hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avusturya'dan Erdoğan'a "din" tepkisi

    Avusturyadan Erdoğana din tepkisi
    expand

    Avusturya Parlamentosu'nda kabul edilen “İslam Yasası"na ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Avusturya Dışişleri Bakanı ve Uyumdan Sorumlu Bakan Sebastian Kurz ve Avusturya Alevi İslam İnanç Toplumu'ndan tepki geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avusturya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından bakan adına yapılan yazılı açıklamada; “Sayın Sebastian Kurz Erdoğan'ın Avusturya İslam Yasası ile ilgili açıklamalarını reddediyor. Biz ülkemizde yaşayan Müslümanlar için özgürce, insan haklarına uygun ve İslami kuruluşlarla istişare ederek kararlar aldık. Yurtdışından emir alacak değiliz" denildi.

    Avusturya Alevi İslam İnanç Toplumu ise bir basın bildirisi yayınlayarak “Erdoğan'ın eleştirileri yersiz, tutarsız ve temelsizdir" diyerek şu ifadeleri kullandı: 

    “Sayın Erdoğan... Basından okuduğumuz kadarıyla, Avusturya Parlamentosu'nda 25 Şubat 2015 tarihinde kabul edilen “İslam Yasası'na ilişkin yasanın AB müktesebatına aykırı olduğunu ve Müslümanların günlük yaşamını olumsuz etkileyeceğini belirterek bu yasadan yola çıkarak başta Avusturya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerini de 28 Şubatçı olmakla itham etmişsiniz. Bu konuda Avusturya ve itham ettiğiniz diğer ülkelerin yetkili makamları elbette sizin açıklamalarınıza gereken yanıtı verecektir.Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, Avusturya Parlamentosu'nda kabul edilen İslam Yasası konunun muhatapları olan Alevi ve Sünni inanç toplumlarının tam desteği ve de onayı alınarak hazırlanmıştır. Demokrasi sisteminin sağlıklı işlendiği Devletlerin başlıca görevlerinden biri Parlamento'nun onayına sunulan yasaların, konunun başlıca muhatapları ile birlikte müzakere edilerek hazırlanmasıdır. Bu demokratik ve katılımcı süreç sizi rahatsız etmiş, hatta size ters gelmiş olabilir.Avusturya Parlamentosu'nda kabul edilen İslam Yasası burada yaşayan gerek Alevi gerekse Sünni yurttaşların günlük yaşamlarını olumsuz etkilemesi bir yana her iki inanç grubuna da pek çok yeni hak yasal zorunluluk haline gelmiştir:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aleviler ve Sünniler için ayrı ayrı...

    Aleviler ve Sünniler yasa kapsamında eşit haklara sahip inanç toplumları olarak tanınmaktadır.Üniversitede teoloji fakültesi kurulması ve burada ayrı ayrı Alevilik ve Sünnilik Bölümlerinin açılması yasal zorunluluk haline getirilmiştir. Böylece gerek Aleviler gerekse Sünniler kendi teologlarının, inançsal destek görevlilerinin, öğretmenlerinin Viyana Üniversitesi bünyesinde kendi inanç esaslarına göre yetiştirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Askeriye, hastane ve hapishanelerde gerek Aleviler gerekse Sünniler inançsal destek hizmetlerini yürütmeleri için inanç personeli görevlendirilmesi yasal zorunluluk haline getirilmiştir. Alevi ve Sünni inanç grupları için mezarlık yeri tahsisi yasal zorunluluk haline gelmiştir. Alevi ve Sünniler için ayrı ayrı inanç dersleri garanti altına alınmıştır. Gerek Aleviliğin gerekse Sünniliğin kutsalları, sembolleri koruma altına alınmış, bu sembollerin amaç dışı kullanılmasının önüne geçilmiştir. Gerek Alevi gerekse Sünnilerin önemli inanç günleri ve bayramları yasada adlarıyla yer almaktadır. Bu ve buna benzer hakların hangisinin AB müktesebatına aykırı olduğu bizlerce anlaşılmadığı gibi burada yaşamımızı nasıl zorlaştıracağı da muamma olarak durmaktadır."Avusturya'da yeni çıkan bu yasanın dalga dalga Avrupa'nın diğer ülkelerine de yayılacağı iddia edilen bildiri şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Size düşen görev başka ülkelerin yasal sürecine müdahale değil, başında bulunduğunuz ülkenizi daha demokratik, inançlara daha saygılı bir ülke haline getirmek. Bu konuda gecikmeksizin AİHM de davaları kazanan 25 milyon Alevi'yi tanımak ve haklarını teslim etmek önceliğiniz olmalıdır. Türkiye Alevileri inançlarının tanınmasını ve saygı gösterilmesini bekliyor. Önünüzde örnek mevcut. Avusturya'da çıkan bu yasayı siz de ülkenizde çıkararak inançların bir arada, saygıyla yaşamasının önünü açın.“
    Avusturya'da "İslam Yasa Tasarısı" onaylandı!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow