıyordu. Hollande, daha önceki açıklamalarında Elysee Sarayı'na seçilmesi halinde ilk olarak Fransa'nın tarihi ortağı Almanya'yı ziyaret edeceğini ve Angele Merkel ile AB içindeki reformları görüşeceğini söylemişti. Hollande, daha önce AB içinde bütçe disiplininin güçlendirilmesini öngören hükümetlerararası sözleşmeyi tekrar tartışmaya açacağı sözünü vermişti.
ABD'de düzenlenecek NATO ve G-8 zirveleri, Hollande'ı dış politika arenasında bekleyen en önemli iki sınav olarak gösteriliyor. Hollande'ı bekleyen diğer önemli bir konu da 10-17 Haziran'da iki turlu düzenlenecek genel
seçimler...
Yarı başkanlık sisteminin geçerli olduğu Fransa'da, sosyalistler, genel seçimleri de ilk sırada bitirip, Meclis'te söz sahibi olmak istiyor. Geçen yıl yapılan senato yenileme seçimlerinde, sosyalistler, burada sandalye üstünlüğüne sahip olmuştu.
Türkiye ile ilişkiler
Hollande, hazirandaki genel seçimlerin ardından ilk kez Fransa Cumhurbaşkanı olarak bir AB zirvesinde ülkesini temsil edecek. Hollande, seçim kampanyası boyunca, Fransız askerlerinin Afganistan'dan hemen çekileceği sözünü vermiş, eşcinsellerin resmi evliliğine sıcak baktığını, sağcı iktidara oranla sert göç politikalarını yumuşatacağını ve Sarkozy'nin aksine düşürülen devlet memuru sayısını artıracağını taahhüt etmişti.
Fransa Parlamentosu'nda kabul edilen, Anayasa Konseyi'nde ise reddedilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasaya destek veren Hollande, daha önceki söylemlerinin aksine sön dönemde müzakerelerini gereğinden fazla uzadığını gerekçe göstererek Türkiye'nin AB üyeliğine artık sıcak bakmadığı mesajlarını vermişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…