Amerikan Baharı'na Türkiyeliler de katılıyor
Dünya ekonomisinin kalbinin attığı finans merkezi Wall Street'in önünde bir aydır protesto gösterilerini sürdüren ve "duvarları" yıkmaya çalışan protestocuların sayıları gün geçtikçe artıyor. Protestolara katılanlar arasında Türkiye göçmenleri de var.
ABD'de ekonomik kriz ve işsizliğe karşı binlerce kişinin girişimiyle dördüncü haftasına giren protesto gösterileri dün de sürdü. Ülke genelinde adım adım yayılan protestoların ilk başladığı yer olan New York'ta, Amerikan borsasının işlem gördüğü Wall Street yakınındaki Zuccoti Parkı'nda kamp kuran ve günlerdir burada geceleyen protestoculara, New York ve çevresinde yasayan Türkiyelilerden de destek geldi.
New York'ta dördüncü haftasına giren ve kentin ünlü finans caddesi Wall Street çevresinde yoğunlaşan yoğunlaşan protesto gösterileri, dun kentin en lüks ve pahalı semtleri olan, uluslararası finans ve banka kuruluşlarının en üst düzey yöneticilerinin yaşadığı 5. Avenue ve Park Avenue'ye taştı.
Protestoya elinde taşıdığı bir yüzünde "Wall Street eşittir askeri darbe" öteki yüzünde de "1980 askeri darbecilerini asın" yazan bir dövizle Recai İskender de katıldı. Protestocuların bir aydır kamp kurduğu Zuccoti Parkı'na "Wall Street'i işgal edin" hareketine desteğe gelen İskender, herkes gibi kendisinin de demokrasi istediğini belirtti. İskender, "Dünyadaki ekonomik düzenin, bozuk düzenin düzeltilmesini istiyorum. Biz yüzde 99'uz, onlar yüzde 1. Onlar dediğim işte bu Wall Street. Wall Street bir cunta olmuş, yani eskiden beri para babalarının, oligarkların, kapitalistlerin elinde oyuncak olmuş, dünyayı sömürüyorlar. Burada herkes buna karşı, yüzde 1 yüzde 99'u köle durumuna getirmiş. Hakkımı arıyorum, haksızlığın düzeltilmesini istiyorum" diye konuştu.
İskender, Türkiye'de 1980 askeri darbesini gerçekleştiren kişilerin de Wall Street'in uzantıları olduklarını öne sürerek, kendilerinin cezalandırılmalarını istediğini dile getirdi.
Gösteriler diğer kentlere yayılıyor
Üç bine yakın kişinin, yağmurlukları, çadırları ve uyku tulumları ile kendilerine kamp alanı seçtikleri Wall Street'in bitişiğindeki Zuccoti Park'ı dolduran göstericilere, ülkenin dört bir yanından ve yurt dışından destek e-mailleri yağıyor. Ayrıca gösteriler ABD'nin öteki kentlerine de sıçradı.
"Değişim istiyorum"
Amerikalıların yüzde 99'unun çıkarlarını yüzde 1'lik azınlığa karşı koruduklarını belirterek, kapitalist sistem, işsizlik, ekonomik ve toplumsal eşitsizlik gibi sorunlara tepkisini göstermek için New Port'tan gelen Johanna Grube, "Değişim istiyorum ve bu işgali en güçlü kılan şey çok özel isteklerin olmaması. Bir şeylerin yanlış gittiğine, bir şeylerin değişmesi gerektiği konusunda ortak bir görüş birliği var. Şu anki durumdan kimse mutlu değil. İçinde bulunulan durum, sistem, sorunlara çözüm üretebilecek nitelikte değil. Sistemin kökten değişmesi gerek" diye düşüncelerini anlattı.
"Beni temsil etmiyorlar"
Yönetimde bulunanları "çağdaş Sam Amca'lar" olarak niteleyen ve kendisini temsil ettiklerine inanmadığını belirten Lily Boyce da "Erkek egemen bir anlayışları var. Genç bir bayan olarak onların verdiği kararlarda benim haklarımı göz önüne aldıklarını düşünmüyorum" diye konuştu.
"Başka seçenekler olduğunu göstermek istiyoruz"
Phobe Meel de görüşlerini, "Protestolarımızla birlik olma gücüne sahip olabileceğimizi göstermek, şimdiki sistem yerine başka seçenekler de olduğunu ortaya koymak istiyoruz" şeklinde aktardı.
"Kapitalizmin yerle bir olmasını istiyorum"
ABD'nin, ekonomi, sosyal, eğitim, sağlık ve politik düzeninde köklü değişiklikler isteyen ve bu anlamda ülkede bir ilk sayılabilecek protesto gösterilerine ilk günden bu yana katılan Magy Wright da, eylemlerde yer almasının temel nedeninin "insanlığa ve insanlara olan tutkusu" olduğunu belirtti. Wright, "19 yıllık kısa yaşamımda yeterince yıkımlar gördüm. Bir şeyler yapmazsak da bu yıkımlar sürecek. Bunun, buradaki insanlar için de, çocuklarım için de, onların çocukları için de yaşanmasını istemiyorum artık. Barış, eşitlik istiyorum, kapitalizmin yerle bir olmasını ve bizim sesimizin de duyulmasını istiyorum" dedi.
James Bellissimo da, sürdürülebilir bir toplumsal barış için elde kaynaklar, bilgi, teknoloji donanımı olmasına karşın, hali hazırdaki sistemin sorunları çözmede yetersiz ve yararsız kaldığını söyledi.
İşte manifestoları
Amerikan sistemini temelden sorgulayan "Wall Street'i işgal et" girişimine destek verenlerin ortak paydaları arasında şu istekler bulunuyor:
- Şirketleri bireyler gibi değerlendirerek, onlara ancak kişilerin sahip olabileceği haklar veren 1886 yılı Yüksek Mahkeme kararı kaldırılsın.
- Vatanseverlik Yasası olarak bilinen ve terörle mücadele için istihbarat birimleri ve polise ek yetkiler veren düzenlemeler kaldırılsın.
- ABD Merkez Bankası Federal Reserve Bank'a (FED) el koyulsun. ABD Kongresi özel bir yapılanma olan bu bankalar birliğini yönetimi ve denetimi altına alsın.
- Seçim kampanyasına ilişkin düzenleme ve yönetmelikler yenilensin. Şirketler, bir aday için 100 dolardan çok bağışta bulunamasın.
- Öğrenci borçları affedilsin, eğitim sistemi yeniden düzenlensin. Ücretsiz eğitim sağlansın.
- İdam cezası kaldırılsın.
- Kadınlara eşit haklar verilsin.
- Denetim görevi görecek Halk Ofisi kurulsun.
- İnsan haklarına ilişkin tüm anlaşmalar imzalansın.
- Mahkemelerde, mağdur haklarına öncelik ve önem verilsin.
- Suçlu banka, şirket ve yöneticileri hakkında dava açılsın.
- Çevresel sorumluluk reformu yapılsın.
Gösteriler dün de 1000'i aşkın kişinin katılımıyla gerçekleşen bir yürüyüşle sürdü. New York'ta dördüncü haftasına giren ve kentin ünlü finans caddesi Wall Street çevresinde yoğunlaşan gösterileri, dün kentin en lüks ve pahalı semtleri olan, uluslararası finans ve banka kuruluşlarının en üst düzey yöneticilerinin yaşadığı 5. Avenue ve Park Avenue'ye taştı. Protestocular, şirket CEO'larının yaşadığı lüks binalar önünde duraklayarak, "Payınıza düşen vergileri ödeyin", "Savaşlara son verin, zenginleri vergilendirin", "Halkı satıp bankaları kurtardılar" diye sloganlar attı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok