hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa'da politik kriz büyüyor… Macron gider mi?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Fransa’da Avrupa Parlamentosu’nda aşırı sağ parti Ulusal Bütünleşme’nin zaferinin yarattığı deprem sürüyor. Aşırı sağın Başbakan Adayı Bardela'nın "Cumhurbaşkanı'nın asistanı olmayacağım" sözleri, Cumhurbaşkanı Macron'un zorla istifa ettirileceği iddialarını gündeme getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un iktidar partisi, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük yenilgiye uğradı. Macron’un Ulusal Meclis’i feshetmesi krizi derinleştirdi.

    30 Haziran-7 Temmuz'da yapılacak erken genel seçimlerin sonrasında potansiyel başbakanı aşırı sağcı lider Jordan Bardella, seçmenleri kendisine açık bir çoğunluk sağlamaya çağırdı ve bu çoğunluk olmadan hükümetin başına geçmeyi "reddedeceğini" söyledi.

    Fransada politik kriz büyüyor… Macron gider mi

    “Macron’un asistanı olmak istemiyorum. Salt çoğunluk olmadan Başbakan olmayı reddediyorum.” Bu açıklama, muhalefetin Macron’u, seçimlerden sonra istifaya zorlayacağı senaryolarını gündeme getirdi. Başından beri Macron’un en yakın kurmayları da dahil, Fransa Cumhurbaşkanı’nın kararını sert şekilde eleştirdi. “Macron'un yıllardır ülkemize zarar veren gizli siyasi krizin tam anlamıyla bir krize dönüşmesi yönünde gereksiz ve tehlikeli bir risk aldığı.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransada politik kriz büyüyor… Macron gider mi

    Kendi koltuğunu kaybetme riskini de göze alan Macron ise bu seçimi kendi meşruiyeti için bir referandum olarak görüyor. "Benim önerdiğim çözüm en ağır, en ciddi ama en sorumlu, en az kötü olan çözüm. Ben de belediye başkanının haklı olduğunu düşünüyorum.”

    Fransada politik kriz büyüyor… Macron gider mi

    Anketlere göre 30 Haziran'da aşırı sağcı parti Ulusal Birlik Partisi oyların yüzde 33'ünü, Yeni Halk Cephesi Sol İttifakı yüzde 28'ini ve Macron'un iktidardaki merkezcileri yalnızca yüzde 18'ini alacak.

    Gözler şimdiden Macron'un bir daha aday olmayacağı ve aşırı sağcı lider Marine Le Pen'in iktidar için en iyi şansı yakalayacağı söylenen 2027 başkanlık seçimlerine çevrilmiş durumda.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow