Dünya ekonomisi için büyük tehdit: İşte 3 adımda 'Çin detayı'
Çin, dünyanın en gelişmiş ve kalabalık şehirlerinden biri olan Şangay'da 17 günlük karantina kararı aldı. Şangay, karantina kararlarının alındığı komşu şehri Kunshan ile birlikte, küresel ekonomide çok büyük bir rol oynuyor.
CNN International'ın haberine göre, Çin hükümetinin kısıtlamaları yakında gevşetmeye hazır olduğuna dair hiçbir işaret yokken, bunların neden olduğu ekonomik zarar konusunda endişeler artıyor. Bu ekonomik endişeler dünyaya şok dalgası şeklinde yayılacağı yönünde.
İşte dünyanın geri kalanının da Şanghay'ı yakından izlemesi için üç neden:
İŞ VE FİNANS
Tüm Çin şehirleri arasında en büyük GSYİH'ya sahip olan (679 milyar dolar) Şangay, ticaret yapan şirketlerin değeri açısından küresel olarak üçüncü en büyük borsa ve dünyadaki en büyük beşinci milyarder sayısına sahip şehir.
Şehir yetkililerine göre, 2021'in sonunda 800'den fazla çok uluslu şirket Şanghay'da bölgesel veya ülke genel merkezi kurdu. Bunların 121'i Fortune Global 500 şirketi.
TİCARET VE LOJİSTİK
Şangay, Çin'in GSYİH'sının %3,8'ini oluşturuyor. Ancak geçen yılki resmi istatistiklere göre, Çin'in dünyanın geri kalanıyla olan ticaretinde çok daha yüksek bir paya sahip. Şanghay Limanı, konteyner trafiği açısından dünyanın en yoğun limanıdır.
Şanghay aynı zamanda Asya'da önemli bir havacılık merkezidir. Şehrin havaalanları 2019'da 122 milyon yolcuyu ağırladı ve şehri Londra, New York ve Tokyo'dan sonra dünyanın dördüncü en yoğun merkezi haline getirdi.
Ancak Covid salgını liman gecikmelerini daha da kötüleştirdi ve birçok yolcu uçuşunun askıya alınmasını zorlayarak hava kargo ücretlerini artırdı ve küresel tedarik zincirleri üzerinde daha da fazla baskı yarattı.
ÜRETİM VE TEKNOLOJİ
Kunshan ve diğer bazı doğu şehirlerini içeren Büyük Şanghay Bölgesi, otomobillerden yarı iletkenler maddelere kadar endüstriler için önemli bir üretim merkezidir.
Volkswagen (VLKAF) ve General Motors, devlete ait otomobil üreticisi SAIC Motor ile ortaklaşa Şanghay'da fabrikalar işletiyor. Şanghay aynı zamanda Tesla'nın (TSLA) Asya'daki ilk gigafabrikasına da ev sahipliği yapıyor.
Dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi TSMC (TSM), Songjiang banliyösünde büyük bir yarı iletken fabrikasını işletiyor.
Ancak Covid kısıtlamaları, birçok fabrikayı otomobiller ve elektronik ürünler için önemli tedarik zincirlerini bozma tehdidinde bulunarak Şanghay ve Kunshan'daki operasyonları askıya almaya zorladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ahmed Şara'nın ilk yurt dışı ziyareti: Suudi Arabistan temaslarından ilk kareler
SON DAKİKA HABERİ... ABD'de bir uçak kazası daha! Can kayıpları var
Yeni bir pandemiye yol açabilir mi? Henipavirüs alarmı: Kuzey Amerika'da ilk!
Dünyanın gündemine oturan kazanın şifreleri! Önlenebilir miydi?
Esad'ın 'zehirhane'leri! Milyar dolarlık depolar ortaya çıktı