Erdoğan Fransa lideri Sarkozy ile görüştü
Akdeniz İçin Birlik toplantısı için Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir araya geldi.
Başbakan Erdoğan Sarkozy'den, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinde taahhütlerine sadık kalmasını istedi.
Erdoğan'ın Sarkozy ile 35 dakikalık görüşmesinin ardından basının sorularını yanıtlayan Fransa Cumhurbaşkanlığı kaynakları, görüşmede Türkiye-AB ilişkileri, ikili konular ve Ortadoğu barış süreci ile Anayasa Mahkemesi'nde AK Parti hakkında devam eden davanın gündeme geldiğini duyurdu.
Fransız kaynak, Erdoğan'ın tam üyelik müzakereleriyle ilgili olarak Türkiye'nin beklentilerini Sarkozy'ye ilettiğini, Sarkozy'nin de dönem başkanlığı boyunca daha önce taahhüt ettikleri gibi müzakerelerin normal bir şekilde devam etmesi için çalışacaklarını söylediğini belirtti.
Sarkozy'nin hazır olan bölüm başlıklarının açılacağını belirttiği de ifade edildi. Fransız kaynağa göre görüşmede, Ortadoğu barış sürecinde Türkiye ile Fransa'nın oynadığı aktif rol de gündeme geldi.
İsrail -Suriye:
Sarkozy, Türkiye'nin İsrail ve Suriye arasında yürütülen dolaylı görüşmelerde oynadığı aktif rolü büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Fransa ve Türkiye'nin bu konuda aynı yönde hareket ettiklerini söyledi.
Kapatma davası:
Görüşmede, Sarkozy'nin Anayasa Mahkemesi'nde AK Parti hakkında açılan kapatma davasına ilişkin görüşleri sorduğu, Başbakan Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara güvendiğini ve kararın en kısa zamanda çıkmasını ümit ettiğini söylediği kaydedildi.
Fransız kaynak, Sarkozy'nin de Anayasa Mahkemesi'nin kararının çoğulcu demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine uygun olmasını beklediklerini söylediğini ifade etti.
Türkiye'ye teşekkür:
Türkiye'nin "Akdeniz için Birlik" zirvesine katılmasına teşekkür eden Sarkozy, Erdoğan'ın zirveye katılma kararından mutlu olduğunu ve Türkiye'nin bu süreçte aktif rol almasını büyük memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Sarkozy, Türkiye'nin AB süreciyle "Akdeniz için Birlik" projesinin farklı konular olduğunu daha önce belirttiği gibi bir kez daha yineledi.
Zirve, Türkiye açısından olumlu. Zira sonuç bildirgesinde Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerine atıfta bulunulacak.
ABD Konsolosluğu'na saldırı:
Sarkozy ayrıca, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na yapılan saldırı dolayısıyla Başbakan Erdoğan'a başsağlığı diledi.
Başbakan Erdoğan'nın Türkiye'ye davet ettiği Sarkozy, karşılıklı ziyaretlerden mutlu olacağını söyledi.
Erdoğan, Olmert ve Esad ile de bir araya geldi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ve Suriye arasındaki dolaylı görüşmelerde, Türkiye'nin arabulucuk rolünü Paris'te devam eden Akdeniz için Birlik zirvesinde de sürdürüyor.
Erdoğan, Sarkozy ile görüşmesinin ardından ikili temasları çerçevesinde İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bir araya geldi.
Erdoğan, Olmert ile 45 dakika, Esad ile yaklaşık 1 saat görüştü. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış da katıldı.
İsrail ile Suriye arasında yaşanan sorunların çözümüne ilişkin bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Müzakerelerle ilgili olarak turlar devam ediyor ve bu konuda kesinlikle umutlarımız aynı şekilde devam ediyor. Turların başladığı noktada umutlarımız neyse aynı kararlılıkla bu süreç devam ediyor. Biz tarafları da aynı kararlılık içerisinde gördük. Bu işler biliyorsunuz sabır ister. Aceleci olunursa netice alınmaz" dedi.
Erdoğan, "Türkiye'nin dolaylı müzakerelerde oynadığı rol direkt müzakerelere geçince bitecek mi?" sorusuna da, "Bu rol bitmeyecek, devam edecek" yanıtını verdi.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in sözcüsü Mark Regev, Erdoğan ile yapılan görüşmede, İsrail'in Suriye ile barış görüşmelerinde "ciddi oldukları mesajını gönderdiklerini" söyledi.
Regev, "Barış müzakerelerini ilerlemesi konusunda ciddi olduğumuzu ilettik" dedi.
Zirveye ikili görüşmeler damgasını vuruyor
Akdeniz için Birlik zirvesine, Ortadoğu barış süreci ile ilgili yapılan ikili görüşmeler damgasını vuruyor.
Zirveye katılan İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bugün zirvede aynı masada bir araya gelmelerine rağmen el sıkışmadı.
Zirveye katılan liderler yaptıkları çağrılarda, özellikle barışın tesis edilmesine öncelikle vurgu yaptı.
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Ortadoğu'da barış için İsrail ve Filistin'e barış müzakerelerini sürdürmeleri çağrısında bulundu.
Mübarek, "Suriye ve Filistin liderlerine barışın tesisi, bölgede yeni bir dönemin başlangıcı ve Filistin devletinin kurulması için müzakereleri devam ettirmeleri çağrısında bulunuyorum" dedi.
Mısır Devlet Başkanı, geçmiş dönemde yaşanan başarısızlıklardan herkesin ders alması gerektiğini söyledi.
AB, Suriye ile 'ortaklık anlaşması" imzalayabilir
Bu arada, AB'nin Dışişleri ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana basına yaptığı açıklamada, AB'nin Suriye ile bu yıl içinde "ortaklık anlaşması" imzalayabileceğini söyledi.
Solana, bugünkü zirvenin, Avrupa ve Şam arasında yeni ilişkilerde yeni dönüm noktası olduğunu ifade etti.
Suriye, AB'nin bölgede ortaklık anlaşması yapmadığı şu ana kadar tek ülke özelliğini taşıyor.
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, dünyanın ısınması, çevre, su, enerji, göç, kültürlerarası diyalog konularının projenin öncelikli konuları arasında olduğunu söyledi.
Kapanış bildirisinde, İsrail-Filistin krizine, ABD'nin gözetiminde başlatılan "Annapolis" süreci ilkeleri çerçevesinde iki devletli çözüm çağrısı yapılıyor.
Uzun tartışmalar sonucunda varılan uzlaşma gereği, Arap Birliği, sürece gözlemci olarak katılmayacak ancak Barselona süreci toplantılarına davet edilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İsrail yasaklı silahlı kullanıyor... Lübnan: Fosfor bombalarıyla vurdu!
Şempanzeler birbirlerinden öğrendikleri becerileri nesilden nesile aktarabiliyor
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef