hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Hamas'tan ateşkes yanıtını bekliyor

    KAYNAKCNN TÜRK

    Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı tarafından Hamas'a sunulan İsrail'in ateşkes teklifine yönelik Washington her iki taraftan gelecek yanıtı bekliyor. Beyaz Saray ise Hamas'ın ateşkesi onaylaması halinde İsrail'in de anlaşmaya evet diyeceğine yönelik beklentileri olduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Şu anda bulunduğumuz nokta, İsrail'in önerisi olan bu önerinin Hamas'a verilmiş olmasıdır. Bizim zamanımıza göre perşembe gecesi yapıldı. Hamas'tan resmi bir yanıt bekliyoruz. Hamas yetkililerinin kamuoyu önünde bu öneriyi memnuniyetle karşıladıklarını belirtmek isteriz.”

    ABD Hamastan ateşkes yanıtını bekliyor

    ABC News'e konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Hamas'ın kabul etmesi halinde İsrail'in önerilen ateşkes anlaşmasına “evet” diyeceğine dair ABD'nin “her türlü beklentiye” sahip olduğunu söyledi.

    “Hamas'tan resmi bir yanıt bekliyoruz” diyen Kirby, ABD'nin her iki tarafın da planın ilk aşamasını “mümkün olan en kısa sürede” başlatmayı kabul etmesini umduğunu sözlerine ekledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Hamastan ateşkes yanıtını bekliyor

    Kirby, çatışmalara verilen altı haftalık ilk ara sırasında “iki tarafın oturup ikinci aşamanın nasıl olabileceğini ve ne zaman başlayabileceğini müzakere etmeye çalışacaklarını” söyledi.

    “Elde edeceğiniz şey birinci aşamanın başlangıcıdır. Yani bazı rehineler çıkar, ilk rehineler, biraz sükûnet olur, biraz daha insani yardım olur, belki 600 kamyona kadar ve sonra iki taraf ikinci aşama hakkında konuşmaya başlayabilir. Dolayısıyla Başbakan Netanyahu ve ekibi aslında Dışişleri Bakanı da az önce bunu, Başkan'ın bu açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını ve aslında bunun kendi önerileri olduğu konusunda hemfikir olduklarını söyledi.”

    ABD Hamastan ateşkes yanıtını bekliyor

    İsrailli iki aşırı sağcı Bakan, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun anlaşmayı kabul etmesi halinde istifa edecekleri ve ülkedeki iktidar koalisyonunu dağıtacakları tehdidinde bulundu.

    Benzer şekilde Netanyahu da Hamas'ın askeri ve yönetim kabiliyetleri yok edilmeden ve tüm rehineler serbest bırakılmadan ateşkes olmayacağı konusunda ısrar ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow