hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD’de iki evden birinde silah var… Trump’a göre silahlar değil, silahsızlık güvensiz!

    KAYNAKCNN TÜRK

    ABD’de başkan aday adayı Donald Trump'a düzenlenen saldırının ardından bireysel silahlanma yeniden gündeme geldi. Ülkede her 3 yetişkinden 1'inin silahının bulunduğu belirtildi. Her iki evden birindeyse silah var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eski ABD Başkanı Donald Trump her seferinde ABD anayasasındaki "Herkesin silah sahibi olma hakkı vardır" cümlesini savundu. Evlerdeki silahlardan biri de onu vurdu. Üstelik onu vuran AR-15'in yasaklanması 1994'te Bill Clinton döneminde gündeme gelmişti. Ancak Trump’ın partisinden Cumhuriyetçi kongre üyeleri buna karşı çıkmış, yasanın çıkmasını engellemişti.

    Trump'a saldırı ABD’de silah sahipliğini hatırlattı. ABD’de sivillerin mülkiyetinde olan 393 milyon ateşli silahın olduğu tahmin ediliyor. Ülkede 82 milyon 880 bin kişinin en az bir silaha sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu sayılar ülkenin üçte birinin silah sahibi olduğu anlamına geliyor. Yani her iki evden birinde silah var.

    Ülkede 1972'den bu yana en az bir ateşli silaha sahiplik oranı haneler arasında yüzde 37 ile 47 arasında değişiyor. İlk yıllarda, 1973'te bu oran yüzde 43'tü. Silah sahipliği oranında düşüş ise yalnız 1990-2000 yılları arasında oldu. Bu yıllarda hanelerin yalnızca yüzde 37'si silah sahibiydi.

    2010'dan bu yana Amerika vatandaşları yeniden silaha yöneldi. 2023'te hanelerin yüzde 43'ü silah sahibi oldu. Kimlerin silah satın aldığına bakan Amerikalı araştırma şirketleri ise, kadınların son yıllarda 177,8 daha fazla silah aldığını ortaya çıkardı. Son 6 yılda 18-29 yaş grubunda silah sahipliği yüzde 22 azalırken, Covid-19 salgını sırasında ABD’deki her 20 yetişkinden biri ilk kez silah satın aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow