Beşar Esad konusunda anlaştılar
Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu, "Suriye'de geçici bir hükümet oluşturulduğunda, Beşar Esad'ın bir rol üstlenmemesi konusunda anlaştıklarını" bildirdi.
Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu ve 11 ülkeden oluşan grup, İngiltere'nin başkenti Londra'da bugün yaptıkları toplantının ardından sonuç bildirisi yayımladı.
Bildiride, BM Güvenlik Konseyi'nde 27 Eylül'de Cenevre bildirisinin uygulanması ve Suriye'de acil siyasi geçiş sürecine ihtiyaç olduğu yönündeki anlaşmadan duyulan memnuniyet ifade edildi.
"Geçici hükümet oluşturulduğunda, ellerinde kan olan Esad ve yanındakilerin Suriye'de bir rol üstlenmemesi konusunda anlaştık. Mevcut krizde yapılanlardan sorumlu tutulmaları gerekmektedir" denilen bildiride, Suriye rejiminin sarin gazı kullanması, füzelerle saldırılar yapması kınandı ve rejimden Cenevre Anlaşması'na uyması istendi.
Bildiride ayrıca, "Suriye Ulusal Koalisyonu Cenevre-2 sürecine bağlı kalmalı" denilerek, Londra'da toplanan 11 ülkenin, muhalefetin karşı karşıya olduğu zorlukları bildikleri ve bu konudaki desteklerinin süreceği ifade edildi.
"Müzakerelerin ucu açık olmamalı"
Suriye'deki insani durumdan duyulan endişeye de değinilen bildiride, "Ayrıca, Suriye'de artan aşırıcı gruplardan ve aşırıcılıktan da endişe duyuyoruz. İran, Hizbullah ve diğerlerini Suriye'den çekilmeye çağırıyoruz. Bunlar, ılımlı güçlere, Suriye'nin toprak bütünlüğüne, bölgesel ve uluslararası güvenliğe tehdit oluşturmaktadır" denildi.
BMGK'nın Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahların tasfiyesi konusundaki kararının memnuniyetle karşılandığı sonuç bildirisinde, yapılması planlanan Cenevre-2 barış görüşmelerinin amaçları şöyle sıralandı:
"Cenevre-2 Konferansı, Suriye'nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve birliği korunarak, siyasi bir geçiş süreci sağlamalı. Suriye'nin geleceği demokratik, çoğulcu, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygılı olmalı. Ortak kararla kurulacak bir geçici hükümet, tüm devlet kurumları, ordu, güvenlik servisleri ve istihbarat servislerinin kontrolüne sahip olmalı. Geçici hükümeti oluşturmak için yürütülecek müzakereler açık uçlu olmamalı. Erteleme taktiktleri tolere edilmemeli."
Cenevre-2 barış görüşmelerinin, "ortak özel temsilci" aracılığıyla Suriye rejiminden bir delegasyon ile muhaliflerden bir delegasyon arasında yürütülmesi gerektiğinin belirtildiği bildiride, muhalefetin başında Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) yer alması gerektiği ifade edildi. Taraflar arasında varılacak olası anlaşmaya ise BMGK'nın onay vermesi ve anlaşmanın uygulanabilir olması gerektiği kaydedildi.
Kerry basın toplantısı düzenledi
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da arasında bulunduğu 11 ülkenin dışişleri bakanları ile Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) yetkililerinin katıldığı, Suriye'ye ilişkin toplantının ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığında basın toplantısı düzenledi.
"Londra 11" adlı toplantıda Suriye muhalefetiyle olan bağlarını ve onlara yardımlarını daha da arttırmayı kararlaştırdıklarını belirten Kerry, Suriye'de en çok acı çekenlerin, evlerinden sürülen Suriyeliler olduğunu ifade etti. Keryy, Suriye'deki cesur insanlara yardımcı olmak için daha fazlasını yapmaya kararlı olduklarını ve SMDK'yı Suriye halkının meşru temsilcisi kabul ettiklerini vurguladı.
Cenevre-2 Konferansı'nın önümüzdeki ay yapılacağına inandığını bildiren Kerry, "Eminim ki muhalefet en sonunda konferansın kendileri için en faydalı olacağına karar vereceklerdir" değerlendirmesini yaptı. Muhalefete seslenen Kerry, "Hiçbirimiz bu süreç içerisinde önyargılı bulunmayacağız ama bir karar vermeliler" ifadesini kullandı.
"Müzakere edilmiş bir çözümle son bulacak"
Suriye'deki savaşın "askeri çözümle sona ereceğine inanan" kimseyi tanımadığını vurgulayan Kerry, "Bu savaş muharebe meydanında son bulmayacak, müzakere edilmiş bir çözümle son bulacak" diye konuştu.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in basın toplatısında üzerinde durduğu gibi, Kerry de Suriye'deki insani krize dikkati çekti.
"İki tarafın da müzakere masasına getirilmesi zorunlu" diyen Kerry, çözüme karar verilemezse bunun "Suriye'nin parçalanması"na yol açacağı uyarısında bulundu Ülkedeki aşırı uçlara da değinen ve bu konudaki endişelerini dile getiren ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Biz birleşik ve çoğulcu bir Suriye arayışındayız" görüşünü paylaştı.
Toplantıda, Cenevre'deki barış konferansı ile Suriye'deki krize diplomatik çözüm yolları ele alındı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!