hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den iki ayrı açıklama: Biden'ın ardından Pentagon'dan 'Ayşenur Ezgi Eygi' mesajı...

    ABDden iki ayrı açıklama: Bidenın ardından Pentagondan Ayşenur Ezgi Eygi mesajı...
    expand
    KAYNAK DHA

    ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile dün telefonda görüştü. Bakan Austin görüşmede, Türk-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümünden İsrail güçlerinin sorumlu olduğu konusundaki ciddi endişesini dile getirerek, İsrail’in bölgede uyması gereken kuralları gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pentagon’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Savunma Bakanı Lloyd J. Austin İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşerek Amerikan vatandaşı Aysenur Eygi'nin Batı Şeria'da bir protesto gösterisine katıldığı sırada sebepsiz ve haksız yere öldürülmesinde IDF'nin sorumluluğuna ilişkin ciddi endişelerini dile getirdi. Bakan Gallant'ı, IDF'nin Batı Şeria'da faaliyet gösterirken uyguladığı angajman kurallarını yeniden gözden geçirmeye çağırdı. Bakan Austin ayrıca Allenby Köprü Geçişinde silahlı bir kişi tarafından öldürülen üç İsrailli sivil için taziyelerini sundu. Bakan Austin Gazze'de tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak ve bölgedeki çatışmaları azaltacak bir ateşkes ve rehine anlaşmasına varılmasının önemini yineledi” denildi.

    ABDden iki ayrı açıklama: Bidenın ardından Pentagondan Ayşenur Ezgi Eygi mesajı...

    İSRAİL: AYŞENUR İSRAİL ASKERLERİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMÜŞ OLABİLİR

    İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Batı Şeria'nın Beyta beldesinde 6 Eylül'de katıldığı eylemde öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, ‘İsrail askerleri tarafından öldürülmüş olabileceğini’ belirtti. Açıklamada, “Soruşturmada Eygi'nin IDF tarafından açılan ateş sonucu dolaylı olarak ve kasıtsız bir şekilde vurulmuş olma ihtimalinin yüksek olduğu, ateşin kendisine değil isyanın başlıca kışkırtıcısına yönelik olduğu sonucuna varıldı. Olay, düzinelerce Filistinli şüphelinin Beita Kavşağı'nda lastik yaktığı ve güvenlik güçlerine taş fırlattığı şiddetli bir isyan sırasında meydana geldi. Olayın ardından Askeri Polis Kriminal Soruşturma Bölümü (MPCID) tarafından bir soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda elde edilen bulgular Askeri Başsavcılığın incelemesine sunulacaktır. İsrail otopsi yapılması için talepte bulunmuştur. IDF, Aysenur Ezgi Eygi'nin ölümünden duyduğu derin üzüntüyü ifade eder” ifadeleri kullanıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BIDEN 'KAZA' DEMİŞTİ

    ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'dan New York'a doğru yola çıkmak üzere ayrılırken, İsrail askerlerince öldürülen Eygi ile ilgili soruyu yanıtladı.

    Biden, İsrail'in Eygi'nin öldürülmesini kabul etmesiyle ilgili yorumunu soran basın mensubuna, konuyla ilgili daha detaylı bilgi aldığını belirterek, "Öyle gözüküyor ki bu bir kazaydı, (kurşun) yerden sekerek kaza ile onu vurmuş. Halen bu konu üzerine çalışıyorum." değerlendirmesini yaptı.

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Londra'da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Onun öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı. Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli." demişti.

    İsrail ordusu, Eygi'nin öldürülmesine ilişkin açıklamasında, Eygi'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu "kasıt olmadan öldürülmüş olabileceği", Eygi’yi vuran İsrail askerinin, "bu sırada başka bir göstericiyi hedef almak istediğini" iddia etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail Askeri Polisi Cezai Soruşturma Birimi tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarının Askeri Savcılığa sunulacağı aktarılmıştı.

    Ayrıca İsrail'in, Eygi'nin cesedi üzerinde otopsi talebinde bulunduğu kaydedilmişti.

    Türk-Amerikan vatandaşı 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow